Demokratiseringsprosessen i Norge

  • Grunnloven

    Grunnloven
    Grunnloven av 1814 ga stemmerett til embetsmenn, byborgere og bønder. Da nordmenn i 1815 for første gang skulle velge Storting, hadde bare 6,5 prosent av folket stemmerett. Alle var menn.
  • formannskapsloven innføres

    formannskapsloven innføres
    På 1830-tallet begynte norske bønder å ta i bruk stemmeretten sin, og for bonderepresentantene var det lokale selvstyret en hovedsak på stortingssamlingene. I 1836 vedtok Stortinget formannsskapsloven. Etter en hard politisk kamp fikk Norge den 14. januar 1837 nye lover om formannskap på landet og i byene, formannskapslovene.
  • Thranebevegelsen

    Thranebevegelsen
    Sosialisten og arbeiderlederen Marcus Thrane var i 1849 den første som fremmet kravet om stemmerett for alle norske menn. Thranebevegelsen ble nedkjempet, men blir i norsk historie stående som en tidlig forløper for klassekampen i det moderne industrisamfunnet.
  • jødeparagrafen oppheves

    Jødeparagrafen oppheves
  • Delvis stemmerett for menn

    I 1884 vedtok Stortinget å endre stemmerettsparagrafen i Grunnloven, § 50, slik at alle menn som betalte en viss minsteskatt, fikk stemmerett. Ved valget i 1894 nådde valgdeltakelsen et historisk høydepunkt idet 91 av 100 av de som hadde stemmerett, deltok. De nye reglene doblet antall stemmeberettigede i byene.
  • Venstre stiftes

    Venstre stiftes
    Venstre er Norges eldste politiske parti. Partiet sto bak innføringen av parlamentarismen, og var i sin tid den fremste eksponenten for motkrefter som målrørsla, bondeopposisjonen og den tidlige arbeiderbevegelsen.
  • Høyre stiftes

    Høyre stiftes
    Høyre ble dannet i forbindelse med vetostriden i 1884. Partiet var en reaksjon på de endringene som kom etter innføringen av parlamentarismen og stemmerettsutvidelsen i 1884.
  • Parlamentarisme

    Parlamentarisme er en politisk styreform som innebærer at det er parlamentet som avgjør hvilken regjering som skal lede den utøvende makt. Dersom regjeringen ikke har støtte i parlamentet kan parlamentet når som helst tvinge den til å gå av.
    https://www.stortinget.no/no/Stortinget-og-demokratiet/Historikk/Parlamentarismen-i-utvikling/
  • Det norske Arbeiderparti stiftes

    Det norske Arbeiderparti stiftes
    Det forenede norske Arbeiderparti, senere Det norske Arbeiderpartiet og Arbeiderpartiet, ble stiftet 21. august 1887. De første årene var kampen for allmenn stemmerett partiets viktigste sak.
  • Allmenn stemmerett for menn

    Da Venstre i 1898 oppnådde grunnlovsflertall, vedtok Stortinget å innføre allmenn stemmerett for menn som på valgdagen hadde fylt 25 år. Menn som gikk på fattigkassen, hadde fremdeles ikke lov til å stemme. Grunnlovsendringen førte til at 19 prosent av befolkningen hadde stemmerett ved valget i 1900.
  • LO stiftes

    LO stiftes
    Fagforeningene som den nye arbeiderklassen hadde stiftet, dannet 1. april 1899 paraplyorganisasjonen Arbeidernes Faglige Landsorganisasjon, LO.
  • Norsk Arbeidsgiverforening stiftes

    Norsk Arbeidsgiverforening (NAF) ble stiftet som et mottrekk til stiftelsen av Arbeidernes Faglige Landsorganisasjon året før. Formålet var blant annet å opprettholde gode og varige forhold mellom arbeidsgivere og arbeidere, unngå og ordne arbeidstvister og å veilede arbedsgiverne om lønns- og arbeidsvilkår.
  • Unionsoppløsning

    Unionsoppløsning
    Unionen ble først oppløst ensidig av Norge den 7. juni 1905 og deretter formelt av begge parter den 26. oktober samme år. Unionsoppløsningen kom i stand etter flere år med uenigheter mellom Norge og Sverige om flere politiske forhold.
  • Folket velger monarki som styreform(folkeavstemningen)

    I en folkeavstemning 13. november ble folket spurt om de var enig i at prins Carl av Danmark skulle bli Norges konge. I praksis var dette et spørsmål om folket ønsket monarki eller republikk som styreform. I alt 259 563 stemte for å gi prins Carl norsk kongetittel, mens 69 264 stemte imot. Prinsen skiftet navn til Haakon VII da han ankom Norge.
  • 7.juni vedtaket

    Den 7. juni vedtok et enstemmig norsk storting at unionen mellom Norge og Sverige var oppløst. Norge erklærte seg dermed som en uavhengig stat.
  • Begrenset stemmerett for kvinner

    Kvinner fra borgerskapet og middelklassen fikk stemmerett og kunne stille til valg til Stortinget i 1907. Grunnlovsendringen førte til at 32 prosent av befolkningen hadde stemmerett ved stortingsvalget i 1909.
  • Første kvinne på Stortinget

    Første kvinne på Stortinget
    Den første kvinnen som tok sete i Stortinget, var Anna Rogstad. Som kvinnesakskvinne var hun selv med på å drive fram endringene i stemmerettsreglene som gjorde at hun kunne stille til valg i 1909.
  • Allmenn stemmrett

    Allmenn stemmrett
    Siden Norges første grunnlov i 1814 har disse reglene endret seg, og en stadig større del av befolkningen har fått stemmerett. I Norge fikk vi allmenn stemmerett for kvinner og menn i 1913