Edat Mitjana

Timeline created by Maria Forrellat
In History
 • 313

  Edicte de Milà

  Edicte de Milà
  L'E. Constanti promulga aquest edicte amb el qual la religió cristiana passa a ser oficial de l'Imperi juntament amb la romana.
 • 390

  Cristianisme, religió de l'imperi

  Cristianisme, religió de l'imperi
  L'E. Teodosi estableix el Cristianisme com a única religió de l'Imperi
 • 395

  La divisió de l'imperi

  La divisió de l'imperi
  L'E. Teodosi divideix l'Imperi en dos per facilitar la defensa.
  -I.R. Orient; Capital a Constantinoble (Bizanci) al fill Arcadi
  -I.R. Occident (Roma) al fill Honori
 • 410

  Saqueig de Roma

  Saqueig de Roma
  Visigots
  El saqueig de Roma del 410 va ser un atac perpetrat a aquesta ciutat per Alaric I, rei dels visigots.
  En aquells temps Roma ja no era la capital de l'Imperi occidental, sinó que havia estat desplaçada a Mediolanum el 286 i més tard a Ravenna el 402. No obstant, atacar aquesta ciutat significava atacar el bressol d'una civilització i efectuar un dany moral a l'emperador i en l'orgull de tot el poble sota els seus dominis.
 • 476

  Caiguda imperi romà occident

  Caiguda imperi romà occident
  La caiguda de l'Imperi Romà d'Occident és el procés de decadència que va portar a la fragmentació de l'Imperi romà d'Occident l'any 476.
  Cap al segle IV, Roma seguia dominant un extens imperi, que tenia com a eix el mar Mediterrani. La civilització romana s'estenia des del Rin i el Danubi fins al Sàhara, des de l'occident d'Hispània fins a Mesopotàmia.
 • 507

  Batalla de Vouillé

  Batalla de Vouillé
  Visigots contra Francs
  La batalla de Vouillé es va lluitar en les marques septentrionals del territori visigòtic del Regne de Tolosa, a prop de Poitiers (Gàl·lia), a la primavera del 507 entre els francs comandats per Clodoveu I i els visigots d'Alaric II.
 • 570

  Naixement de Mahoma

  Naixement de Mahoma
  Mahoma va néixer el 26 de abril de 570, a La Meca, actual Arabia Saudita.
  En la religió musulmana, es considera a Mahoma "el últim dels profetes", el últim d'una llarga cadena de missatgers enviats peor déu per actualizar el seu missatge.
 • 622

  Hègira

  Hègira
  va ser la sortida dels primers companys de Mahomade la Meca cap a l'oasi de Yathrib, antic nom de Medina. Aquest fet marca el naixement oficial de la comunitat musulmana (umma) i l'islam pren el primer dia de l'any lunar en què es va produir, el 16 de juliol del 622 com dia de l'inici del calendari musulmà.
 • 630

  Conquesta de Meca

  Conquesta de Meca
  És el fet de la caiguda d'aquesta ciutat santa de l'islam, en mans dels musulmans i liderat pel profeta Mahoma.
 • 632

  Mort de Mahoma

  Mort de Mahoma
  Mahoma va morir l'any 632 a causa de febre i cefalàlgia, una malaltia neurològica.
 • 654

  Liber Iudicorum

  Liber Iudicorum
  El Liber Iudiciorum (o Lex Visigothorum) va ser un conjunt de lleis dels visigots, de caràcter territorial, fet per el rei Recesvinto i prolungat probablament el any 654.
 • 661

  Califat omeia

  Califat omeia
  Els omeies van ser un llinatge àrab que va exercir el poder califal primer a Orient, amb capital a Damasc, i després a Al-Àndalus, amb capital a Còrdova.
 • 711

  Batalla de Guadalete

  Batalla de Guadalete
  És una batalla que va tenir lloc l'any 711 entre els musulmans i els visigots, amb la derrota dels darrers, i com a conseqüència les tropes del Califat van expandir-se i conduïren la invasió musulmana d'Hispània.
 • 711

