Değişen Dünya Dengeleri Karşısında Osmanlı Siyaseti (1595-1774)

  • Haçova Muharebesi

    Haçova Muharebesi
    Osmanlının Avusturya Arşidüklüğü ve Erdel Krallığı kuvvetlerine karşı kazandığı bir savaştır. Kaynakça: “Haçova Muharebesi.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 6 Sept. 2020, tr.wikipedia.org/wiki/Ha%C3%A7ova_Muharebesi.
  • Zitvatoruk Antlaşması

    Zitvatoruk Antlaşması
    Osmanlı ve Avusturya arasında imzalanan bir barış antlaşmadır.
    Bunun sonucunda; Osmanlının yükselme dönemi sona ermiştir. Osmanlı Orta Avrupa'daki üstünlüğünü kaybeder ve Avrupa’da bulunan devletlerle eşit düzeyde olur. kaynakça: Milliyet.com.tr. “Zitvatorok Antlaşması Kısaca Özeti: Tarihi, Maddeleri (Şartları), Önemi Ve Özellikleri.” Milliyet, Milliyet, 27 July 2020, www.milliyet.com.tr/egitim/zitvatorok-antlasmasi-kisaca-ozeti-tarihi-maddeleri-sartlari-onemi-ve-ozellikleri-6269721.
  • Nasuh Paşa Antlaşması

    Nasuh Paşa Antlaşması
    İran’ı yöneten Safeviler ile Osmanlı Devleti arasında Nasuh Paşa tarafından imzalanan bir barış antlaşmasıdır.
    Önemi: Osmanlı'nın, topraklarından vazgeçtiğini bildirdiği ilk antlaşma’dır. Ayrıca 200 yük ipek birkaç yıl sonra 100 yüke indirilmiştir.
    Kaynakça: “Nasuh Paşa Antlaşması.” Osmanlı, Cumhuriyet Dönemi Barış & Ateşkes Antlaşmaları, 26 Jan. 2020, antlasmalar.com/nasuh-pasa-antlasmasi/.
  • Serav Antlaşması

    Serav Antlaşması
    Serav Antlaşması, Osmanlı İran savaşları sonunda imzalanmıştır
    önemli madde:
    -İran’ın vergisi 200 deve yükü ipekten 100 deve yüküne inecek. Kaynakça: Tozlumikrofon, and Teknolojik Deli. “1618 Serav Antlaşması Nedir? Önemi Ve Özellikleri Nelerdir? Hangi Padişah Döneminde İmzalanmıştır?” Tozlu Mikrofon, 23 Sept. 2018, www.tozlumikrofon.com/1618-serav-antlasmasi-nedir-onemi-ve-ozellikleri-nelerdir-hangi-padisah-doneminde-imzalanmistir/.
  • Hotin Antlaşması

    Hotin Antlaşması
    Hotin Seferi sonucunda imzalanan, Osmanlı ile Lehistan arasındaki ilk siyasi ve askeri gelişmedir.
    Önemli maddeleri:
    - Hotin Kalesi, Osmanlı'da kalacak.
    - Lehistan, eskisi gibi Kırım Hanlığına vergi ödeyecek.
    - Lehistan, Osmanlı Devleti’nin topraklarına saldırmayacak. Kaynakça: Tozlumikrofon. “Hotin Antlaşması (1621) Nedir? Önemi Maddeleri Ve Sonuçları Nelerdir?” Tozlu Mikrofon, 12 Sept. 2018, www.tozlumikrofon.com/hotin-antlasmasi-1621-nedir-onemi-maddeleri-ve-sonuclari-nelerdir/.
  • Kasr-ı Şirin Antlaşması

    Kasr-ı Şirin Antlaşması
    Osmanlı İmparatorluğu ve Safevi Devleti arasındaki barış antlaşmadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin doğu sınırlarını belirleyen antlaşma olarak geçer.
  • Vasvar Antlaşması

