Edat Moderna

Timeline created by Carla321
In History
 • 1440

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  El David de Donatello és una escultura exempta en bronze de 158 cm, realitzada cap a l'any 1440 per encàrrec de Cosme el Vell. És una escultura inspirada en l'època clàssica i encara que tracta un tema bíblic, a l'escultura es pot observar la gran semblança que té amb un heroi de l'Antiguitat clàssica. És la primera estàtua exempta de l'escultura renaixentista que es va realitzar en bronze tota nua.
 • 1453

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble
  La caiguda de Constantinoble en mans dels turcs otomans el 29 de maig de 1453 va ser un succés històric que, en la periodització clàssica, marca la fi de l'edat mitjana a Europa i la fi del darrer vestigi de l'Imperi Romà d'Orient i de la cultura clàssica.
 • 1455

  Invenció de la impremta

  Invenció de la impremta
  Una impremta o premsa d’impremta és un dispositiu mecànic que permet, per mitjà de la pressió a una superfície entintada, la reproducció de textos escrits i imatges per un mitjà d'impressió com pot ser el paper, tela, pergamí o altres materials. Va ser inventada per Johannes Gutenberg.
 • 1469

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d'Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d'Aragó
  En casar-se en secret en 1469, van donar origen a la unió de les corones de Castella i Aragó en 1474. Aquest matrimoni va consumar la unitat dinàstica entre Castella i Aragó, però totes dues corones van conservar els mateixos sistemes d'organització, independents i clars.
 • 1478

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  El papa Sixte IV concedeix, a petició dels Reis Catòlics, la butlla Exigit sincerae devotionis affectus. Neix la Inquisició, el regne del terror i l’arbitrarietat sota el pretext de la defensa de la religió catòlica i amb la finalitat de combatre als jueus
 • 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  La Sentència de Guadalupe o Sentència Arbitral de Guadalupe és una disposició adoptada per Ferran II al Monestir de Santa Maria de Guadalupe (Extremadura) el 21 d'abril de 1486. El seu objectiu era donar solució als conflictes entre els pagesos de remença i els seus senyors, conflictes que havien motivat les dues Guerres dels remences.
 • 1490

  Creació de l'home vitruvi de Leonardo da Vinci

  Creació de l'home vitruvi de Leonardo da Vinci
  L'Home de Vitruvi és un famós dibuix acompanyat de notes anatòmiques de Leonardo da Vinci realitzat prop de l'any 1492 en un dels seus diaris. Representa una figura masculina despullada en dues posicions sobreimpreses de braços i cames i inscrita en un cercle i un quadrat.
 • 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  L'emirat, taifa, Regne de Granada o Gharnata va ser un regne andalusí amb capital a Granada. El seu últim rei va ser Boabdil, que va perdre el tron davant els reis Catòlics el 2 de gener de 1492. Quan els àrabs van arribar a la península, existia ja en aquest lloc un assentament amb dues petites poblacions: Iliberis (Elvira), que avui es coneix com a Albaicín i Alcazaba, i Gharnata.
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  L'expulsió dels jueus d'Espanya va ser ordenada pels Reis Catòlics mitjançant el Decret de l'Alhambra de Granada amb la finalitat, segons el decret, d'impedir que continuessin influint en els cristians nous perquè aquests judaïtzessin. La decisió d'expulsar els jueus està relacionada amb la Inquisició catorze anys abans en la Corona de Castella i nou en la Corona d'Aragó, perquè precisament va ser creada per perseguir els judeoconversos que continuaven practicant la seva antiga fe.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  El terme descobriment d'Amèrica s'utilitza per a referir-se a la primera arribada documentada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques. Al segle xv, el terme descobriment era sinònim de cristianització. Per les raons anteriors, s'anomena descobriment d'Amèrica l'arribada d'espanyols comandats per Cristòfor Colom a una illa del mar Carib.
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  El segon viatge de Cristòfor Colom va ser una expedició transoceànica per començar la colonització espanyola d'Amèrica, descoberta per Colom en el seu primer viatge. En ella va començar la colonització espanyola de l'illa L'Espanyola, es va pacificar als indígenes taínos de l'illa i, a més, es va dur a terme el descobriment de diverses illes, entre elles l'illa Jamaica i de Puerto Rico
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  La Conquesta de Melilla es va produir el setembre de 1497, quan una flota enviada pel duc de Medina Sidonia es va apoderar de la ciutat nord-africana de Melilla.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Tercer viatge de Colom a Amèrica
  El tercer viatge de Cristòfol Colom fou una expedició transoceànica comandada per Cristòfol Colom que tingué com a objectiu continuar l'exploració de les noves terres en nom dels Reis Catòlics, descobrint el nord de Veneçuela i convertint-se Colom en el primer descobridor europeu del continent americà.
 • 1502