  Desembarcament de Gibraltar

  Desembarcament de Gibraltar
  Van creuar l’Estret de Gibralta,van entrar a Hispània per Tarifa i van iniciar la conquesta amb el regne visigot.
  Aquests exèrcits estaven formats majoritàriament per berbers i dirigits per una minoría àrab.
 • 718

  Emirat dependent

  Emirat dependent
  Quan els musulmans ja van tenir el territori controlat (el qual van anomenar Al-Andalus), el van convertit en una província o emirat dependent del Califat Omeia de Damasc. La capital era Còrdova i un valí governava el territori.
 • 722

  Batalla de Covadonga

  Batalla de Covadonga
  La Batalla de Covadonga va ser la primera victòria militar de la cristiandat, a Ibèria, des de la conquesta musulmana del 711-718. Va ser lliurada a Cuadonga, probablement l'estiu del 722. La batalla es va crear un principat cristià independent a les muntanyes nord-occidentals de la península.
 • 750

  Califat abbàssida

  Califat abbàssida
  Van ser una dinastia de califes que governà políticament i religiosament el món musulmà des del 750 fins al 1258, amb un prolongament a Egipte fins al 1517, quan el seu paper va ser assumit pel soldà de Turquia (Imperi Otomà).
  Va ser una dinastía califal, que Abbas, descendent de Mahoma, que es va fer al poder despres d'eliminar al Omeia.
 • 756

  Emirat independent

  Emirat independent
  A mitjans del segle VIII, quan els Califes de Damasc van ser derrotats pels Abbàssides de Bagdad, l’últim membre de la família Omeia, el príncep Abderraman, va fugir de la ciutat i es va establir a Al-Àndalus.
  Va trencar el vincle polític amb el Califat de Bagdad, es va proclamar emir independent i va fundar l’emirat independent de Còrdova amb el nom d’Abderraman I.
 • 785

  Inici obres mesquita de Còrdova

  Inici obres mesquita de Còrdova
  La mesquita de Còrdova, convertida des del segle XIII en la catedral de Còrdova, és el monument més important de l'art andalusí. Va ser declarada Patrimoni de la humanitat per la UNESCO el 1984. El seu arquitecte és desconegut, però se sap que la mesquita fou construïda entre el 785 i el 788.
 • 800

  Coronació de Carlemany

  Coronació de Carlemany
  Carlemany es va coronar l'any 800 pel Papa Lleó III i la seva coronació va significar l’inici de la restauració del desaparegut imperi romà a Occident.
 • 814

  Mort de Carlemany

  Mort de Carlemany
  Va morir el 28 de gener de 814 Aquisgrà, Alemanya a causa d'una malaltia.
 • 843

  Tractat de Verdun

  Tractat de Verdun
  El Tractat de Verdun va ser signat el dia 11 d'agost del 843 per Lotari I, Carles el Calb i Lluís el Germànic, fills de Lluís el Pietós i néts de Carlemany per tal de repartir-se els territoris de l'Imperi Carolingi i posar fi als anys d'hostilitat per la guerra civil franca.
 • 929

  Califat de Còrdova

  Califat de Còrdova
  El califat de Còrdova és degut que Abderraman III es va independitzar de l’autoritat religiosa de Bagdad i es va proclamar califa.
 • 1031

  Regne de taifes

  Regne de taifes
  Eren els petits nuclis polítics i militars (fins a 39) en què es va esberlar el califat de Còrdova després que fos destronat Hixam III, de la dinastia dels omeies, l'any 1031. Es van acabar convertint en estats independents, coneguts amb el nom de regnes de taifes.
 • 1055

  Els turcs ocupen Bagdad

  Els turcs ocupen Bagdad
  L'any 1534, Bagdad va caure sota control dels turcs otomans. Sota aquests, tingué un període de decadència, parcialment degut a l'enemistat entre els seus governants i Pèrsia, que no acceptaven el control turc de la ciutat.
 • 1172

  Inici obres Giralda de sevilla

  Inici obres Giralda de sevilla
  La Giralda és una torre que forma part de la catedral de Sevilla, una de les més grans del món i veritable joia del gòtic i barroc. El nom de Giralda prové dels girs que es produïen en la figura amb els canvis de vent. Amb el pas del temps, aquest nom va passar a denominar el mateix minaret, i es coneix la figura com el “Giraldillo”.
 • 1212