    Vasvar Antlaşması
    Osmanlı'yla Avusturya arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır.
    Avusturya’dan toprak kazanılan son antlaşmadır. Son kez savaş tazminatı alınmıştır. Kaynakça: “Bilgiyelpazesi.Com.” Bilgiyelpazesi.com, bilgiyelpazesi.com/egitim_ogretim/konu_anlatimli_dersler/tarih_dersi_ile_ilgili_konu_anlatimlar/osmanli_devleti_tarihi_ile_ilgili_konu_anlatimlar/vasvar_antlasmasi_onemi_ozellikleri_2.asp.
  • Girit'in fethi

    Girit'in fethi
    Girit Savaşı'nın sonunda Osmanlı Girit'i fethetmiştir. Girit, Osmanlı'nın topraklarına kattığı son adadır. Girit Akdeniz'de yer almaktadır. Fethine kadar Venediklilerdeydi. Venedikliler bu stratejik adayı Akdeniz'de rahat dolaşmak için ve ticaret amacıyla kullanıyordu.
  • Bucaş Antlaşması

    Bucaş Antlaşması
    Osmanlı ile Lehistan-Litvanya Birliği arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. Osmanlı Devleti, Bucaş Antlaşması ile batıda en geniş sınırlarına ulaşmıştır.
  • Bahçesaray Antlaşması

    Bahçesaray Antlaşması
    Çehrin ya da Bahçesaray Antlaşması olarak bilinen bu antlaşma Osmanlı, Rusya Çarlığı ve Kırım Hanlığı arasında imzalanmıştır. Bahçesaray, Kırım'da imzalanan bu antlaşma Osmanlı Devleti ile Rus Çarlığı arasında imzalanan ilk antlaşma olduğu için önemlidir. kaynakça: “Çehrin (Bahçesaray) Antlaşması.” Osmanlı, Cumhuriyet Dönemi Barış & Ateşkes Antlaşmaları, 26 Jan. 2020, antlasmalar.com/cehrin-bahcesaray-antlasmasi/.
  • II. Viyana Kuşatması

    II. Viyana Kuşatması
    Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında yapılan savaşların en uzun sürenidir.
    Önemi: viyana bozgunundan sonra osmanlıyı savunmaya geçti
    bu savunma 1922 Sakarya meydan savaşına kadar sürdü. Bozgundan sonra Avrupa devletleri kutsal ittifak'ı kurdular ve Osmanlı Devletine saldırdılar. kaynakça: ders notları
  • Karlofça Antlaşması

    Karlofça Antlaşması
    Osmanlı- Avusturya- Venedik- Lehistan arasında
    Önemi: osmanlının toprak kaybettiği il antlaşma, Macaristan kaybedildi
    Kaynakça: ders notları
  • İstanbul Antlaşması

    İstanbul Antlaşması
    Osmanlı- Rusya arasında geçen bir antlaşma. Ruslar Azak kalesini alarak Karadenize açıldı. Ayrıca İstanbulda elçi bulundurma hakkına sahip oldular. kaynakça: ders notları
  • Prut Antlaşması

    Prut Antlaşması
    Karlofça barışının ardından kaybedilen yerlerin geri alınması anlamında önem taşıyan Prut Antlaşması Osmanlılar ile Ruslar arasında Prut nehri kenarında yapılan savaştan sonra imzalandı. Kaynakça: “Prut Antlaşması Beyaz Tarih.” Beyaz Tarih, www.beyaztarih.com/ansiklopedi/prut-antlasmasi.
  • Pasarofça Antlaşması

    Pasarofça Antlaşması
    Pasarofça Anlaşması Osmanlı Devleti’nin toprak kazanmak için görüşmelere başladığı ancak gerileme döneminde olan Osmanlı Devleti için toprak kaybı ile sonuçlanan bir anlaşmadır. kaynakça: Milliyet.com.tr. “Pasarofça Antlaşması Kısaca Özeti: Tarihi, Maddeleri (Şartları), Önemi Ve Özellikleri.” Milliyet, Milliyet, 27 July 2020, www.milliyet.com.tr/egitim/pasarofca-antlasmasi-kisaca-ozeti-tarihi-maddeleri-sartlari-onemi-ve-ozellikleri-6269713.
  • Patrona Halil İsyanı

