Ολυμπιακοι αγωνες

By angel0s
  • Αθηνα 1896

    Αθηνα 1896
    Οι αγώνες ξεκίνησαν με το νέο ημερολόγιο στις 6 Απριλίου ή ανήμερα της εθνικής μας εορτής 25 Μαρτίου με το παλιό ημερολόγιο. Είναι το γνωστό σήμερα σε όλον τον κόσμο και μοναδικό για την ομορφιά του Παναθηναϊκό Στάδιο ή «Καλλιμάρμαρο».Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 που άλλαξαν τη μορφή της Αθήνας, που έφεραν σε κυκλοφορία τα πρώτα Ολυμπιακά γραμματόσημο, που δημιούργησαν αποκλειστικά ένα Ολυμπιακό στάδιο και που πρόσφεραν στον πρώτο νικητή ασημένιο μετάλλιο και στον δεύτερο ένα χάλκινο.
  • Παρίσι 1900

    Παρίσι 1900
    Ελαβαν μέρος 1225 αθλητές από 19 χώρες οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 88 αγωνίσματα. Οι αγώνες διήρκεσαν από τον Μάϊο έως τον Οκτώβριο του 1900. Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν γυναίκες στο αγωνιστικό πρόγραμμα.Στους περισσότερους νικητές απονεμήθηκαν κύπελλα αντί μεταλλίων ενώ σε κάποιους άλλους διάφορα έπαθλα.
  • Σεντ Λιούις 1904

    Σεντ Λιούις 1904
    Η μεγάλη απόσταση των ΗΠΑ από την Ευρώπη και το υψηλό κόστος της μετάβασης οδήγησε σε μικρή συμμετοχή ξένων αθλητών, κυρίως βέβαια ευρωπαίων.Η Ελλάδα έστειλε μόλις δυο αθλητές στο Σεντ Λούις αλλά αμφότεροι, οι Περικλής Κακούσης (άρση βαρών) και Νικόλαος Γεωργαντάς (στίβος, δισκοβολία) κατέκτησαν μετάλλια, χρυσό και χάλκινο αντίστοιχα.Για πρώτη φορά απονεμήθηκαν χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια.
  • Λονδίνο 1908

    Λονδίνο 1908
    Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε παρέλαση των ομάδων με σημαιοφόρο στη τελετή έναρξης.
    Η Ελλάδα εμφανίστηκε επίσης για πρώτη φορά με ομοιόμορφη ενδυμασία των αθλητών, με άσπρη φανέλα και άσπρο σορτς.Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής ήταν ο Νικόλαος Γεωργαντάς.ο Δανός Σόφους Νίλσεν πέτυχε δέκα γκολ στον αγώνα ποδοσφαίρου ενάντια στην Γαλλία Β΄ (17-1)
    Πετυχημένη ήταν η εμφάνιση της Ελλάδας με τη κατάκτηση τεσσάρων μεταλλίων, τριών από τον στίβο και ενός από την σκοποβολή.
  • Στοκχολμη 1912

    Στοκχολμη 1912
    Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε μιας μορφής ηλεκτρονικό χρονόμετρο ενώ ακόμα οι δρομείς στίβου έτρεξαν για πρώτη φορά σε διαδρόμους του σταδίου. Μια επιπλέον καινοτομία των αγώνων αυτών ήταν η εισαγωγή ενός νέου αθλήματος, του μοντέρνου πένταθλου.Οι Σουηδοί διοργανωτές αρνήθηκαν να εισάγουν στο αγωνιστικό πρόγραμμα την πυγμαχία με την αιτιολογία ότι πρόκειται περί ενός βιαίου αθλήματος.Ο Φινλανδός Άλφρεντ Ασικάινεν αγωνίστηκε στη παλη επί 11 ώρες προκειμένου να φθάσει στη νίκη.
  • Αμβερσα 1920

    Αμβερσα 1920
    Για πρώτη φορά έγινε έπαρση της Ολυμπιακής Σημαίας και για πρώτη φορά επίσης δόθηκε ο Ολυμπιακός Όρκος του αθλητή.Στην Αμβέρσα παίχθηκε για πρώτη και τελευταία φορά χόκει επί πάγου σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
  • Παρισι 1924

    Παρισι 1924
    Στη κολύμβηση εμφανίστηκε ο Αμερικανός Τζόνι Βαισμίλερ με δύο χρυσά μετάλλια, ο μετέπειτα πασίγνωστος Ταρζάν στις ταινίες του Χόλιγουντ.
    Στη τελετή λήξης εμφανίστηκαν η σημαία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η σημαία της διοργανώτριας χώρας και η σημαία της επόμενης διοργανώτριας χώρας των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Αμστερνταμ 1928

    Αμστερνταμ 1928
    Στη τελετή έναρξης η Ελλάδα παρέλασε πρώτη μπροστά από όλες τις χώρες για πρώτη φορά στο θεσμό ύστερα από απόφαση των Ολλανδών διοργανωτών σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στη γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η απόφαση τους επικυρώθηκε και από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Παράλληλα αποφασίστηκε η εκάστοτε διοργανώτρια χώρα να παρελαύνει τελευταία.
  • Λος Αντζελες 1932

