Antiga roma

Antiga Roma

 • Period: 900 BCE to 801 BCE

  Segle XI aC

  El segle XI aC és un període que transcorre des de l'any 900 aC fins al 801 aC i està marcat per el desenvolupament de les civilitzacions d'Orient i el sud del Mediterrani mentre Europa entra en l'Edat de ferro.
  Link text
 • 753 BCE

  Regne romà

  Regne romà
  El Regne de Roma o Regne Romà o Monarquia Romana (del llatí: Regnum Romanum) va ser el govern monàrquic de la ciutat de Roma i els seus territoris des de la seva fundació. D'acord amb la llegenda romana, la ciutat es va fundar el 753 aC per Ròmul i Rem. El regne va acabar amb l'expulsió de Tarquí el Superb el 510 aC i l'establiment de la República de Roma.
  Link text
 • 9 BCE

  Mar Mediterrània

  Mar Mediterrània
  La mar Mediterrània, o el mar Mediterrani, és una mar continental situada entre Europa (al nord –part occidental– i a l'oest), l'Àfrica (al sud) i Àsia (al nord –part oriental– i a l'est). Cobreix una extensió aproximada de 2.500.000 km². És el bressol de moltes civilitzacions occidentals de l'edat antiga.
  Link text
 • 395

  Imperi Romà d'Occident

  Imperi Romà d'Occident
  L'Imperi Romà d'Occident és l'estat successor de l'Imperi Romà, quan aquest es va dividir el 395 dC a la mort de Teodosi I el gran, que va deixar la part occidental de l'imperi al seu fill Honori, i la part oriental al seu fill Arcadi. La seva història essencial es pot seguir en l'article: Visigots federats i en les biografies dels seus emperadors
  Link
  text
 • Period: 401 to 500

  Segle V

  El segle V és un període que inclou els anys compresos entre el 401 i el 500. L'esdeveniment més important del segle és la caiguda de l'Imperi Romà, episodi que marca el pas de l'edat antiga a l'edat mitjana i que suposa un canvi de fronteres polítiques a tot l'hemisferi oriental, així com una forta crisi demogràfica, econòmica i cultural.
  Link text
 • Period: 405 to 480

  Europa Occidental

  La divisió d'Europa en dues meitats, una d'occidental i una altra d'oriental, és deguda a raons històriques i no geogràfiques. Després de la Segona Guerra mundial, i sobretot amb el començament de la Guerra Freda, el continent europeu va quedar dividit en dues zones, de diferent influència política, i fou l'Europa occidental l'àrea del capitalisme. La cohesió d'aquests països es pot cercar en la divisió de l'Imperi Romà.
  Link text
 • 476

  Imperi Romà

  Imperi Romà
  L'Imperi Romà, successor de la República Romana, va controlar el món mediterrani i bona part de l'Europa occidental a partir del segle I. L'últim emperador de la part occidental de l'Imperi va ser deposat el 476. La part oriental va anar perdent territori, però va subsistir ininterrompudament fins al 1453, quan els turcs otomans van prendre Constantinoble. Els governants de diversos estats successors dels Imperis Occidental o Oriental.
  Link text
 • Period: 476 to

  Edat Medieval

  L’edat mitjana o edat medieval és el període intermedi de la història d'Europa enmig de l'edat antiga i l'edat moderna. Els seus inicis es marquen per dos grans esdeveniments: l'inici al segle V amb la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident, l'any 476, i el final al segle XV.
  Link text
 • Period: 476 to 1453

  Imperi Bizantí

  L'Imperi Romà d'Orient, també conegut com a Imperi Bizantí durant la seva fase medieval, fou la part oriental de l'Imperi Romà, amb capital a Constantinoble (actualment Istanbul, antigament Bizanci), que després de la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident el 476 assumí la jurisdicció sobre la totalitat de l'Imperi.
  Link text
 • 510

  República Romana

  República Romana
  La República Romana fou el període de la civilització romana en què la forma de govern era la república. Aquest període va començar amb l'expulsió de l'últim monarca el 510 aC, Tarquini el Superb, i va acabar amb la subversió, per mitjà de guerres civils, i la instauració de l'imperi Romà. La data precisa de la fi de la República és subjecta a interpretació; algunes propostes són la designació de Juli Cèsar com a dictador. (44 aC).
  Link text