Baixa (3)

Eix cronològic

  • Tractat de Roma

    Tractat de Roma
    Signen el Tractat de Roma, pel qual constitueix la comunitat económica europea (CEE), també anomenada (EURATOM). L'objectiu va ser que persones, bens i serveis, es moguin lliurement entre fronteres.
  • Acte de l'Unió Europea

    Acte de l'Unió Europea
    L'Acta Única Europea modifica els tractats constitutius de les comunitats europees i estableix la cooperació política europea. La primera Conferència Intergovernamental es va celebrar sota la Presidència d'Itàlia el 9 de setembre del 1985 i va culminar amb l'adopció de l'Acta Única Europea el 28 de febrer del 1986 a Brussel·les.
  • Tractat Maastricht

    Tractat Maastricht
    El Tractat de la Unió Europea es va signar a Maastricht en presència del President del Parlament Europeu, Egon Klepsch. D'acord amb aquest Tractat, la Unió es fonamenta a les Comunitats Europees (primer pilar), amb dos àmbits de cooperació addicionals (segon i tercer pilar): la Política Exterior i de Seguretat Comuna (PESC) i l'àmbit de Justícia i Afers d'Interior (JAI).
  • Tractat d'Amsterdam

    Tractat d'Amsterdam
    El març de 1996 es va convocar una CIG a Torí (Itàlia) amb l'objectiu de revisar el Tractat de la Unió Europea. El Tractat d'Amsterdam resultant, pel qual es modifica el Tractat de la UE, els Tractats constitutius de les Comunitats Europees i determinats actes connexos, es va signar en presència del president del Parlament Europeu, José María Gil-Robles.
  • Tractat de Niza

    Tractat de Niza
    El Tractat de Niça, pel qual es modifica el Tractat de la UE, es va signar en presència de la presidenta del Parlament Europeu, Nicole Fontaine. L'objectiu del Tractat de Niça era reformar l'estructura institucional de la Unió Europea per a fer front als reptes que plantejava la nova ampliació. El Tractat de Niça dota de més poders legislatius i de control al Parlament i amplia a un major nombre d'àmbits la votació per majoria qualificada en el Consell.
  • Tractat de Lisboa

    Tractat de Lisboa
    El Tractat de Lisboa confereix al Parlament el dret a nomenar el president de la Comissió a proposta del Consell Europeu, que ha de tenir en compte els resultats de les eleccions al Parlament Europeu. La codecisió s'amplia a nous àmbits i passa a anomenar-se «procediment legislatiu ordinari».