Crisis de la restauració

 • Period: to

  Alfons XIII

 • Tancament de caixes

  Tancament de caixes
  El Tancament de Caixes fou una protesta dels botiguers i dels industrials de Barcelona el 20 d'octubre de l'any 1899 contra la llei del Gabinet de Francisco Silvela i Raimundo Fernández Villaverde; imposar uns pressupostos restrictius i una alça d'impostos per a compensar el dèficit que havia causat la crisi colonial de 1898. Va consistir en donar de baixa els establiments comercials i les indústries per tal de deixar de pagar la contribució sense que fos il·legal.
 • Lliga regionalista

  Lliga regionalista
  És el nom del partit catalanista que va sorgir l’any 1901 i va esdevenir la principal formació política a Catalunya durant les primeres dècades del S.XX. La seva fundació a Barcelona va ser fruit de la convergència dels sectors burgesos de la Unió Regionalista i del catalanisme del Centre Nacional Català. La Lliga esdevingué l'opció política conservadora i confessional catalana i representa les classes burgeses. Un dels representats més importants és Enric Prat de la Riba.
 • Llei de descans dominical

  La llei del descans dominical va ser una llei promulgada a Espanya pel rei Alfons XIII el 3 de març de 1904 i que prohibia treballar els diumenges.
 • Llei de jurisdiccions

  La llei de jurisdiccions és una llei que l'any 1905 va impulsar el Govern espanyol de Segismundo Moret i el ministre de la Governació, Álvaro de Figueroa amb clar suport d'Alfons XIII, com a reacció davant els Fets del ¡Cu-Cut! Com a resposta, va néixer la Solidaritat Catalana (1906-1909).
 • Fets del cu-cut

  Els Fets del ¡Cu-Cut!, també coneguts com La Cuartelada, van esdevenir a Barcelona el 25 de novembre de 1905, quan militars espanyols van assaltar i destrossar les redaccions del setmanari satíric ¡Cu-Cut! i del diari La Veu de Catalunya.
 • Period: to

  Solidaritat catalana

 • Conferència d'Algesires

 • Solidaritat obrera

 • PRR

 • Setmana tràgica

  Setmana tràgica
  La setmana tràgica va ser una setmana plena de revoltes populars a Catalunya. Van ser la resposta a la mobilització de reservistes per ser enviats al Marroc per combatre la Guerra de Melilla (1909 - 1910). Immediatament, es va produir una repressió molt forta; es van tancar centres obrers i es van acabar executant cinc penes de mort. Un dels executats va ser Francesc Ferrer i Guàrdia, fundador de l’Escola Moderna a Barcelona.
 • Barranco del Lobo

  Barranco del Lobo
  Va ser una greu derrota militar patida per Espanya en la lluita contra els grups armats de les cabiles de la rodalia de Melilla, que s'oposaven amb ple dret a la construcció d'un ferrocarril per explotar unes mines de les que eren propietaris i la concessió de les quals s'havia adquirit fraudulentament, que fou coneguda com a campanya de 1909.
  Va causar gran commoció a la península, però no va tenir incidència immediata en la Setmana Tràgica, que ja havia esclatat el dia abans.
 • CNT

  CNT
  La CNT (confederació nacional del treball) va ser el major sindicat obrer a Espanya fundat a l’octubre del 1910 al Saló de les Belles Arts de Barcelona. És d’estructura confederal ideologica anarcosindicalista i actualment és la principal organització anarquista del país. Els seus precedents són el desenvolupament del moviment obrer a Catalunya durant el S.XIX
 • Llei del candau

  La llei del Candau va ser una llei promoguda pel president del Consell de Ministres espanyol, José Canalejas. Va prohibir durant dos anys l’establiment de noves ordres religioses a Espanya.
 • UFNR

  La Unió Federal Nacionalista Republicana va ser un partit polític fundat a Barcelona a l'abril de 1910.
  Des de l’any 1909 alguns sectors de tres partits, Unió Republicana, el Partit Republicà Democràtic Federal i el Centre Nacionalista Republicà, mantenien una aliança electoral coneguda com a Esquerra Catalana i un any més tard, van fundar aquest partit amb Josep Maria Vallès com a president. En aquest partit i convivien sectors liberals de la burgesia amb federals obrers o socialitzants,
 • Period: to

  Presidència J. Canalejas

  José Canalejas va ser un advocat i polític regeneracionista i liberal espanyol. Va ser president durant el període constitucional del regnat d'Alfons XIII.
  Quan era president del Consell de Ministres, va morir assassinat en un atemptat terrorista.
 • Pacte de Sant Gervasi

