Bundesarchiv bild 183 s33882, adolf hitler retouched

ADOLF HİTLER

  • DOĞUMU

    DOĞUMU
    Adolf Hitler, 20 Nisan 1889 tarihinde Almanların yoğunlukta olduğu Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na bağlı Yukarı Avusturya’nın Braunau am Inn kasabasında o sıralarda gümrük memuru olan Alois Hitler (1837–1903) ve Alois’in üçüncü eşi (aynı zamanda ikinci dereceden kuzenidir ve evlenmek için kiliseden izin alınmıştır) Klara Pölzl’ün(1860–1907) oğlu olarak doğmuştur. Alois’in altı çocuğundan dördüncüsüdür. Avusturya vatandaşı olarak doğdu.
  • ÇOCUKLUĞU VE GENÇLİK YILLARI

    1907 yılında annesinin rahatsızlığıyla birlikte maddi açıdan iyice zorlanmaya başlayan Adolfun tek geliri babasından kalan yetim maaşıydı. Viyana’ya gitme kararı alan Hitler aynı yıl 21 Aralık’ta annesini kaybetti. Onu derinden sarsan bu olayın sonrasında Güzel Sanatlar Akademisi’ne kabul edilmek için uğraştı ama yeniden reddedildi.Yetim aylığını kardeşi Paula’ya veren Adolf, 21 yaşına geldiğinde 5 parasız bir gençti. Bir müddet evsizler yurdunda, bir müddet de işçilerin yaşadığı bir evde kaldı.
  • DİKTATÖRLÜĞE YOLCULUK

    Yahudi düşmanlığının temelleri Viyana’da atılan Hitler, burada Lanz von Liebenfels’in antisemitizm ile ilgili yazılarından, Karl Leuger ile Georg Ritter von Schönerer gibi politikacıların düşüncelerinden fazlasıyla etkilendi.Yahudileri Ari Irk’ın doğal düşmanları olduğunu iddia etmeye başlayan Adolf Avusturya’daki krizden de onları sorumlu tuttu.Böyle düşüncelerle, 1912 yılında cebinde kalan son parasıyla Münih’e giden Hitler,mimariyle ve Houston Stewart Chamberlainin yazılarıyla ilgilenmiştir..
  • SİYASETE GİRİŞİ

    O zamanlar Alman vatandaşı olmasa da tutkulu bir Alman milliyetçisiydi. 1918’de Almanya’nın teslim olması karşısında büyük bir üzüntü yaşadı ve Versay Antlaşması’nın ağır hükümlerine şiddetle karşı çıktı. 1920 yılında terhis olan Hitler ile üstleri, böylelikle Alman İşçi Partisi’nde sürekli olarak rol almaya başladı.
  • Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi

    Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi
    1921’li yıllarda geniş kalabalıkların önünde etkili konuşmalar yapan bir isim olan Hitler, aynı yıl karşıt görüşlüler yüzünden partiden istifa etti. Fakat sonra üyelerin isteğiyle geri döndü. Çok daha güçlü bir şekilde partiye dönen lider, yapılan oylamada 1’e karşı 543 oy olarak, Führer ilan edildi ve partinin adını Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi olarak değiştirdi. Üyeleri ise Nazi sözcüğü ile anıldı.
  • "KAVGAM"

    "KAVGAM"
    1924’de hükümeti devirmek için girişimde bulunan Hitler, başarılı olamadı ve Birahane Olayı şeklinde adlandırılan eylemi yüzünden Nisan ayında 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu dönemde Kavgam isimli ünlü kitabını yazmaya başlayan Führer, 20 Aralık’ta bir tehlike olmadığı gerekçesiyle serbest bırakıldı.
  • BAŞBAKAN OLUŞU

    1928 yılında 12 milletvekili ile parlamentoya giren Hitler’in partisi, 1930 seçimlerinden oyların %18’ini alarak 107 milletvekiliyle çıktı. 1932’deki seçimlerde ise oyların %37’sini alarak Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg tarafından başbakan ilan edildi.
  • HİTLERİN SOYKIRIMLARI

    Halka Alman ırkının üstün olduğu düşüncesini benimseten Hitler, öncelikle Yahudileri, sonrasında da diğer azınlıkları düşman olarak gösterdi. Bunun üzerine ülke genelinde katliam başladı. Milyonlarca Yahudi’nin yanı sıra azınlıklar ve ari ırka zarar vereceğine inanılan zihinsel engelli insanlar acımasızca öldürüldü.
  • ıı. DÜNYA SAVAŞI

    ıı. DÜNYA SAVAŞI
    Önce Avusturya, sonrasında da Çekoslovakya ve Polonya’yı işgal etti. Bu işgalleriyle Batı Avrupa’yı ve Rusya’yı karşısına aldı. Geniş bir cepheye yayılan savaş, Hitler’in kış mevsiminde Stalin yönetimindeki Rusya’ya savaş açması ve Amerika’nın savaşa dahil olması yüzünden Almanya aleyhinde sona erdi. Kızıl Ordu’nun Almanları SSCB’den çıkarmasının sonrasında köşeye sıkışan Hitler, Batı ülkeleri tarafından da kuşatılınca askeri açıdan savaşı kaybettiğini anladı. Yine de antlaşma yapmaya yanaşmadı.
  • HİTLERİN ÖLÜMÜ

    1945 yılının Nisan ayında Kızıl Ordu’nun Berlin’e yaklaştığı haberini aldı ama adamlarının ısrarlarına rağmen ülkeden kaçmaya yanaşmadı. 30 Nisan’da Sovyetler Hükümet Binası’na iyice yaklaştıklarında kafasına sıktığı kurşunla intihar etti.
  • ÖLÜMÜNDEN SONRA

    ÖLÜMÜNDEN SONRA
    Henüz 17 yaşındayken Hitler ile tanışan ve onunla uzun yıllar birlikte olan Braun, bu olaydan bir gün önce lidere bağlılık yemini etti. Braunun, Hitlerin ölümünden sonra kendini zehirlediği düşünülüyor. Hitlerin vasiyeti üzerine teğmenler cesetleri yaktı. Ayrıca köpeği Blondi de zehirlenerek öldürüldü. Cesetlerin bulunup diş kayıtlarından teşhis edilmesinden sonra, Hitler ile Braun’un Madgebug’a gömüldü. 1970 yılında ise mezardan çıkartıldı ve tamamen yakılarak külleri Elbe Nehrine gömüldü.