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica 1502

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica 1502
  Els decrets d'expulsió dels moriscos foren promulgats per Felip III, i ordenaven als moriscos (musulamns convertits en cristians) dels diferents regnes o territoris de la Monarquia Catòlica el seu exili perpetu.
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  El Quart Viatge de Cristòfor Colom va ser una expedició transoceànica dirigida per Cristòfor Colom amb el propòsit de trobar un pas marítim en el que avui coneixem com Amèrica per trobar alguna cosa que definitivament fóra el continent asiàtic. En el viatge descobrirà illes a les Antilles Majors: Caiman Brac i Little Cayman, i la costa d'Amèrica Central per la zona on actualment es troben Hondures, Nicaragua, Costa Rica i Panamà, fins a arribar al Golf d'Urabá, entre Panamà i Colòmbia.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  El David de Miquel Àngel és una obra renaixentista que es troba a la Galleria dell'Accademia de Florència. Esculpida en marbre blanc de Carrara, és una de les tres obres més conegudes de Miquel Àngel,. L'escultura representa a l'heroi bíblic, el Rei David, quan s'està preparant per a enfrontar-se a Goliat.
 • 1504

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  a Conquesta del Regne de Nàpols foren les campanyes dutes a terme entre 1435 i 1442 que significaren la incorporació del Regne de Nàpols a la Corona d'Aragó de mans dels Anjou.
 • 1510

  Conquesta d’Alger i Bugia

  Conquesta d’Alger i Bugia
  Durant l'època colonial va ser coneguda amb noms europeus com Bugia, en català, castellà i italià; Bougie i el 1510 el rei d'Aragó i de Castella, Ferran el Catòlic, hi va enviar Pedro Navarro per conquerir la ciutat.
 • 1511

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  L'escola d'Atenes és una de les pintures més famoses de l'artista renaixentista italià Rafael. Va ser pintada com a part de l'encàrrec a Rafael de decorar amb frescos tots els salons del Palau Apostòlic del Vaticà que ara es coneixen com les Stanze di Raffaello.
  Es troba a l' Estança de la Signatura, la primera que Rafael va decorar.
 • 1515

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  La Incorporació de Navarra a la corona de Castella va ser un procés iniciat en el segle XII, un cop reinstaurat el regne per voluntat de la noblesa navarresa el 1134, amb els tractats entre el Regne de Castella i la Corona d'Aragó, en els quals es va acordar repartir-se el Regne de Navarra, amb una conquesta parcial el 1200, i que va culminar amb la incorporació completa en el segle XVI per formar més endavant la Corona d'Espanya.
 • 1517

  Inici de la reforma protestant

  Inici de la reforma protestant
  La Reforma protestant va ser un moviment de reforma cristiana a Europa, que generalment es considera que comença amb Les 95 tesis de Martí Luter, el 1517, tot i que existeixen una sèrie de precursors com Johannes Hus anteriors a aquest esdeveniment. El moviment va començar com un intent de reforma de l'Església catòlica.
 • 1520

