Edat Mitjana

Timeline created by ericruizgar@gmail.com
In History
 • 476

  Caiguda de l'imperi Romà d'Occident

  Caiguda de l'imperi Romà d'Occident
  Al 476 el rei Odoacre entra a Roma i destitueix a l'últim emperador Romà Ròmul Augústul, desfent així la debilitada i saquejada Roma.
 • Period:
  476
  to
  1000

  Alta Edat Mitjana

  Període Inicial de l'edat mitjana
 • 477

  Els Visigots

  Els Visigots
  Els Visigots eren uns pobles nòrdics que van migrar des de la freda Escandinàvia que passant pels Balcans i pels monts Alps van arribar al Sud de França on desprès de la caiguda de l'imperi Romà es va fer amb bona part de França i tota la península Ibèrica excepte la costa est dominada pel regne Suev. Amb capital a l'actual Tolosa.
 • 507

  El regne Franc

  El regne Franc
  Al 507 els Francs liderats per Clodoveu I li treuen tot el territori francès als Visigots, que per lo tant perden la seva capital Tolosa i s'han de retirar a sota dels Pirineus. Els Visigots mouen la capital a l'actual Toledo fundant el regne Visigot de Toledo.
 • 560

  Conquistes Bizantines

  Conquistes Bizantines
  Amb Justinià I i el general Flavi Belisari els bizantins expandeixen el seu imperi pels Balcans, el nord d'Àfrica i el sud-est de la península Ibèrica però ràpidament Musulmans i Regnes Bàrbars li traurien tot el reconquerit.
 • 570

  Mahoma

  Mahoma
  Mahoma va néixer al 570 i cap al 610 l'arcàngel Gabriel se li va aparèixer i li va fer memoritzar els principis de la religió Musulmana. Allah era l'únic déu i Mahoma el seu primer, únic i últim profeta. A Medina va començar tot, allà va construir la primer Mezquita i va proclamar a La Meca com a la ciutat santa de l'islam. Finalment Mahoma va morir per causes naturals a Medina a l'any 632 però l'islam ja estava estès per tota la costa est de la península Aràbiga.
 • 650

  Califats Musulmans

  Califats Musulmans
  El primer califat musulmà va ser el califat Rashidun que va posar finalment els ciments de la religió, unificant-ho tot des de la frontera amb l'Índia fins al Marroc, a aquests els van substituir els Omeia i després els Abbassí. Al final després de moltíssims anys els califats es van dividir en petits regnes però això ja no és de l'edat mitjana. La capital sempre va estar a Damasc.
 • 700

  Entrada Musulmana A La Península Ibèrica

  Entrada Musulmana A La Península Ibèrica
  En mig d'una guerra civil Visigòtica un dels bàndols li demana ajuda als Musulmans del Nord D'Àfrica que aprofiten i es qeden amb tota la península. L'avança musulmà a Europa es va parar gràcies a la batalla de Poitiers in els Francs van posar fi a les esperances Musulmanes d'aconseguir tota Europa.
 • 775

  Carlemagne i El Regne Franc

  Carlemagne i El Regne Franc
  Carlemagne i el Regne Franc arriben a Roma i allà és coronat successor de l'Imperi Romà pel Papa.
 • 800

  Víkings

  Víkings
  Els Víkings eren uns pobles nòrdics que gràcies a les seves tècniques navals van aconseguir molt. Van forrar-se saquejant Anglaterra, el nord de França, ciutats accessibles a l'aigua d'España com Sevilla, Barcelona, ciutats marítimes Italianes, costes d'orient mitjà, o colònies del mar Negre. Hi ha indicis de que els Víkings van passar per Groenlàndia i van arribar a les illes Canadenques i Florida, per lo tant van arribar a Amèrica abans que Cristòfol Colom.
 • 877

  El Feudalisme

  El Feudalisme
  A l'any 877 Carles El Calb rei dels Francs crea el Feudalisme convertint càrrecs com el del duc fos hereditari. Aquest sistema és fa tan famós i li funciona tan bé als monarques que ràpidament s'implementarà per tota Europa.
 • 888

  Sacre Imperi Romano Germànic

  Sacre Imperi Romano Germànic
  A l'any 888 el gran imperi Franc es divideix en 4 parts: França Occidental, Borgonya, Itàlia i França Oriental. L'important és aquest últim que estava rodejat d'enemics: els Víkings pel nord, pobles bàrbars per l'est i els amenaçadors Àrabs pel sud. A arrel de diverses guerres civils va aparèixer Oto I que va unificar des de Alemanya fins a Roma i des de Suïssa i Bèlgica fins a la República Txeca, Eslovènia i l'oest de Polònia. Aquest Imperi duraria fins que al 1806 Napoleó els eliminaria.
 • 926

  La resistència Hispana

  La resistència Hispana
  Cap al 926 els resistents Cantàbrics es van aliar amb uns altres resistents una mica més al sud i van fundar el regne de Lleó. Cap al 980 els resistents Ibèrics estaven dividits en Lleonesos (des de Galicia fins a Navarra i des de la costa nord fins Salamanca), els Navarresos (Navarra actual) i els Catalans (la Catalunya actual excepte la regió de Lleida). Els Lleonesos van aprofitar-se de la guerra civil Musulmana per emportar-se Toledo el que va propiciar que els Almoràvits Africans Arribessin
 • Period:
  1000
  to
  1500

