Limperi dels austries 3 638

Decadència de l’Imperi dels Àustries.

  • Period: to

    Felip III

    Felip III de Castella, II d'Aragó i Portugal i V de Navarra, dit el Pietós (Madrid, Regne de Castella, 14 d'abril de 1578 - L'Escorial, 31 de març de 1621), fou monarca d'Espanya (1598 - 1621), rei de Castella i Lleó, Aragó, rei de València, Portugal, Sicília, Nàpols, Sardenya, duc de Borgonya i comte de Barcelona; príncep d'Astúries (1578 - 1598) va ser el tercer rei de la Dinastia dels Àustries a les Espanyes.
  • Pau de Londres.

    Pau de Londres.
  • Torna a declarar la banca rota

    Torna a declarar la banca rota
    L'acumulació de dèbits i la impossibilitat de cancel·lar-los van dur a decretar la fallida i van reconvertir el deute flotant en deute consolidat o "juros". Hi ha documentades altres fallides, especialment d'institucions financeres sevillanes, el 1600 i el 1601.
  • Expulsio dels morescos

    Expulsio dels morescos
    Els decrets d'expulsió dels moriscos (1609-1614), foren promulgats per Felip III, i ordenaven als moriscos dels diferents regnes o territoris de la Monarquia Catòlica el seu exili perpetu.
  • Pau amb Holanda. Treva dels 12 anys.

    Pau amb Holanda. Treva dels 12 anys.
    La treva dels dotze anys, també anomenada treva d'Anvers, va ser un tractat signat el 1609 entre Espanya i les Províncies Unides dels Països Baixos; va suposar una aturada pacífica en la guerra dels Vuitanta Anys que els neerlandesos mantenien contra l'Imperi espanyol des de 1568 per aconseguir la seva independència política.
  • Period: to

    Guerra dels 30 anys

    Fou un conflicte europeu que modificà contínuament les fronteres de nombrosos estats i que es prolongà entre França i la monarquia hispànica fins al 1659.
  • Period: to

    Felip IV

    Felip IV de Castella, III d'Aragó i de Portugal, dit el Gran o el Rei Planeta (Valladolid, 8 d'abril de 1605 - Madrid, 1665) fou monarca d'Espanya (1621-1665). El seu regnat va estar marcat pel validatge de Gaspar de Guzmán, comte-duc Olivares, que va intentar reformar la monarquia per aconseguir una major unitat dels països on aquesta monarquia regnava, a partir de castellanitzar-los en tots els àmbits.
  • Victòria de Breda.

    Victòria de Breda.
  • Projecte de unió de Armas

    Projecte de unió de Armas
    La Unió d'armes fou un organisme militar instaurat per decret el 25 de juliol de 1626 pel comte Duc d'Olivares, primer ministre de Felip IV de Castella i III d'Aragó, amb la finalitat de fer contribuir tots els regnes de la monarquia hispànica al manteniment d'un exèrcit comú de 140.000 homes, aportats i mantinguts segons una proporció fixa.
  • Aixecament de Catalunya i Portugal.

    Aixecament de Catalunya i Portugal.
    La Guerra de Restauració (en portuguès: Guerra da Restauração) fou una sèrie d'enfrontaments armats entre el Regne de Portugal i Espanya, amb excepció del Principat de Catalunya. Aquesta confrontació va començar amb l'aixecament per la Restauració de la Independència de l'1 de desembre de 1640 —que va posar fi a la Unió personal de la dinastia Filipina iniciada el 1580— i va acabar amb el Tractat de Lisboa de 1668, signat per Alfons VI de Portugal i Carles II d'Espanya
  • Revolta de Andalusia

    La història d'Andalusia, com a regió primer castellana i després espanyola, va començar al segle XIII, amb la conquesta dels regnes de Còrdova, Sevilla i Jaén, continuat amb la presa del regne de Granada al segle XV, i culminat en el substancial amb la divisió territorial d'Espanya de 1833 i la constitució d'Andalusia com a comunitat autònoma d'Espanya
  • Derrota definitiva terços espanyols a Rocroi

    Derrota definitiva terços espanyols a Rocroi
  • Pau de Westfalia

    Pau de Westfalia
    La Pau de Westfàlia, també coneguda com la dels Tractats de Münster i Osnabrück, foren una sèrie de tractats que van acabar amb la Guerra dels Trenta Anys i oficialment reconeixien les Províncies Unides Holandeses.
  • Revolta a Aragó.

    Revolta a Aragó.
    Les Alteracions d'Aragó és el nom que la historiografia actual dóna als conflictes esdevinguts al regne d'Aragó durant la dècada de 1580 i els primers anys del 1590 al regne d'Aragó. Les agitacions foren de magnituds i motivacions diverses, però acabaren desembocant en un conflicte entre el constitucionalisme dels representants del regne i l'autoritarisme de Felip II de Castella: un conflicte que arribaria al seu zenit amb la guerra de la Ribagorça i la revolta de Saragossa el 1591.
  • Tractat dels Pirineus

    Tractat dels Pirineus
  • Period: to

    Carles II

    Carles II de Castella, dit l'Encantat (en castellà, el Hechizado; Madrid, 6 de novembre de 1661–1 de novembre de 1700) va ser el rei dels diferents territoris de la monarquia d'Espanya, entre 1665 i 1700. Com va esdevenir rei sent menor d'edat, va actuar com a regent la seva mare, Maria Anna d'Àustria. Després governaria personalment, tot i que delegant funcions en homes de confiança, anomenats privats (en castellà, validos)
  • Mort sense descendencia de Carles II

    Mort sense descendencia de Carles II