  Revolta de les comunitats

  Revolta de les comunitats
  La revolta de les Comunitats de Castella, també coneguda com a revolta dels Comuners, va ser un aixecament contra la Corona que va tenir lloc entre 1520 i 1521, protagonitzat per les ciutats de l'interior de la Corona de Castella al començament del regnat de Carles I.
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  Moltes batalles van existir entre els mexiques i els espanyols, que van ocórrer principalment a les ciutats de Cempoala, Texcoco i Tlaxcala. L'episodi final va tenir lloc en Tenochtitlan, batalla que va marcar la caiguda de l'Imperi Asteca el que seria el Mèxic mestís d'avui i que marca el final de la primera etapa de la unió del món europeu i el mesoamericà, sent la victòria dels aliats parteix de la colonització espanyola d'Amèrica.
 • 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  La batalla de Villalar va ser l'episodi decisiu de la Revolta de les Comunitats de Castella en què es van enfrontar les forces imperials de l'Emperador Carles V i les de la Junta Comunera capitanejades per Juan de Padilla, Juan Bravo i Francisco Maldonado, ocorreguda el 23 d'abril de 1521 a la localitat de Villalar.
 • 1522

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  L'expedició de Magallanes i Elcano va ser una expedició marítima del segle xvi finançada per la Corona espanyola i capitanejada per Fernando de Magallanes. Aquesta expedició, al comandament de Juan Sebastián Elcano en el seu retorn, va completar la primera circumnavegació de la Terra en la història
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La batalla de Pavia fou una batalla mantinguda el 25 de febrer de 1525 entre tropes franceses i espanyoles, amb victòria d'aquestes últimes, en les proximitats de la ciutat italiana de Pavia.
 • 1543

  L'anatomia

  L'anatomia
  Vesal va basar els seus estudis en les disseccions anatomiques humanes i així va representar un trencament de del pensment de Galè sobre l'anatomia humana que es basava en disseccions animals.
 • 1543

  L'heliocentrisme de l'univers

  L'heliocentrisme de l'univers
  El model heliocèntric o heliocentrismeés el model cosmològic segons en el qual el Sol és el centre del sistema solar i tots els planetes orbiten al seu voltant.
  Va ser proposat per primera vegada a l'Antiga Grècia com a resposta al model geocèntric, i va anar evolucionant a través dels anys i de diferents filòsofs que el van defensar. Després de ser ressuscitat per Nicolau Copèrnic, va ser motiu d'una important disputa amb el model geocèntric. Finalment, l'heliocentrisme es va imposar.
 • 1553

  Descobriment de la circulació pulmonar de la sang

  Descobriment de la circulació pulmonar de la sang
  Es va descobrir que contrariament a el que es pensava a la medicina galènica, la sang no passava del ventricle dret a l'esquerre a treavés d'uns porus a la paret del vor, sino que anava fins als pulmons per oxigenar-se tornava despres al ventricle esquerre.
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  La Pau d'Augsburg fou un important tractat de 1555 que posà fi al conflicte entre les faccions protestants i catòliques del Sacre Imperi Romanogermànic, a més de ser essencial per a l'avanç del protestantisme i un dels motius de la futura Guerra dels Trenta Anys.
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.
  El 8 de maig de 1561 Felip II va prendre la decisió d'establir la cort de manera permanent a Madrid. D'aquesta manera va començar la història de la ciutat com a capital, i al seu torn un procés de canvi que la transformaria a la ciutat vibrant i vital que és actualment.
 • 1568

  Insurrecció de les Alpujarras

  Insurrecció de les Alpujarras
  La Rebel·lió de les Alpujarras va ser un conflicte esdevingut a Espanya entre 1568 i 1571 durant el regnat de Felip II. L'abundant població morisca del regne de Granada es va alçar en protesta contra la Pragmàtica Sanció de 1567, que limitava les llibertats religioses i culturals d'aquesta població.
 • 1571

