Al- Andalus i Regnes Cristians

By laxu15
 • 711

  Batalla de guadalete

  Batalla de guadalete
  A l'any 711, patia una guerra civil que enfrontava Roderic y Àkhila per la succesió del tron del darrer rei visigot, Vítiza.
 • Period: 711 to 1492

  Al-Andalus

  A Andalus és el nom del territori de la península ibèrica que va estar sota el poder musulmà durant vuit llargs segles (711-1492), fins al final de la “Reconquesta”.
 • Period: 711 to 1492

  Regnes Cristians

  Els primers regnes cristians s'originen a les muntanyes de la Serralada Cantàbrica i dels Pirineus, resistint als atacs musulmans després de la conquesta de la península el 711.
 • 718

  Creació del regne asturlleonès

  Creació del regne asturlleonès
  Pelai, un noble visigot, es va enfrontar als musulmans a la batalla de Covadonga (722) i això li va permetre consodilar el seu poder per crear el regne d'Astúries i establir la cort a Oviedo.
 • 750

  Emirat independent

  Emirat independent
  La dinastia abbàsida va aconseguir el poder de l'islam i la família omeia va ser assasinada a Damasc. Només un dels memebres va aconseguir escapar, Abd al- Rahman I.
 • 756

  Emirat independent

  Emirat independent
  Es va proclamar emir independent de Còrdova amb el nom Abd Al-Rahman I.
  Els emirs varen haver de fer front a nombroses revoltes internes, també a les incursions militars dels francs i dels cristians.
 • 886

  creació del regne asturlleonès

  creació del regne asturlleonès
  El regne d'Astúries es va començar a ampliar cap al sud. La seva màxima expansió va coincidir amb el regnat d'Alfons III. En el segle X, la capital es va traslladar a Lleó i va passar a dir-se regne de Lleó.
 • 912

  El Califat

  El Califat
  Abd al-Rahman III va heretar el tron. Els primers anys va causar revoltes internes i incursions cristianes. Aquestes victòries li varen atorgar una gran autoritat.
 • 929

  El Califat

  El Califat
  Es proclama Califa (autoritat política i religiosa).
  En les tasques de govern disposava de l'ajuda de l'hagib, i dels visirs. A més els valís governaven a les províncies i a les marques fronteres de Saragossa, Toledo i Mèrida.
 • 951

  El comtat de Castella

  El comtat de Castella
  Castella estava organitzada en diferents comtats, que es varen unir sota l'autoritat de Fernán González. Va obtenir una gran autonomia del poder lleonès.
  Des de la mort del rey Ramir III, Ferrán González va governar a Castella de manera independent, encara que continuava sent vassall dels reis de Lleó.
 • 976

  El Califat

  El Califat
  Va accedir a títol de califa Hisamy II amb tan sols 11 anys. El govern va quedar a mans del general Almansor, que va emprendre nombroses campanyes de saqueig o ràtzies contra els regnes cristians del nord.
 • 1002

  Els regnes Taifes

  Els regnes Taifes
  Després de la mort d'Almansor al 1002, les lluites internes varen assolar al-Àndalus fins que es va deposar el primer califa de Còrdova.
 • 1031

  Els regnes Taifes

  Els regnes Taifes
  Al 1031 el califat es va dividir en regnes Taifes. Aquest va ser el començament d'una etapa d'una forta crisi política, però de gran esplendor cultural.
  Les taifes es varen enfrontar entre si permanentment. Destacaren les taifes de Sevilla, Toledo, Badajoz i Saragossa. Per evitar els atacs els reis taifes pagaven paries o tributs als reis cristians. Els impostos varen augmentar.
 • 1035

  creació del regne de Castella

  creació del regne de Castella
  Va augmentar el poder i la influència dels comtes de Castella i dels reis de Navarra.
  A l'any 1035 Castella es va convertir en un regne propi amb Ferran I, que també va ser rei de Lleó.
 • 1085

  Els regnes Taifes

  Els regnes Taifes
  Toledo va caure a les mans dels cristians. Atemorits, els musulmans varen fer una crida perquè els anassin a ajudar als almoràvits, uns guerrers berbers que havien format un gran imperi al nord d'Àfrica.
 • 1090

  Els imperis nord-africans

  Els imperis nord-africans
  Els almoravits eren berbers del nord d'Àfrica. Varen travessar l'estret de Gibraltar i varen arribar a la península Ibèrica per frenar l'avanç dels regnes cristians.
  Varen iniciar l'ocupació de diverses taifes i això vol dir que varen prendre mesures impopulars i avenços cristians.
 • 1147

  Imperis nord-africans

  Imperis nord-africans
  Els almoravits varen ser sustituits pels almohades, que varen llençar una ofensiva cap als regnes cristians.
 • 1212

  Imperis nord-africans

  Imperis nord-africans
  L'unió militar dels almoravits i els almohades va permetre frentar-los a la batalla de Navas de Tolosa. Després d'aquesta derrota l'imperi almohade es va desintegrar i els cristians varen conquistar quasi tot al-Àndalus.
 • 1230

  Corona de Castella

  Corona de Castella
  La unió definitiva de castellans i lleonesos va tenir lloc durant el regnat de Ferran III, que va unir els dos regnes sota la seva autoritat i va formar la Corona de Castella.
 • 1236

  Regne nassarita de Granada

  Regne nassarita de Granada
  El regne nassarita de Granada es va convertir en l'últim territori musulmà a Granada. Hi va consodilar el seu poder la dinastia Nsar o nasarita. S'estenia per l'actual Màlaga, Granada, Almeria i Cadis.
  El regne nassarita era dèbil. Els enfrontaments interns varen afeblir tant el regne que varen facilitzar la conquesta cristiana pels Reis Catòlics al 1492.
 • 1477

  inici conquesta de les Canàries

  inici conquesta de les Canàries
  La conquesta de les illes Canàries va ser el procés pel qual aquest arxipèlag, va ser incorporat mitjançant una ocupació militar a la Corona de Castella al llarg del segle xv.
  Es poden distingir dues etapes en aquest procés: la conquesta senyorial, realitzada per la noblesa a canvi d'un pacte de vassallatge, i la conquesta realenga, duta a terme directament per la Corona durant el regnat dels Reis Catòlics.
 • 1492

  Conquesta de Granada

  Conquesta de Granada
  Els reis catòlics varen aprofitar les divisions internes del regne per derrotarlo. La campanya, que es va allargar durant quasi una década, va terminar amb la conquesta musulmana de la seva capital i va marcar el fi de quasi 9 sigles de preeminència musulmana en la Península Ibèrica.