Marilyn monroe andy warhol 300x300

Context històric segona meitat del segle XX

  • Gran Depressió

    Gran Depressió
    Profunda crisi econòmica que es van iniciar l'any 1929 a EUA i es va prolongar per aproximadament una dècada. Va afectar la majoria dels països del món, des dels més industrialitzats fins als més pobres i es va convertir en el període de recessió econòmica més severa del segle XX. L'impacte va ser tan profund que va arribar a canviar la situació econòmica mundial, que descansava en la confiança il·limitada en el capitalisme liberal.
  • Segona Guerra Mundial (1939-1945)

    Segona Guerra Mundial (1939-1945)
    Conflicte bèl·lic (1939-1945) organitzat en dues aliances militars: els aliats (Regne Unit, EUA, Unió Soviètica i Xina) i les potències de l'Eix (Alemanya, Japó i Itàlia). Va ser el conflicte més mortífer de la història humana i el primer en què es van usar armes nuclears. Prop de la meitat de les víctimes de la guerra van ser ciutadans de la Unió Soviètica, el país que va patir la principal agressió de l'Alemanya nazi, que també va dur a terme l'extermini de minories europees com la jueva.
  • The Art of This Century Gallery

    The Art of This Century Gallery
    Galeria d'art que Peggy Guggenheim va obrir a Nova York a l'octubre de 1942. La galeria va exposar important art contemporani fins que va tancar al 1947, quan Peggy Guggenheim va tornar a Europa. Alguns dels artistes més destacats que van exposar a la galeria són Georges Braque, Salvador Dalí, Joan Miró, Pablo Picasso, Jackson Pollock...
  • Bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki

    Bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki
    Bombardejos que es van produir el 6 i 9 d'agost de 1945, efectuats pels Estats Units segons l'ordre del president Harry S. Truman, després que els dirigents japonesos ignoressin la Declaració de Potsdam. Aquests són els únics bombardejos nuclears que han tingut lloc en temps de guerra.
    La Segona Guerra Mundial va acabar oficialment gairebé un mes més tard amb la signatura de l'acta de capitulació del Japó portada a terme el 2 de setembre de 1945.
  • La descolonització, l'aparició del Tercer Món

    La descolonització, l'aparició del Tercer Món
    Un dels fenòmens més importants de la segona meitat del segle XX i que va significar la independència de les colònies que s'havien establert a Àsia i Àfrica per part d'algunes nacions europees un segle abans, i la consegüent aparició de nombrosos estats en l'escenari mundial. La descolonització va afectar a més de la meitat de la superfície de la terra, i va repercutir notablement en les relacions internacionals.
  • Guerra Freda (1947-1991)

    Guerra Freda (1947-1991)
    Enfrontament no declarat, sense ofensives militars, basat en la mútua amenaça entre els Estats Units (capitalistes) i la Unió Soviètica (comunistes) amb els seus respectius aliats i en l'intent per expandir les àrees d'influència respectives, ja que arran del llançament de les bombes d'Hiroshima i Nagasaki, hi havia molta por d'entrar en una guerra nuclear d'abast mundial.
  • Guerra de Corea (1950-1953)

    Guerra de Corea (1950-1953)
    Conflicte bèl·lic que va sorgir a la península de Corea on es van enfrontar la República de Corea (Corea del Sud), amb el suport d'Estats Units, i la República Popular Democràtica de Corea (Corea del Nord) suportada per la República Popular China i la Unió Soviètica. La guerra va constituir un dels primers episodis de la Guerra Freda. Acabant amb més de 3 milions de civils i gairebé el 15% de la població del nord morta, constitueix una de les guerres més sanguinàries de la història.
  • Revolució Cubana (1953-1959)

    Revolució Cubana (1953-1959)
    Moviment contra el govern del dictador Fulgencio Batista pel Moviment 26 de Juliol i l'establiment del nou govern cubà liderat per Fidel Castro a començaments de l'any 1959. La revolució es va iniciar amb l'assalt de la Caserna Moncada el 26 de juliol de l'any 1953, i va finalitzar l'1 de gener de 1959, quan Batista fuig del país, i les ciutats de Santa Clara i Santiago de Cuba van ser preses pels rebels, aquests liderats per Fidel Castro.
  • Guerra del Vietnam (1955-1975)

    Guerra del Vietnam (1955-1975)
    Conflicte bèl·lic entre la República Democràtica del Vietnam i el Front Nacional d'Alliberament del Vietnam contra els Estats Units d'Amèrica i el règim dictatorial del Vietnam del Sud, que va tenir lloc entre els anys 1954 a 1975, amb la intervenció directa i indirecta de diversos països estrangers (al sud, principalment els Estats Units; al Nord amb el suport de la Unió Soviètica i la Xina).
  • Crisi dels míssils de Cuba

    Crisi dels míssils de Cuba
    Incident internacional entre els Estats Units i la Unió Soviètica que es va convertir en una crisi internacional quan els desplegaments nord-americans de míssils a Itàlia i Turquia es van igualar amb els desplegaments soviètics de míssils balístics similars a Cuba. L'enfrontament es considera sovint el més proper durant la Guerra Freda per escalar en una guerra nuclear a gran escala.
  • Maig del 68

    Maig del 68
    Sèrie d'importants protestes, vagues i manifestacions succeïdes a França en la primavera de 1968. Els fets van iniciar quan es van produir una sèrie de vagues estudiantils en nombroses universitats i instituts de París, seguides de confrontacions amb la universitat i la policia. Els estudiants protestaven contra el capitalisme, el consumisme, l'imperialisme americà i les institucions tradicionals de l'establishment.
  • Festival de Woodstock

    Festival de Woodstock
    Un dels festivals de rock més famosos, el major de música i art de la història. Va tenir lloc en una granja de Bethel, Nova York, els dies 15-16-17 d'agost de 1969 i va congregar més de 500.000 espectadors. El festival va resultar en el primer festival de masses que més tard es convertiria en un referent en els posteriors festivals, ara celebrats en grans estadis o teatres. Woodstock va ser un dels símbols més importants del moviment hippie, que li donaria cohesió i unificació al moviment.
  • Caiguda del mur de Berlín

    Caiguda del mur de Berlín
    Esdeveniment que marca de forma material la fi d'un període d'aïllament de l'Alemanya Oriental. El mur de Berlín va començar a ser enderrocat primer de forma popular el dia 9 de novembre de 1989 i, posteriorment, amb mitjans industrials i de forma oficial, el 10 de novembre de 1989.