Ascens del feixisme

  • Mussolini fundà a Milà els Fasci di Combattimento

    Mussolini fundà a Milà els Fasci di Combattimento
    Els fasci Italiani di Combattimento van ser un grup paramilitar de caràctes ultranacionalista. Els seus membres s'identificaven per la camisa negra i una gorra militar, estava format per gent molt variada (antics anarquistes i sindicalistes revolucionaris, socialistes partidaris de la intervenció d'Itàlia en la guerra lligats a Mussolini, ultradretistes, nacionalistes i excombatents de les tropes d'assalt).
  • Fracàs sistema liberal

    Fracàs sistema liberal
    A conseqüència dels resultats de la Primera Guerra Mundial va augmentar l'atur, es van tancar les empreses i la inflació es va disparar. Amb el descontentament de la població pels resultats de la 1 Guerra Mundial a Itàlia es va donar una onada de vagues obreres i revoltes al camp, les vagues es van estendre i van donar lloc a ocupacions de fàbriques i de terres. En Itàlia van haber goberns inestables i això va causar un desprestigi de la democràcia i peticions d'un gobern ferm.
  • Fundació del Partit Comunista

    Fundació del Partit Comunista
    El Partit Socialista Itàlia no va aconseguir unir els seus dos sectors: els reformistes (volien col·laborar amb els grups de l'esquerra liberal al Parlament), i els maximalistes (defensaven la revolució), Amb el fracàs del moviment revolucionari del 1920 es va obrir una esquerda entre els dos sectors, i els maximalistes van funar el Partit Comunista d'Itàlia.
  • Fundació del Partit Nacional Feixista

    Fundació del Partit Nacional Feixista
    Mussolini, conscient de la necessitat de consolidar el suports social que havia aconseguit gràcies a la desconfiança dels italians envers el règim parlamentari, va canviar de tàctica. Va abandonar la tendència revolucionària i va preparar el feixisme per a la lluita parlamentària; amb aquest objectiu, va transormar els Fasci en el Partit Nacional Feixista. El feixisme es va convertir en un moviment violent de repressió de les organitzacions obreres i camperoles.
  • Vaga general dels socialistes

    Vaga general dels socialistes
    Els socialistes van promoure una vaga general contra la violència feixista. Aquesta vaga va ser un fracàs i va ser la fi de l'amenaça socialista. A partir d'aquest moment, la via cap al poder va quedar oberta.
  • Mussolini al poder

    Mussolini al poder
    Els feixistes no haurien pogut arribar al poder sense la col·laboració de les forces de l'estat. També s'ha de dir que la major part es degut al rei Víctor Manuel III, que es va negar a sancionar l'estat de setge, el qual hauria aconseguit frenar la insurreccií feixista. El rei va enviar un telegrama a Mussolini, en el qual li sol·licitava que formés govern
  • Govern de coalició

    Govern de coalició
    Al principi Mussolini, com a primer ministre, va fer veure que tenia un cert respecte cap al règim liberal. Va organitzar un govern de coalició i va aconseguir poders extraordinaris del Parlament.
  • Assassinat de Matteotti

    Assassinat de Matteotti
    L'assasinat de Matteotti va ser la crisi més greu del feixisme provocat per les bandes feixistes. Aquest diputat havia propos anul·lar les eleccions perquè el feixisme havia utilitzat la violència i la intimidació.
  • Triomf de les dictadures

    A causa de que els govern democràtics no van ser capaços de resoldre els greus problemes polítics, socials i econòmics i de que el feixisme i el nazisme van defensar un nacionalisme exaltat i agressiu, el totalitarisme i el partit únic com a solució en la majoria dels sistemes polítics d'Europa es va imposar l'autoritari. A Itàlia el 1922 i a Alemanya el 1933 es van imposar en el poder dictadures plenament feixistes.
  • Lleis feixistíssimes

    Lleis feixistíssimes
    Mussolini, sense que ningú se li oposés, va desenvolupar les lleis feixistíssimes que incloïen la creació d'un tribunal de delictes polítics i una nova policia política secreta, l'Organització de Vigilància i Repressió de l'Antifeixisme, l'eliminació dels altres partits polítics i dels sindicats obrers, i la implantació de la censura de premsa. A partir d'això els poders de Mussolini van ser il·limitats
  • Pactes del Laterà

    Pactes del Laterà
    Un dels suports més sòlids del feixisme Itàlia va ser l'associació amb l'Esglèsia Catòlica. Van firmar el Pacte del Laterà en el que el Papa li donà el seu suport i reconeixia el Regne d'Itàlia i Roma com a capital
  • Invasió d'Etiòpia

    Invasió d'Etiòpia
    Va ser una guerra colonial. Va ser combatuda entre les forces armades del Regne Itàlia i les de l'imperi Etíop. La guerra acabà en l'cupació militar d'Etiòpia i la seva annexió a la nova colònia de l'Àfrica Oriental Italiana
  • Formació de l'eix Roma-Berlín

    Formació de l'eix Roma-Berlín
    Malgrat les seves evidents afinitats ideològiques, la desconfiança entre Mussolini i Hitler basada en els seus interessos contraposats sobre el futur d'Àustria, va impedir una aliança entre les dues potències feixistes. No obstant això, la condemna franco-britànica a l'annexió italiana d'Abissínia i la companyonia d'armes en la guerra civil espanyola va fer que el govern de Roma girés definitivament cap a l'aliança amb l'Alemanya de Hitler.