    Λος Αντζελες 1932
    Για πρώτη φορά χτίστηκε Ολυμπιακό χωριό ενώ οι αθλητικές εγκαταστάσεις ήταν ιδιαίτερα σύγχρονες και εξαιρετικής ποιότητας. Οι αθλήτριες έμεναν σε ξενοδοχεία πολυτελείας. Στη τελετή έναρξης παραβρέθηκαν 100.000 θεατές ενώ η διοργάνωση στο σύνολο της απέφερε κέρδη 1.000.000 δολαρίων. Στο αγωνιστικό μέρος σημειώθηκαν πολλές υψηλές επιδόσεις. Λειτούργησε φωτοφίνις ενώ λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και εξαιτίας της μεγάλης απόστασης από την Ευρώπη, ματαιώθηκαν οι αγώνες ποδοσφαίρου.
  • Βερολινο 1936

    Βερολινο 1936
    Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία και ακολούθησε Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία που έφερε το Ολυμπακό Φως στο Βερολίνο. Επίσης για πρώτη φορά υπήρξε τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων εντός Γερμανίας με μεταδόσεις που παρακολούθησαν χιλιάδες φίλαθλοι σε 25 γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί σε κεντρικά σημεία του Βερολίνου. Δημιουργήθηκε και επίσημο φιλμ των Ολυμπιακών Αγώνων. Επισης εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το μπάσκετ, το χαντμπολ και το κανόε καγιάκ.
  • Λονδινο 1948

    Λονδινο 1948
    Ουσιαστικά έμειναν στην ιστορία ως οι αγώνες στέρησης αλλά το κλίμα ενθουσιασμού φιλάθλων και αθλητών από το τέλος του πολέμου ήταν έντονο. Οι αθλητές έμεναν σε παλιά στρατόπεδα και οι αθλήτριες σε ξενοδοχεία και σχολικούς ξενώνες.Η Γερμανία και η Ιαπωνία, ηττημένες του πολέμου ήταν οι μόνες χώρες οι οποίες δεν προσκλήθηκαν από τους διοργανωτές.
  • Ελσινκι 1952

    Ελσινκι 1952
    Για πρώτη φορά συμμετείχε η τότε Σοβιετική Ένωση με πολυμελή αποστολή που μάλιστα κατέλαβε στη πρεμιέρα της τη δεύτερη θέση στον πίνακα μεταλλίων μετά τις ΗΠΑ. Επίσης μετείχε για πρώτη φορά μεταπολεμικά και η Γερμανία ως ενωμένη ομάδα.Το κοινό υπήρξε θαυμάσιο, Κατέκλυσε μαζικά τις αθλητικές εγκαταστάσεις και χειροκρότησε όλους τους αθλητές σε σημείο που προκάλεσε πελώρια εντύπωση στους αθλητές όλου του κόσμου.
    Η Ελλάδα παρέλασε στην τελετή έναρξης για πρώτη φορά στην ιστορία της με τραγιάσκες
  • Μελβουρνη 1956

    Μελβουρνη 1956
    Πολλά προβλήματα προέκυψαν όπως το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ, η εισβολή της Σοβ.Ένωσης στην Ουγγαρία, αλλά και το θέμα της ιππασίας με την απαγόρευση της χώρας στην είσοδο αλόγωνστη. Στην τελετή λήξης όλοι οι αθλητές εισέρχονται μαζί χωρίς σημαίες κρατών.
  • Ρωμη 1960

    Ρωμη 1960
    Η συμμετοχή των κρατών ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τους αθλητές να ξεπερνάνε τους 5300 από 83 κράτη. Πρωτοεμφανίστηκε και χρίστηκε μάλιστα Ολυμπιονίκης ο Αμερικανός Mοhammad Ali, ο πυγμάχος που αργότερα έγραψε ιστορία στο άθλημα ως Cassius Clay.
  • Τόκιο 1964

    Τόκιο 1964
    Ήταν η πρώτη φορά που χώρα της Ασίας αναλάμβανε την διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Η οργανωτική επιτροπή των αγώνων έκανε εξαιρετική δουλειά από πλευράς υποδομής.Το τζούντο και το βόλεϊ ήταν τα δύο νέα αθλήματα του προγράμματος.
  • Μεξικο 1968

    Μεξικο 1968
    Η γεωγραφική θέση της πόλης με το μεγάλο υψόμετρο της ήταν προβλήματα τα οποία ομολογουμένως δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στους αθλητές, τουλάχιστον των αγωνισμάτων που απαιτούσαν παρατεταμένη προσπάθεια. Οι μετρήσεις έδειχναν ότι στην ατμόσφαιρα υπήρχε 30% λιγότερο οξυγόνο.Για πρώτη φορά καθιερώθηκε έλεγχος φύλου των αθλητριών και παράλληλα είχαμε το πρώτο κρούσμα ντόπινγκ από χρήση αλκοόλ από τον Σουηδό Χανς Γκούναρ Λίλιενβαλ
  • Μόναχο 1972

