Cenozoic

 • 650 BCE

  Cenozoic

  Cenozoic
 • Period: 650 BCE to 1 CE

  Cenozoic

  El Cenozoic és la més recent de les quatre eres geològiques del Fanerozoic, i comprèn des de fa 65 Ma, quan la gran extinció del Cretaci va significar la desaparició dels dinosaures i la fi de la era Mesozoica, fins a l'actualitat.
 • Period: 650 BCE to 230 BCE

  Paleogen

  La era Cenozoica comença amb el període Paleogen i és una divisió de l'escala temporal geològic.
  A el principi de l'Paleogen va existir una desfragmentació parlant a nivell geològic després de l'extinció dels dinosaures a la fi de l'cretaci.
  Aquest desplaçament en direcció nord-est va provocar o la separació de l'Antàrtida que va romandre prop de el pol sud des de l'origen de Pangea.
  Els mamífers que es trobaven en aquell moment es mantenien amb trets semblants al que es troben en l'actualitat
 • Period: 650 BCE to 560 BCE

  Paleocè

  És la primera etapa amb 65 milions d'anys i va durar fins als 56 milions d'anys. En aquesta etapa de temps va passar a el despreniment total de el continent Pangea. Totes les plaques tectòniques es van separar a la fin es van separar de l'Antàrtida amb Austràlia. Existien petites comunitats de mamífers nocturns com a característica d'alimentació tant herbívora com insectívor. Aquí trobem rosegadors, aus i rèptils que sobreviurien en aquest temps.
 • 649 BCE

  Paleogen

  Paleogen
 • 560 BCE

  Eocè

  Eocè
 • Period: 560 BCE to 340 BCE

  Eocè

  Aquesta etapa va durar des dels 56 milions d'anys fins als 34 milions d'anys. Aquí tot l'hemisferi occidental va suposar l'alçament d'enormes cadenes muntanyoses per la col·lisió de plaques tectòniques. El clima era càlid i humit per aquest temps. La diferència de temperatures es marcaven l'equador, meridià i els pols. Pel que fa a la fauna, van fer aparició els animals primitius com van ser els marsupials i els lèmurs.
 • 340 BCE

  Oligocè

  Oligocè
 • Period: 340 BCE to 230 BCE

  Oligocè

  En aquest temps la geologia es centrava en tancar la bretxa de l'extrem oriental de l'oceà Tetis. Australia xocava amb Indonèsia i la placa nord-americana començava a solapar sobre l'oceà Pacífic. Pel que fa a el clima, es va mantenir la temperatura global de forma subtropical i humida. Poc temps després va anar canviant cap a una refrigeració global amb l'arribada d'una glaciació. Per part de la fauna trobem ambla desenvolupació dels creodontos i els mamífers, es van establir per poder dominar.
 • 230 BCE

  Neogen

  Neogen
 • Period: 230 BCE to 26 BCE

  Neogen

  Segueix amb el Neogen, el qual, juntament amb el Paleogen forma el període terciari. El Neogen es divideix en Miocè i Pliocè. Va començar fa uns 23Ma i va acabar fa 2.6Ma. Se la considera l’època dels simis i dels homínids degut al desenvolupament que van experimentar durant el període.
 • Period: 230 BCE to 53 BCE

  Miocè

  Durant aquest període, el clima era més fresc i sec que en l’època anterior.
  En quant a la flora, molts boscos del planeta van esdevenir prats.
  Els grans simis relacionats amb l'orangutan vivien a Àfrica, Àsia i al sud d'Europa. Cap al final de l’època, els primers homínids van començar a evolucionar a l'est d'Àfrica.
  També, durant aquesta etapa, l'elevació de les grans serralades, iniciada durant l'Oligocè, va seguir endavant, acabant de donar forma als Alps a Europa, l'Himàlaia a Àsia
 • 229 BCE

  Miocè

  Miocè
 • 53 BCE

  Pliocè

  Pliocè
 • Period: 53 BCE to 26 BCE

  Pliocè

  El clima va ser més fred i sec, i va reduir les plantes tropicals a una estreta franja equatorial. A més, en tenir ara la Terra estacions molt marcades, van augmentar els arbres de fulla caduca.
  Van sorgir diverses espècies d'homínids, des dels Australopitecins a l'Homo habilis i a l'Homo erectus.
  A Europa, els Alps van continuar la seva ascensió recolzats pel moviment de la tectònica de plaques que empenyia i combatia l'escorça a una regió àmplia d'aquest continent.
 • 26 BCE

  Quaternari

  Quaternari
 • Period: 26 BCE to 1 CE

  Quaternari

  Segueix al Neogen i consisteix en tots els anys des de fa 2,6 milions d’anys fins a l’actualitat on ens trobem ara. El Quaternari és el període destinat a agrupar els cicles de glacials. Aquests glacials van significar l’extinció del 79% de les espècies que habitaven el planeta, però també van donar peu a l’aparició de moltes altres, com els éssers humans com els coneixem avui dia, el Homo Sapiens, que van aparèixer fa uns 300.000 anys i en els últims 100.000 ja havien colonitzat tot el globus.
 • Period: 26 BCE to 1 BCE

  Plistocè

  La paleogeografia i la geologia del Plistocè es basa principalment en el glacials, ja que les posicions dels continents es van mantenir estables més o menys, sense moure's més de 100 quilòmetres. El clima glacial estava caracteritzat per cicles glacials que van causar l’adaptació de milers d’espècies i l’extinció i l’extinció d’altres. L’ésser humà també va habitar les terres del plistocè, primerament els Homo habilis, i més tard també van aparèixer els Homo erectus.
 • 25 BCE

  Plistocè

  Plistocè
 • 1 BCE

  Holocè

  Holocè
 • Period: 1 BCE to 1 CE

  Holocè

  L'Holocè comença cap al tard del retrocés de les glaceres del Plistocè, aquest desglaç de les glaceres va causar que el nivell del mar ascendis uns 35 metres. L'etapa Holocè, es separen diversos països d’Europa i Àsia, dels seus respectius continents, com ara Japó i Gran Bretanya. El canvi del clima va ser de vital importància, va succeir un calentament global que va causar que hi hagués un clima sec. Es té constància de que hi havia grups i comunitats d’éssers humans que habitaven les coves.