Edad media05

Edat mitjana.

 • 476

  Fi de l’Imperi Romà d’Occident

  Fi de l’Imperi Romà d’Occident
  Juli Nepot va enviar un exèrcit contra els visigots sota la direcció d'Orestes. Aquest, en lloc d'usar les tropes per combatre als visigots, es va rebel·lar i va marxar contra Ravenna on estava Nepot. Nepot, que no tenia forces militars, va fugir a Dalmàcia (on es va sostenir fins al seu assassinat el 480) i Orestes va entrar a Ravenna i va proclamar Emperador al seu propi fill Ròmul August, menor d'edat, conservant ell mateix el poder efectiu com a regent el 475.
 • Jan 1, 622

  Aparició de l’islam

  Aparició de l’islam
  L'expansió de l'Islam són les conquestes militars de la civilització arabomusulmana que van fer caure l'Imperi Sassànida, el nord d'Àfrica, la península Ibèrica i parts de l'Imperi Bizantí. També s'inclou en aquesta denominació l'influx dels comerciants al Màgrib i altres parts d'Àfrica, així com les missions fetes a les Filipines. Des de la data en què s'inicia l'hègira al 622 o era musulmana amb Mahoma fins a la seu punt àlgid,
 • Jan 1, 711

  Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica

  Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica
  El 711 el comte de Ceuta, Julià, que estava refugiant la família i els partidaris de Vítiza i que mantenia relacions amb el governador, i el seu emir Mussa ibn Nussayr, va demanar ajuda a les poblacions àrabs i berbers del nord d’Àfrica per intervenir al conflicte i donar-li suport en la seva lluita contra Roderic.
  Les forces musulmanes van derrotar Roderic que segons les llegendes hauria mort a la batalla de Guadalete el 711.
 • Jan 1, 732

  Derrota dels musulmans a Poitiers

  Derrota dels musulmans a Poitiers
  Laderrota de Poitiers va tenir lloc el 10 d'octubre de 732 entre les forces comandades pel líder franc Carles Martell i un exèrcit islàmic a les ordres del vaig valer (governador) d'Al-Andalus Abderrahman ibn Abdullah Al Gafiki a prop de la ciutat de Tours, en l'actual França . Durant la batalla, els francs van derrotar l'exèrcit islàmic i Al Gafiki resultar muerto.1 Aquesta batalla va frenar l'expansió islàmica cap al nord des de la Península Ibèrica.
 • Jan 1, 1117

  Conquesta de Tarragona

  Conquesta de Tarragona
  Amb la conquesta de Tarragona, va ser investit arquebisbe de Tarragona, sense perdre per això la mitra barcelonina, i a partir d'aleshores va actuar com a metropolità amb plens drets, rebent a més, com a administrador eclesiàstic, els territoris de l'encara no restaurada diòcesi de Tortosa.
 • Jan 1, 1148

  Conquesta de Tortosa.

  Conquesta de Tortosa.
  Durant el regnat del comte Ramon Berenguer IV (segle XII), els comtats catalans comptaven amb el potencial militar i demogràfic necessari per expandir els seus dominis al sud del Penedès. La zona compresa entre el Llobregat i del Ebre era una zona eminentment agrícola, escassament habitada i amb pocs nuclis poblacions importants més enllà de la ciutat de Tortosa (que havia arribat a configurar-se com un regne de Taifes autònom a la caiguda del Califat omeia de Còrdova al 1031).
 • Jan 1, 1149

  Conquesta de Lleida

  Conquesta de Lleida
  La conquesta de Lleida el 1149 fins al 1705, va ser "poble de contribució" de la ciutat. Gairebé despoblat el 1718, després de les destruccions de la guerra de Successió, va augmentar constantment la seua població durant els segles XVIII i XIX (especialment des de la construcció del canal d'Urgell) i, encara, l'ha doblada des del 1900.
 • Jan 1, 1162

  Es forma la Corona d’Aragó.