  Batalla de las Navas de Tolosa

  Batalla de las Navas de Tolosa
  És coneguda també com el conflicte de La Reconquesta.
  En aquesta batalla els regnes cristians comencen a governar i els musulmans perden poder.
 • 1238

  Inici obres Alhambra de Granada

  Inici obres Alhambra de Granada
  Es tracta d'un ric palau i fortalesa que allotjava el monarca i la cort nassarita del Regne de Granada.El Comitè del patrimoni mundial de la UNESCO va declarar l'Alhambra i el Generalife de Granada com Patrimoni Cultural de la Humanitat en la seva sessió del dia 2 de novembre de 1984 i cinc anys després, el barri de l'Albaicín,antiga ciutat medieval musulmana, va obtenir tal denominació com a extensió de la declaració de Patrimoni Cultural de la Humanitat de l'Alhambra i el Generalife.
 • 1238

  Regne Nassarita de Granada

  Regne Nassarita de Granada
  Va ser un regne andalusí amb capital a Granada. El seu últim rei va ser Boabdil, que va perdre el tron davant els reis Catòlics el 2 de gener de 1492.Quan els àrabs van arribar a la península, existia ja en aquest lloc un assentament amb dues petites poblacions: Iliberis (Elvira), que avui es coneix com a Albaicín i Alcazaba, i Gharnata al pujol del davant, que era més aviat un barri d'Iliberis.
 • 1492

  Descobriment d'Amèrica

  Descobriment d'Amèrica
  Colom inicià un viatge cap a les Índies amb una nova ruta per l'oest del continent, un itinerari equivocat que el dugué fins a Amèrica el 12 d'octubre de 1492. Des d'un començament, Colom cregué haver arribat a un arxipèlag de l'Índia, de manera que no s'havia adonat que les terres on acabava de posar els peus eren un nou continent. El 1504, Amerigo Vespucci es va adonar de que Colom havia descobert un nou continent.
 • 1492

  Rendició de Granada

  Rendició de Granada
  Les Capitulacions de Granada, de vegades conegudes com el Tractat de Granada, van ser signades i ratificades el 25 de novembre de 1491 davant el rei de l'Emirat de Gharnata Abu 'Abd Allah Muhammad Boabdil i els Reis Catòlics, en aquell temps monarques d'Aragó, de Castella, de Lleó, i de Sicília. Pel tractat es renunciava a la sobirania musulmana del Regne de Granada (fundat diversos segles abans) a favor dels monarques catòlics.
 • Period:
  476
  to
  1492

  Edat Mitjana

  És el període històric que va del 476 al 1492
 • Period:
  670
  to
  719

  Tariq Bin Ziyad

  General amazic, governador de Tànger, mawla de Mussa ibn Nussayr, valí d'Ifriquiya, i cap de les primeres tropes omeies que van conquerir el regne visigot de Toledo.
 • Period:
  685
  to
  737

  Pelagi I (Don Pelayo)

  És el cabdill astur que va protagonitzar una rebel·lió contra el govern musulmà i va fundar el Regne d'Astúries del qual en fou el primer rei (722-737).
 • Period:
  688
  to
  711

  Roderic (rei Visigot)

  Va ser un rei visigot d'Hispània del 710 al 711. Era fill del comte Teodofred i nét del rei Khindasvint. Va viure a Còrdova i es va proclamar duc de la Bètica.
 • Period:
  711
  to
  1492

  Al-Andalús

 • Period:
  731
  to
  788

  Abderraman I

  Va ser el primer emir Omeia de Còrdova. Era fill de Muàwiya ibn Hixam. Durant la persecució contra els omeies, després de la batalla del riu Zab va poder fugir secretament a Palestina, i junt amb el seu llibert Badr se'n va anar cap a Egipte i després a Ifríqiya.
 • Period:
  891
  to
  961

  Abderraman III

  Va ser el primer califa de Còrdova. Al segle X semblava que al-Àndalus s'havia de desmembrar a causa de les contínues revoltes i l'avenç dels regnes cristians. Va ser aleshores que el jove príncep Abd-ar-Rahman va posar fi a les rebel·lions internes.