Context històric segona meitat s. XX

 • Desintegració de la URSS

  Desintegració de la URSS
  Durant els anys 70 el capitalisme pateix crisis bastant profundes, i d'altra banda el bloc comunista va caient.
  Així doncs el 1989 té lloc la desintegració de la URSS. A partir d’aleshores l’hegemonia econòmica, política i militar dels EUA
  és inqüestionable.
 • Primeres emissions TV

  Primeres emissions TV
  Les primeres emissions a la TV van esdevenir el 1927 a Gran Bretanya i el 1930 a EUA, però va ser de manera experimental i restringida. No va ser fins els anys 50 que es va estendre de manera notable.
 • La Gran Depressió

  La Gran Depressió
  La Gran Depressió es va iniciar l'any 1929 amb una gran recessió econòmica mundial de la història moderna, tant en profunditat com duració. En aquest moment Roosevelt impulsa el programa Federal Art Project, que dona suport a l’art regionalista, el realisme social (pintura mural).
 • Period: to

  2a Guerra Mundial

  Va ser un conflicte bèl·lic que va implicar la majoria de les nacions del món, incloent-hi totes les grans potències, organitzades en 2 aliances militars: els aliats i les potències de l'Eix.
 • Arts of the city

  Arts of the city
  Durant la 2aGM molts artistes europeus es van exiliar a Nova York i anaven a la galeria Arts of the city, oberta el 1942 per Peggy Guggenheim. Aquests artistes europeus van influenciar als joves artistes nordamericans.
 • Elaboració de "Mural"

  Elaboració de "Mural"
  El 1942 Peggy Guggenheim va finançar a Pollock, qui només pintava per la seva galeria, i el 1943 va fer un mural de 2,5 x 6 m inspirat pel Guernica de Picasso.
  Temps després, va ser molt valorat i traslladat a un museu d'art.
 • Televisió en color

  Televisió en color
  El 1953 es va inventar la TV en color, però no es va popularitzar fins els anys 60. Allà, va tenir un gran impacte i les emissions oferien concursos, reportatges, retransmissions esportives, sèries...
 • Guerra del Vietnam

  Guerra del Vietnam
  Va ser un conflicte bèl·lic entre la República Democràtica del Vietnam i el Front Nacional d'Alliberament del Vietnam, i els Estats Units d'Amèrica i el règim dictatorial de Vietnam del Sud. Es va produir entre 1954 a 1975, amb la intervenció també de països estrangers.
 • 1a exposició del Grup Gutai

  1a exposició del Grup Gutai
  A l'octubre de 1955 el grup GUTAI va fer la seva 1a exposició a Tokio. Dos dels seus components, Murakami i
  Shiraga van realitzar dues accions en la inauguració
  que es consideren precursores del happening.
 • Societat de consum

  Societat de consum
  Als anys 60, als països desenvolupats del món capitalista es produeix una etapa de prosperitat econòmica que dona lloc a la societat de consum i a nous moviments socials que reinvindiquen utopies i formes de vida alternatives.
 • Tercer món

  Tercer món
  Entre 1945 i 1965 es va produir la descolonització de gran part d’Àfrica i Àsia i van aparèixer nous països independents. Aquests estats es van haver d’alienar sota la protecció d’algun dels 2 blocs dominants. Això mateix, marcat també per la gran dependència econòmica del moment, va donar lloc a l’aparició de l’anomenat Tercer Món.
 • Woodstock

  Woodstock
  Woodstock és un festival realitzat entre el 15 i 18 agost de 1969 a Bethel, Nova York. Hi van anar més de 400.000 espectadors, es van fer 32 actuacions i van tocar artistes com com The Who, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Joe Cocker, Santana…
 • Era digital

  Era digital
  A partir dels 90 hi ha una gran varietat de propostes, on l’ús de les noves tecnologies permeten portar l'art a un altre nivell, el digital, i així doncs tenir un gran ventall de possibilitats.