  Es forma la Corona d’Aragó.
  La Corona d'Aragó fou el conjunt de territoris que estigueren sota la jurisdicció del rei d'Aragó des del 1162 i fins el 1715. Aquest conjunt territorial estigué format inicialment pel regne d'Aragó i el comtat de Barcelona, i malgrat que al llarg dels segles s'hi incorporaren d'altres territoris, els conjunt patrimonial d'Aragó i Barcelona restà sempre unit.
 • Jan 1, 1229

  Conquesta de Mallorca.

  Conquesta de Mallorca.
  La Conquesta de Mallorca és el nom amb què és coneguda la croada de l'any 1229 contra Al-Mayūrqa. La croada fou comandada per Jaume I d'Aragó i tingué com a conseqüència la destrucció del poder almohade a l'illa, l'esclavització de la població andalusí autòctona, la repoblació de l'illa amb població cristiana sota un règim feudal i la creació del Regne de les Mallorques.
 • Jan 1, 1230

  Es forma la Corona de Castella

  Es forma la Corona de Castella
  La Corona de Castella, com a entitat històrica, se sol considerar que comença amb l'última i definitiva unió dels regnes de Lleó i de Castella l'any 1230, o bé amb la unió de les Corts, algunes dècades més tard. En aquest any de 1230, Ferran III el Sant, rei de Castella des de 1217, va annexionar el Regne de Lleó, estat del seu pare Alfonso IX, després anul·lar el testament que llegava els seus estats a les infantes.
 • Jan 1, 1232

  Conquesta de València

  Conquesta de València
  Conquesta de València: any 1232-1245. La Conquesta de Valènci fou el conjunt de maniobres militars que dugueren a l'annexió de l'actual territori del País Valencià a la Corona d'Aragó.
 • Jan 1, 1348

  Pesta Negra.

  Pesta Negra.
  La pesta negra també coneguda com a mort negra va ser una epidèmia de pesta, que devastà Europa i Àsia a mitjans del segle XIV (1348-1351), i es calcula que provocà la mort d'aproximadament un terç de la població europea.
  La pesta està causada pel bacteri Yersinia pestis, afecta els rosegadors en zones endèmiques i provocava les grans epidèmies quan aconseguia infectar les rates de les aglomeracions humanes i els seus paràsits les puces.
 • Jan 1, 1453

  Conquesta de Constantinoble per part dels turcs.

  Conquesta de Constantinoble per part dels turcs.
  La caiguda de Constantinoble, o la conquesta de Bizanci, pels turcs otomans el 29 de maig de 1453 va ser un succés històric que, en la periodització clàssica, marca la fi de l'edat mitjana a Europa i la fi del darrer vestigi de l'Imperi Bizantí i de la cultura clàssica. Just abans de la conquesta turca, Constantinoble era una capital sense país.
 • Jan 1, 1492

  Cristòfor Colom arriba a Amèrica.

  Cristòfor Colom arriba a Amèrica.
  La colonització europea d'Amèrica va començar arran d'allò que culturalment s'ha anomenat el "descobriment d'Amèrica", per Cristòfor Colom.mb la inici de l'edat moderna,
  Cristòfor Colom, el 12 d'octubre, 1492, va arribar a un nou continent en un viatge patrocinat pels Reis Catòlics amb la finalitat de trobar una nova ruta cap a la Xina i a l'Índia.
 • Comencen les conquestes cristianes. Conquesta de Girona.

  Comencen les conquestes cristianes. Conquesta de Girona.
  La Conquesta de Girona el 785 fou un dels episodis de la conquesta carolíngia del territori que amb el temps es convertiria en la Marca hispànica.
 • Conquesta de Barcelona

  Conquesta de Barcelona
  El setge de Barcelona són les operacions militars de l'exèrcit carolingi el 801 que van portar a la conquesta de Barshiluna (Barcelona) de mans dels musulmans.
  Les primeres operacions de bloqueig de la ciutat s'havien iniciat durant el 799, que es correspon al dia 19 d'Agost de l'any 800.