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  Va ser fundada el 24 de juny de 1571 pel conquistador espanyol Miguel López de Legazpi; l'antiga ciutat emmurallada es conserva a l'actual districte d'Intramuros. Al llarg de la seva història ha patit diversos episodis bèl·lics, que han provocat la pèrdua de part del seu ric patrimoni arquitectònic i cultural.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  La batalla naval de Lepant ocorreguda el 7 d'octubre de 1571 al golf de Lepant, al Peloponès. S'hi van enfrontar els turcs otomans contra una coalició cristiana, anomenada Lliga Santa.
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  l'Armada Invencible va ser la gran flota que va armar Felip II de Castella el 1588 per a la conquesta d'Anglaterra. La intenció de Felip II amb aquesta flota era destronar la reina Isabel I, imposar-hi el catolicisme i controlar la política exterior anglesa.
 • Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
  Felip II de Castella va enviar l'exèrcit a Saragossa. van acabar detenint a Juan de Lacunza i el van executar per heretgia el 20 de desembre de 1591, sense cap avís ni procés previ, decapitant-lo a la plaça del Mercat de Saragossa. Tota aquesta sèrie d'esdeveniments rep el nom d'Alteracions d'Aragó. El cos mort de Joan de Lanuza va ser enterrat al monestir de San Francisco i portat a la tomba amb tots els honors del seu càrrec
 • Idea d'un sistema de representació cartogràfica de la terra

  Idea d'un sistema de representació cartogràfica de la terra
  Una projecció cartogràfica és un procediment matemàtic per a representar una part de la superfície de la Terra, que és geosferica, sobre un mapa, que és una superfície plana.
 • Primer microscopi

  Primer microscopi
  S'associa a Jenssen la invenció del microscopi òptic de lent única del microscopi compost de 9x augments. Es pensa qur va idea el micoscopi amb l'ajut del seu pare.
 • Primer telescopi

  Primer telescopi
  Un invent amb el qual el científic italià Galileu Galilei va canviar el rumb de l'astronomia. Aquest descobriment suposava poder veure l'aspecte que els cels oferien quan s'observaven amb un original instrument que aproximava i engrandia els objectes llunyans. instrument.
 • Descobriment de circulació sanguinea

  Descobriment de circulació sanguinea
  William Harvey va ser un metge anglès que va ser el primer a descriure correctament i en detall el sistema circulatori i les propietats de la sang bombejada al cos pel cor. Tanmateix, el metge nascut a Damasc Ibn an-Nafís va ser el primer a descriure al Caire el 1242, el procés de circulació de la sang, i en particular la circulació pulmonar, en el cos humà.
 • Judici a Galileu Galilei

  Judici a Galileu Galilei
  Galileu va ser condemnat a judici per un tribunal de Sant Ofici despres d'haver prohibit el seu llibre el qual defensava l'heliocentrisme i el van obligar a desclarar publicament que les seves idees eren falses.
 • Elaboració del métode de raonament científic i progressió en la matematiques

  Elaboració del métode de raonament científic i progressió en la matematiques
  La història del mètode científic és la història de la metodologia de la recerca científica, que és diferent de la història de la ciència. El desenvolupament i l'elaboració de les regles del raonament i la investigació científics no ha consistit en un procés directe i clar, i ha estat objecte de debats intensos i recurrents al llarg de la història de la ciència. Molts filòsofs i científics eminents han mantingut discussions que donaven suport a la primacia de determinades formes de conduir-lo.
 • Calculadora mecànica

  Calculadora mecànica
  Una calculadora mecànica és sistema de còmput i càlcul que basa el seu funcionament en un principi mecànic per retornar els resultats d'una operació aritmètica. L'any 1624 Wilhelm Schickard ja n'havia realitzat un disseny previ, encara que no hi ha evidències que arribés a construir-se i estava incomplet, ja que hagués necessitat molles i engranatges addicionals per poder funcionar correctament. El 1642, Pascal va dissenyar i construir la primera calculadora del món de la qual n'hi ha constància
 • Unitat de mesura de la pressió atmosférica

