eix crono

 • macià proclama la república catalana

  macià proclama la república catalana
  Arran de les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931, que van determinar la caiguda de la monarquia d'Alfons XIII, Francesc Macià, líder d'Esquerra Republicana de Catalunya proclamà de manera unilateral la República catalana.
 • Ofensiva franquista al front d'Aragó

  Ofensiva franquista al front d'Aragó
  Va ser una campanya del bàndol nacional iniciada amb prou feines tres setmanes després de finalitzar la Batalla de Terol.El resultat de l'ofensiva va significar un cop dur a les forces republicanes de l'Exèrcit de Llevant i va partir en dues parts el territori sota administració de la Segona República Espanyola.
 • Experiència familiar sobre l'ofensiva franquista al front d'Aragó

  Experiència familiar sobre l'ofensiva franquista al front d'Aragó
  El germà gran de la meva àvia per part de mare, va ser cridat a files amb 18 anys per anar a lluitar a l'ofensiva d'Aragó amb l'anomenada "Quinta del Biberon"per al bàndol republicà. Al cap d'uns dies, la seva família va ser informada de que havia mort.
  Al cap d'uns mesos, però, al meu besavi li van dir que havien vist al Carlos a l'hospital de Saragossa. Ell va anar a comprobar-ho. Efectivament, el Carlos era viu. Va tornar a casa, on va gaudir d'una feliç vida fins als 97 anys.
 • Fi de la guerra Civil Espanyola

  El bàndol nacional va guanyar la guerra civil.
 • Comunió de la meva àvia Antònia

  Comunió de la meva àvia Antònia
 • Vaga de tramvies a Barcelona

  Vaga de tramvies a Barcelona
  Durant la post-guerra, els sous de la classe obrera eren molt baixos, i els preus dels productes eren molt elevats.
  El mitjà de transport habitual, era el tramvia. El consell de ministres van aprobar una pujada de preu d'aquest transport, cosa que els obrers no es podien permetre. Per això es van organitzar per repartir paperetes convidant a no fer ús del tramvia.
 • L'arribada de la meva àvia a Sabadell

  La meva àvia per part de pare, se'n va anar de Múrcia on vivia amb la seva tieta, per venir a Sabadell a viure amb la seva mare.
 • Experiència familiar de vaga de tramvies a Barcelona

  Durant els dies de la vaga dels tramvies, va tenir lloc un partit de futbol del Barça. El meu avi era un gran fan d'aquest equip de futbol, i no va dubtar en anar a veure el partit. Aquell dia, segons explica la meva àvia, va ploure molt. Tot i aixÍ, tant el meu avi com la gran majoria dels espectadors del partit, van negar-se a agafar el tramvia, recolzant així la vaga.
 • Casament dels meus avis

  Casament dels meus avis
 • La riuada del Vallès Occidental

  La riuada del Vallès Occidental
  Va ser una catàstrofe hidrològica al Vallès Occidental originada per grans precipitacions.
  A Sabadell, les aigües de les rieres del terme municipal i el riu Ripoll van anar pujant fins que van arribar als habitatges i les indústries situades dins o al costat del curs fluvial. La riuada va passar com una tromba d'aigua, enduent-se les cases que trobava al seu pas. La tempesta també va fer que se n'anés la llum.
 • Experiència familiar: La riuada a Sabadell

  La meva àvia per part de pare vivia al barri de Campoamor, un dels barris afectats per la riuada a Sabadell.
  Recorda que aquell dia estava sola amb la filla recent nascuda, era de nit i no hi havia llum. Al despertar pel soroll, es va veure envoltada d'aigua. Espantada, va córrer a buscar a la seva filla. Se la va trobar a la cuna, sota d'un armari que li havia caigut a sobre. En aquell moment, va entrar el veï, que la va ajudar a agafar a la nena i junts van sortir de l'edifici.
 • Primer assassinat d'ETA

  ETA executa el seu primer assassinat planificat. El policia Melitón Manzanas mor tirotejat a la porta de casa seva, a Irun.
 • Mort de Franco

  Mort de Franco
  El general franco mort a madrid a causa d'una insuficiència cardíaca.
 • Experiència familiar: Mort de Franco

  Aquell dia, la meva mare estava en un entrenament de bàsquet quan li van dir que l'entrenament s'acabaria abans de temps perquè havia mort Franco, i el païs estava de dol. Ella no ho va entendre, només tenia 12 anys. L'entrenador la va portar a casa, ja que no la volia deixar sola per si hi havien alderulls. Al arribar a casa es va alegrar moltíssim perquè li van dir que durant tres dies no aniria al cole.
 • Incorporació del Català a l'ensenyament

 • Experiència familiar: Atemptat d'ETA, Hipercor

  Va ser la primera vegada que la meva mare va sentir por pels atemptats d'ETA. Fins llavors, sempre els havia sentit molt lluny. Però aquella vegada, havia passat en la ciutat on ella vivia. Li podria haver passat a ella.
 • Atemptat d'ETA: Hipercor

  Atemptat d'ETA: Hipercor
  L'atemptat va consistir en l'explosió d'un cotxe bomba en el segon soterrani del centre comercial, que corresponia al primer pis d'aparcament.Membres de l'organització armada van trucar avisant de l'atemptat. La policia va fer una inspecció, pero no hi van trobar res. A les 16:12 h de la tarda va explotar el cotxe, que va obrir un forat en el sostre pel qual l'explosió va passar a la planta immediata superior d'alimentació, a on es van produir la major part de les víctimes.
 • Jocs Olímpics a Barcelona

  Jocs Olímpics a Barcelona
  Els Jocs Olímpics de 1992 varen suposar una transformació profunda de la ciutat de Barcelona i de la societat catalana. Van haver molts voluntaris en tots els àmbits de l'esdeveniment.
 • Voluntari en els Jocs Olímpics de Barcelona

  El meu tiet Jordi, es va presentar com a voluntari en els Jocs Olímpics, i va estar seleccionat per a fer de chófer dels atletes.
 • 11 s

  11 s
  van ser una sèrie de quatre atemptats suïcides coordinats per al-Qaeda als Estats Units.Els terroristes van estavellar intencionadament dos avions a les Torres Bessones, i un tercer avió va ser estavellat al Pentàgon.
 • Experiència familiar: 11s

  Gairebé tota la meva família per part de mare es trobava a la casa de la meva àvia, celebrant l'aniversari de la meva cosina. Un dels meus tiets va dir que s'havia estrellat un avió contra les torres bessones. La meva mare no s'ho creia, però al moment tots van començar a rebre trucades i missatges del que estava passant. Tota la família va pujar al pis de dalt, on hi havia la tele, per mirar les notícies, i es van quedar impactats.
 • Entrada en circulació de l'euro

  En la Unió europea es va decidir fer una moneda única i comú en tots els països que formaven part de la unió.
 • El meu naixement

  Vaig néixer el mateix dia que la meva àvia Encarna. Aquell día ella i el meu avi es trobaven celebrant el seu aniversari, amb la tele encesa, ja que a aquella hora estava jugant el Barça. Va ser en aquell moment quan van rebre la trucada del meu pare. Els dos es van dirigir al'hospital inmediatament per veure'm.