  Baixa Edat Mitjana

  Període final de l'edat mitjana
 • 1054

  Divisió de l'església Cristiana

  Divisió de l'església Cristiana
  L'església cristiana catòlica es va separar finalment de l'església cristiana ortodoxa quan al 1054 es va produir el gran cisma que va separar per sempre el control de l'església catòlica d'orient. Convertint-se aquest des d'aquell moment fins ara a l'església cristina ortodoxa.
 • 1150

  Les Creuades

  Les Creuades
  Una creuada era una unió de tots els exèrcits Cristians d'Europa per reconquistar terra santa (on suposadament va viure Jesús). Van haver-hi 9 però realment només va triomfar la primera que va aconseguir la conquista de tota terra santa. A arrel de les creuades va néixer diferents Ordres que consistien en grups de guerrers en contra dels musulmans. També va haver-hi les creuades Bàltiques que van Cristianitzar el Bàltic i Finlàndia, d'allà va sortir l'ordre Teutònica, el besavi dels Nazis.
 • 1245

  Les Corones De Castella i d'Aragó

  Les Corones De Castella i d'Aragó
  El Regne d'Aragó s'unifica amb Catalunya formant la Corona d'Aragó. A l'oest de la península uns gallecs s'autoindependitzen i formen el regne de Portugal conquistant Lisboa. A més Castella i Lleó s'unifiquen formant la Corona de Castella i aquests junt amb els Aragonesos baixen a per els nous Musulmans, els Almohades. Ho conquisten tot menys un petit tros envoltant Granada i Màlaga. Aragó es queda amb València, les illes Balears i la recent conquerida Sicília, Còrcega i el del Sud Italià.
 • 1250

  Mongols

  Mongols
  Els Mongols van ser un poble nòmada entre el calorós desert del Gobi i els congelats boscos de Sibera. Amb Gengis Khan al cap els Mongols van subjugar a quasi tots els xinesos de la zona i aleshores van unificar totes les tribus properes al Mar Caspi i al Mar Negre arribant fins a Síria pel sud, fins als Alps per l'oest i fins a Finlàndia pel nord. Van causar molts problemes als regnes cristians i musulmans propers saquejant-los fins a la sacietat però d'hora van desaparèixer.
 • 1315

  Gran Fam

  Gran Fam
  A l'any 1315 les collites i la ramaderia del nord d'Europa seria nul·la el que causaria una gran fam i propiciaria una gran migració al sud, el que va parar i alentir el progrés econòmic i social de tota Europa.
 • 1337

  La Guerra Dels 100 Anys

  La Guerra Dels 100 Anys
  Els Anglesos reclamen tot l'est i el nord de França, per suposa aquests ho rebutgen però sortiran molt malparats. Els Anglesos aconsegueixen tot el nord Francès des de la costa fins i tot la capital francesa, Paris. Desprès de tantes derrotes, rebel·lions i guerres civils França aconseguirà reconquistar tot el perdut al cap de la llegendària Joana d'Arc. Una curiositat és que aquesta guerra va durar 117 anys i no 100.
 • 1350

  Peste Negra

  Peste Negra
  Va ser una malaltia que es va originar en alguna part de la Xina, controlada en aquell moment pels mongols els quals van agafar persones mortes infectades i les van catapultar (literalment) cap a Europa. Va ser una malaltia que en qüestió de dies et matava formant embalums negres a la pell. La malaltia es va contagiar molt a causa de la mala higiene de les ciutats medievals, i la eliminació de gats (suposats companys de les bruixes). Les puces de les rates anaven als humans i els contagiaven.
 • 1425

  La Unificació Hispana Pels Reis Catòlics

  La Unificació Hispana Pels Reis Catòlics
  Aragó va prosperar molt gràcies al comerç, l'anexionament de Navarra per Joan II, la construcció de les primeres universitats com la de Lleida o la creació de la Generalitat. El fill de Joan II, Fernando II el catòlic, es va casar amb la reina de Castella Isabel I la catòlica. Junts van unificar tota la península Ibérica i el regne va prosperar molt econòmicament i militarment gràcies a la pólvora. Just al 1492 amb la conquista de l'últim reducte Musulmà a la península va arribar Cristòfol Colom
 • 1455

  Caiguda De Constantinopla

  Caiguda De Constantinopla
  Les muralles de Constantinopla eren impenetrables, ni amb tots els Turcs units es podien passar però aleshores van arribar els canons, aquests van destrossar les muralles Bizantines com si fossin paper. Així el sultà Otomà Mehmet II es va fer amb Constantinopla canviant-li el nom a Estambul, com ara tots la coneixem. Aquest fet marca per a molts el fi de l'edat mitja ja que es va canviar per complet el mètode guerrer i també perquè va caure l'últim bastió realment hereter de Roma.
 • 1492

  Cristòfol Colom i Arribada A Amèrica Pels Cristians

  Cristòfol Colom i Arribada A Amèrica Pels Cristians
  Al 1492 un mercader Genovés dit Cristòfol Colom va arribar a la cort Espanyola on li va proposar als reis catòlics un viatge per l'oceà Atlàntic per comerciar amb la Xina. Colom es va trobar amb Amèrica de pura sort i el descobriment d'Amèrica pels Cristians marca segons algunes persones el pas de l'edat mitjana a la moderna. (Dic descobridors Cristians perquè els pagans Víkings van arribar mil anys abans).