  Va ser una aliança electoral entre el PRR i la UFNR per les eleccions legislatives de 1914. Aquesta unió atacava a la lliga i es declaraven contraris a la guerra de Marroc. El pacte va sorgir davant de la debilitat que estava manifestant la UFNR.
  El pacte en si va portar severes conseqüències per al republicanisme catalanista, perquè suposava una aliança amb un partit gens catalanista. Afegint-hi que els resultats electorals no van ser gens bons.
 • Period: to

  1a Guerra Mundial

 • Period: to

  La Mancomunitat de Catalunya

  La Mancomunitat de Catalunya va ser una institució activa entre 1914 i 1923/1925 que agrupà les quatre diputacions catalanes: Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. Tot i que havia de tenir funcions purament administratives i que les seves competències no anaven més enllà de les diputacions provincials, va adquirir una gran importància política: representava el primer reconeixement per part de l'Estat espanyol de la personalitat i de la unitat territorial de Catalunya des del 1714.
 • Sindicat Únic

  Sindicat Únic
  Organització sindical que pretengué de superar els anteriors sindicats o societats obreres d’ofici, i que fou adoptada per la Confederació Regional de Treballadors de Catalunya al congrés de Sants del juliol del 1918.
 • Period: to

  Grip espanyola

 • Period: to

  Pistolerisme

  El pistolerisme va ser un fenomen propi dels anys compresos entre el 1918 i el 1923 als Països Catalans. Era utilitzat principalment per empresaris, que consistia a contractar pistolers per matar destacats sindicalistes i treballadors, per així frenar les seves reivindicacions. Va aclamar popularitat després de l’espectacular ascens numèric de l’afiliació dels treballadors a la CNT durant el 1918 i 1919.
 • Vaga de la Canadenca

  Vaga de la Canadenca
  Va ser una important vaga que es va produir durant el febrer i març del 1919 i va constituir una de les fites més rellevants del moviment obrer català. El conflicte es va iniciar quan els treballadors de l’empresa “La Canadenca” van demanar el suport de la CNT davant d’una rebaixada del sou i la resposta va ser l’acomiadament de 8 treballadors. Es va declarar una vaga de l'empresa i poc després en ser assassinat un cobrador de la companyia i la CNT va declarar vaga a tot el sector.
 • Sindicats lliures

  Sindicats lliures
  Els Sindicats Lliures o Corporació General de Treballadors fou una organització creada per militants carlins a l'Ateneu Legitimista l’any 1919, sota el posterior padrinatge de la Patronal Catalana i vinculada amb l'autoritat militar de Catalunya.
 • Llei de fugues

  La llei de fugues és la pràctica consistent en simular la fugida d'un detingut i abatre'l a trets amb aquesta excusa. Va ser reclamada el 1920 pel governador civil de Barcelona o Martínez Anido.
 • Assassinat F. Layret

  Assassinat F. Layret
  Francesc Layret i Foix va ser un polític i advocat català, defensor del moviment obrer. Va ser un pioner del dret laboral i un referent polític.
  Va morir assaltat per un grup de pistolers a Barcelona l’any 1920.
 • Period: to

  Govern E. Dato

  Va ser un advocat i polític conservador espanyol i va ser ministre el 1899, 1902 i 1918 i president del govern espanyol el 1913-1915, 1917 i 1920-1921. Destaquem l'últim període de presidència ja que és quan va aprovar la llei de fugues (1920). Va morir assassinat per un atemptat anarquista.
 • Desastre d'Annual

  Desastre d'Annual
  La batalla d'Annual es va produir el 22 de juliol de 1921 durant la Guerra del Rif, entre les tropes colonials espanyoles que s'internaven a la regió i les tropes irregulars del líder Abd el-Krim, en el barranc que separa Igueriben i Annual, al Rif marroquí. En 18 dies, entre 8.000 i 13.000 soldats van perdre la vida
 • Estat Català

  Estat Català
  Partit polític independentista i nacionalista de Catalunya fundat per Francesc Macià l'any 1922. Lluita per la independència dels Països Catalans i el català com a única llengua oficial. És el partit català més antic que continua tenint activitat.
 • Los solidarios

 • Assassinat S. Seguí

  Assassinat S. Seguí
  Conegut com El Noi del Sucre, va ser un dels líders més destacats del moviment anarcosindicalista de Catalunya de principi del segle XX i líder de la CNT.
  Va morir assassinat a mans de pistolers blancs del Sindicat Lliure a Barcelona.
  També va participar en la Solidaritat Obrera (1907).