-
800 BCE
Όμηρος. Γράφει την Ιλιάδα και την Οδύσσεια
Ο Όμηρος είναι ίσως ο μεγαλύτερος επικός ποιητής της κλασικής εποχής. Συνέθεσε (δεν συνέγραψε, αφού τα ποιήματα αρχικά διαδόθηκαν προφορικά και γράφτηκαν αργότερα) δύο μεγάλα έργα, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Είναι ο πρώτος ποιητής του δυτικού πολιτισμού του οποίου τα έργα διασώθηκαν άθικτα.
Περισσότερα... -
776 BCE
Πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες
-
753 BCE
Ίδρυση της Ρώμης
-
560 BCE
Θαλής. Πρώτα απλά θεωρήματα.
Ο Θαλής ο Μιλήσιος, (640 ή 624 π.Χ. Μίλητος, Ιωνία - 546 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και ο αρχαιότερος των προσωκρατικών, ο πρώτος των επτά σοφών της αρχαιότητας, μαθηματικός, φυσικός, αστρονόμος, μηχανικός, μετεωρολόγος και ιδρυτής της Ιωνικής Σχολής της φυσικής φιλοσοφίας στη Μίλητο.
Περισσότερα... -
500 BCE
Πυθαγόρας. Ανακάλυψη των άρρητων αριθμών..
Είναι ο κατεξοχήν θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών, δημιούργησε ένα άρτιο σύστημα για την επιστήμη των ουρανίων σωμάτων που κατοχύρωσε με όλες τις σχετικές αριθμητικές και γεωμετρικές αποδείξεις και ήταν ιδρυτής ενός μυητικού φιλοσοφικού κινήματος του οποίου τα μέλη αποκαλούνταν Πυθαγόρειοι.
Περισσότερα... -
450 BCE
Ζήνων. Διατυπώνει τα παράδοξα.
Ο Ζήνων ο Ελεάτης ήταν ένας από τους αρχαίους Έλληνες προσωκρατικούς φιλοσόφους στην Κάτω Ιταλία και μέλος της ελεατικής σχολής, που ίδρυσε ο Παρμενίδης. Ο Αριστοτέλης τον αποκαλούσε εφευρέτη της διαλεκτικής μεθόδου.
Περισσότερα... -
435 BCE
Ιπποκράτης ο Χίος. Γράφει τα πρώτα "Στοιχεία".
Ο Ιπποκράτης ο Χίος (περ. 470 – 400 π.Χ) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, που διακρίθηκε στη γεωμετρία και έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ, ήταν δηλαδή σχεδόν σύγχρονος του Σωκράτη. Θεωρείται ο κύριος εκπρόσωπος της Σχολής της Χίου.
Περισσότερα... -
399 BCE
Θάνατος του Σωκράτη
-
387 BCE
Ο Πλάτωνας ιδρύει την Ακαδημία των Αθηνών
-
365 BCE
Εύδοξος. Θεωρία των Αναλογιών
Ο Εύδοξος ο Κνίδιος (~407-355 π.Χ) ήταν Έλληνας μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, ζωγράφος, γεωγράφος και ιατρός. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς της ελληνικής αρχαιότητας, εφάμιλλος του Αρχιμήδη.
Περισσότερα... -
323 BCE
Κατακτήσεις του Μ. Αλέξανδρου
-
300 BCE
Ευκλείδης. Γράφει τα "Στοιχεία".
Λόγω της τεράστιας συνεισφοράς του στη μαθηματική επιστήμη είναι γνωστός ως ο «πατέρας» της Γεωμετρίας. Είναι ο πρώτος που στο περίφημο έργο του Στοιχεία θεμελιώνει ένα αυστηρά δομημένο και συνεκτικό σύστημα προτάσεων (θεωρημάτων και πορισμάτων) με βάση ένα σύνολο ορισμών, κοινών εννοιών και 5 μόνο αρχικών αναπόδεικτων προτάσεων (αιτήματα).
Περισσότερα... -
255 BCE
Αρχιμήδης. Υπολογισμός του π.
Ο Αρχιμήδης ο Συρακούσιος (Συρακούσες, Μεγάλη Ελλάδα, περ. 287 π.Χ. – Συρακούσες, Μεγάλη Ελλάδα, περ. 212 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, μηχανικός, φυσικός, εφευρέτης και αστρονόμος.
Περισσότερα... -
220 BCE
Ερατοσθένης. Υπολογισμός της περιφέρειας της Γης.
Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος, γεωδαίτης, μουσικός, ποιητής, ιστορικός, φιλόλογος και συγγραφέας. Θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς. Περισσότερα... -
200 BCE
Τέλος της χρυσής εποχής των ελληνικών Μαθηματικών.
-
200 BCE
Απολλώνιος. Γράφει τα "Κωνικά".
Ο Απολλώνιος ο Περγαίος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες μαθηματικούς – γεωμέτρες και αστρονόμους της αλεξανδρινής εποχής. Συνέγραψε γύρω στα 21 έργα μαθηματικών, γεωμετρίας, αστρονομίας και μηχανικής, εκ των οποίων διασώθηκαν μόνο τέσσερα με γνωστότερο εξ’ αυτών το έργο «Κωνικά» το οποίο αποτελείται από 8 βιβλία.
Περισσότερα... -
146 BCE
Η Ελλάδα κατακτιέται από τη Ρώμη.
-
60
Ήρων ο Αλεξανδρεύς
Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς (Αλεξάνδρεια πιθ. 2ος π.Χ. αιώνας) ήταν Έλληνας, μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης, του οποίου η πιο διάσημη εφεύρεση ήταν η αιολόσφαιρα, η πρώτη ατμομηχανή στην παγκόσμια ιστορία.
Περισσότερα... -
150
Πτολεμαίος. Γράφει την Αλμαγέστη.
Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος (100 - 170) ήταν Ελληνο-Ρωμαίος μαθηματικός, αστρονόμος, γεωγράφος, αστρολόγος και ποιητής. Η Μεγίστη (ή Μαθηματική Σύνταξις), σώθηκε στα αραβικά ως Αλμαγέστη και στηρίζεται στις παρατηρήσεις διάφορων προγενέστερων αστρονόμων και ιδίως του Ιππάρχου.
Περισσότερα... -
320
Πάππος. Γράφει τη "Συναγωγή"
Ο Πάππος συγκέντρωσε, συστηματικά και συνοπτικά, στο δικό του έργο «Συναγωγή» τα σπουδαιότερα μαθηματικά ευρήματα του ελληνικού κόσμου στους τομείς της γεωμετρίας και της αριθμητικής, συμπληρωμένα και σχολιασμένα από τον ίδιο.
Περισσότερα... -
415
Ιπατία. Η μεγάλη Ελληνίδα φιλόσοφος και μαθηματικός.
Η Υπατία ήταν Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός, διευθύντρια της νεοπλατωνικής σχολής στην Αλεξάνδρεια. Δίδαξε φιλοσοφία και αστρονομία στην Αλεξάνδρεια, όπου και δολοφονήθηκε από όχλο φανατικών Χριστιανών.
Περισσότερα... -
476
Πτώση της Ρώμης
-
529
Ο Ιουστινιανός κλείνει την Ακαδημία του Πλάτωνα