    Patrona Halil İsyanı
    Patrona Halil İsyanı, Osmanlı'ndaki Lale Devri'nin sonunu getiren ayaklanmadır. Patrona Halil idaresindeki ayaklanma 28 Eylül 1730'da başlayıp günlerce sürmüştür. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilmiş; Sultan III. Ahmed tahttan indirilmiş ve yerine yeğeni geçmiştir.
    kaynakça: https://www.wikizero.com/tr/Patrona_Halil_İsyanı
  • Belgrad Antlaşması

    Belgrad Antlaşması
    Osmanlı-Rus-Avusturya Savaşı'nı sona erdiren barış antlaşmasıdır.
    başlıca şartları şunlardır: -Avusturya Pasarofça Antlaşması ile aldığı yerleri geri verdi.
    -Azak Kalesi yıkıldı, toprakları Osmanlı Devleti ile Rusya arasında sınır oldu.
    Belgrad Antlaşmaları Osmanlıların 18. yüzyılda imzaladığı en son kazançlı antlaşmalardır.
    kaynakça: “Belgrad Antlaşması (1739).” Türkçe Bilgi, 30 July 2008, www.turkcebilgi.com/belgrad_antla%C5%9Fmas%C4%B1_%281739%29.
  • Kapitülasyonların Sürekli Hale Gelmesi

    Kapitülasyonların Sürekli Hale Gelmesi
    Osmanlı ile Fransa devleti arasında 28 Nisan 1740 senesinde imzalanmış olan yeni kapitülasyon antlaşması ile eskiden yalnızca devrin Padişahın yaşamı boyunca geçerli olan kapitülasyonlar, 1740 senesinden itibaren sürekli hale getirilmiştir.
  • Kerden Antlaşması

    Kerden Antlaşması
    Önemi:
    1742 ila 1746 yılları arasında yapılan Safevi-Osmanlı Savaşı'nı bitirmiştir ve 1775 yılına kadar çatışma yaşanmamıştır. Kasr-ı Şirin Antlaşması'ndaki sınırlara geri dönülmüştür.
    Kaynakça: “Kerden Antlaşması.” Osmanlı, Cumhuriyet Dönemi Barış & Ateşkes Antlaşmaları, 26 Jan. 2020, antlasmalar.com/kerden-antlasmasi/.
  • Çeşme Baskını

    Çeşme Baskını
    Rus donanması ve Osmanlı Donanması arasında Çeşme Körfezi açıklarında yapılmıştır. 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçası olan bu çatışmanın sonucunda Osmanlı Donanması Ruslar tarafından tamamen yok edilmiştir.
    kaynakça: “Çeşme Deniz Muharebesi.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 13 Sept. 2020, tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87e%C5%9Fme_Deniz_Muharebesi.
  • Ahmet Paşa Antlaşması

    Ahmet Paşa Antlaşması
    Antlaşmanın bazı şartları:
    -Kafkasya Osmanlılara verildi.
    -Batı İran ve Azerbaycan İranlılarda kaldı.
    -Güneyde Kasr-ı Şirin sınırı değişmedi.
    -Kuzeyde Aras Irmağı iki ülke arasında sınır yapıldı.
    kaynakça: Aslı “Ahmet Paşa Antlaşması.” Tarih Dersleri | Tarih Öğretmenleri | Türkiye'nin Tarih Portalı & Forumu, 27 Mar. 2009, www.tarihbilinci.com/konular/ahmet-pasa-antlasmasi.6333/.
  • Küçük Kaynarca Antlaşması

    Küçük Kaynarca Antlaşması
    Küçük Kaynarca Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasındaki 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşını sona erdiren ve Osmanlı Devletinde önemli toprak kayıplarına yol açan antlaşmadır. kaynakça: Habertürk. “Küçük Kaynarca Antlaşması.” Www.haberturk.com, Habertürk, 24 July 2014, www.haberturk.com/haber/haber/971873-kucuk-kaynarca-antlasmasi.