  Unitat de mesura de la pressió atmosférica
  Amb la invenció del barometre Torrecili va arribar a la conclisió que la columna de mercuri no queia pel fet que la pressió atmosferica exercida sobre la superficie del mercuri era capaç d'equilibrar la pressió exercidaper el seu pes. L'altura de la columna de mercuri li va permetre calcular la pressió atmosfèrica.
 • Dilatació de gasos

  Dilatació de gasos
  La llei de Boyle es un de les lleis dels gasos. El físic frances Edme Mariotte la va descobrir independentment, la llei diu que, per els gasos ideals, si la temperatura (T) és constant, pressió (P) i volum(V) són inversament proporcionals.
 • Formula de la gravetat universal

  Formula de la gravetat universal
  La gravetat és la força d'atracció mútua que experimenten els cossos pel fet de tenir una massa determinada. L'existència d'aquesta força va ser establerta pel matemàtic i físic anglès Isaac Newton al s. XVII, qui, a més, va desenvolupar per a la seva formulació l'anomenat càlcul de fluxions, que en l'actualitat es coneix com càlcul integral.
 • Period:
  1301
  to

  Humanisme

  L’humanisme és un moviment de renovació cultural que va sorgir a Itàlia, al segle xiv, i que va ser expandit per Europa durant els segles XV i XVI.
  Una de les concrecions de l'humanisme va ser el moviment europeu de retorn a l'estudi i valoració dels clàssics grecollatins, que es va desenvolupar a partir del segle xvi, el vessant cultural del qual va ser el Renaixement. L'erasmisme n'és un dels exponents més emblemàtics.
 • Period:
  1401
  to
  1501

  Renaixement

  El Renaixement és una època artística, i per extensió cultural, que dona inici a l'Edat Moderna i en què es reflecteixen els ideals del moviment humanista que va desenvolupar-se a Europa el segle xvi.
 • Period:
  1479
  to
  1516

  Regnat dels Reis Catòlics

  Els Reis Catòlics és el nom que van rebre Isabel I de Castella i Ferran II d'Aragó, del Papa Alexandre VI, com a compensació perquè abans havia atorgat el títol de Rei Cristianíssim al Rei de França.
 • Period:
  1492
  to

  Edat Moderna

  L'edat moderna és la quarta de les etapes en què es divideix la història a Occident. L'inici de l'Edat Moderna es pot fixar entre la Caiguda de Constantinoble (any 1453) i el Descobriment d'Amèrica (any 1492), i la seva fi en la Revolució Francesa (any 1789). Va començar a néixer un nou sistema econòmic. L'edat moderna va ser el període dels valors de la modernitat . L'esperit de l'edat moderna buscà el seu referent en un passat anterior, l'edat antiga.
 • Period:
  1516
  to
  1556

  Regnat de Carles I d’Espanya

  Carles V del Sacre Imperi Romanogermànic i I d'Espanya també conegut abans del seu ascens com a Carles de Gant, fou emperador del Sacre Imperi Romanogermànic
  Fou fill de reina Joana la Boja i Felip el Bell, i nét per via paterna de Maximilià I i Maria de Borgonya (dels quals heretà els Països Baixos, els territoris austríacs i el dret al tron imperial) i per via materna dels Reis Catòlics (dels quals heretà Castella, Navarra, les Illes Canàries, les Índies, Nàpols, Sicília i Aragó).
 • Period:
  1556
  to

  Regnat de Felip II

  Felip II de Castella, dit el Prudent, va ser monarca d'Espanya des de 1556 fins a 1598. Va ser també el primer monarca de la casa d'Àustria a esdevenir rei de Portugal, a partir de 1580.
 • Period: to

  Barroc

  El barroc és un període històric i un moviment cultural que es va estendre a Europa i a llurs colònies entre el segle xvii i els inicis del segle xviii.
  Durant un temps, el terme barroc s'havia fet servir per a descriure com artificialment complex i extravagant, i no va ser fins al segle xix quan va començar a fer-se servir per a anomenar l'art i l'arquitectura del segle xvii, amb què es van crear alguns dels edificis, escultures i quadres més grans i dramàtics de la història de l'art