    Μόναχο 1972
    Οι αγώνες του Μονάχου αμαυρώθηκαν από τα γεγονότα της 5ης Σεπτεμβρίου, όταν οκτώ Παλαιστίνιοι της οργάνωσης “Μαύρος Σεπτέμβρης” εισέβαλαν στο Ολυμπιακό Χωριό και στο κτίριο όπου διέμενε η αποστολή του Ισραήλ. Δύο ισραηλινοί αντιστάθηκαν και σκοτώθηκαν αμέσως ενώ εννιά βρέθηκαν όμηροι.Οι αγώνες προς στιγμήν διακόπηκαν και τελικά συνεχίστηκαν και πάλι μετά από 34 ώρες. Έλαβαν μέρος 7123 αθλητές από 121 χώρες οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 195 αγωνίσματα.
  • Μοντρεαλ 1976

    Μοντρεαλ 1976
    Στην πόλη του Μόντρεαλ χτίστηκαν ολυμπιακές εγκαταστάσεις που αποτέλεσαν πρότυπα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Ωστόσο κόστισαν πελώρια ποσά και ο Καναδάς αποπλήρωνε για πολλά χρόνια ένα τεράστιο οικονομικό χρέος.Για πρώτη φορά εμφανίστηκε το μπάσκετ, το χάντμπολ και η κωπηλασία γυναικών.Στη γυμναστική έλαμψε το άστρο της Ρουμάνας Νάντια Κομανέτσι που εντυπωσίασε ολόκληρο τον κόσμο.Η 14χρονη πρωταθλήτρια κέρδισε πέντε μετάλλια, τα τρία χρυσά.
  • Μοσχα 1980

    Μοσχα 1980
    Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1980 εξήντα κράτη απείχαν ακολουθώντας το παράδειγμα των Η.Π.Α. επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ, οι οποίες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή των Σοβιετικών στο ΑφγανιστάνΑπό ελληνικής πλευράς είχαμε τρία μετάλλια, το χρυσό μετάλλιο του Στέλιου Μυγιάκη στην ελληνορωμαϊκή πάλη, το αργυρό του Γιώργου Χατζηιωαννίδη στην ελευθέρα πάλη και το χάλκινο των Μπουντούρη, Γαβρίλη και Ραπανάκη στην ιστιοπλοϊα με σκάφη “Soling”
  • Λος ανζελες

    Λος ανζελες
    Απουσίασαν συνολικά 14 χώρες με την αιτιολογία της παραβίασης από τους Αμερικανούς διατάξεων του Ολυμπιακού Χάρτη.Για πρώτη φορά μπήκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα ο μαραθώνιος δρόμος γυναικών, ο αγώνας ποδηλασίας γυναικών επί δημοσίας οδού και η ρυθμική γυμναστική.
  • Σεουλ 1988

    Σεουλ 1988
    Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα η επιτραπέζια αντισφαίριση. Δυστυχώς όμως είχαμε και το πελώριο, όπως εξελίχθηκε, σκάνδαλο ντόπινγκ του Μπέν Τζόνσον. Ο Καναδός σπρίντερ λίγο μετά τη νίκη του στα 100μ αποδείχθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ και το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στον Αμερικανό Κάρλ Λιούις.Η Ελλάδα έγινε δεκτή με μεγάλες τιμές από τους φιλάθλους της χώρας που δεν ξεχνούσαν με τίποτα τη συμμετοχή μας στο πλευρό τους στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας
  • Βαρκελωνη 1992

    Βαρκελωνη 1992
    Οι μεγάλες νίκες και τα χρυσά μετάλλια του Πύρρου Δήμα στην άρση βαρών και της Βούλας Πατουλίδου στον στίβο (100μ εμπόδια) προκάλεσαν ντελίριο ενθουσιασμού στη χώρα και η τελετή υποδοχής τους στο Παναθηναϊκό στάδιο ήταν αλησμόνητη.Στο μπάσκετ κατέπληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την εμφάνιση επαγγελματιών του ΝΒΑ και δίκαια έλαβαν την ονομασία «dream team». Είχαν μέσο όρο 117 πόντους στα παιχνίδια τους και δεν χρειάστηκε, ούτε και ζήτησαν ποτέ τάιμ άουτ.
  • Ατλαντα 1996

    Ατλαντα 1996
    Ο Πύρρος Δήμας πήρε το δεύτερο σερί χρυσό όπως και ο Ακάκιος Καχιασβίλης αλλά όμως πρώτο για την Ελλάδα. Χρυσοί Ολυμπιονίκες αναδείχθηκαν ακόμα ο Ιωάννης Μελισσανίδης στις ασκήσεις εδάφους και ο Νίκος Κακλαμανάκης στην ιστιοσανίδα της ιστιοπλοίας.Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε από τα χέρια του διάσημου πυγμάχου Μοχάμεντ Άλι που υπέφερε από τη νόσο Πάρκινσον.
  • Σιδνεϋ 2000

    Σιδνεϋ 2000
    Η Ελλάδα γνώριζε ήδη από το 1997 ότι η επόμενη διοργάνωση του 2004 της ανήκει και ως εκ τούτου η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική.
    Με 13 μετάλλια, 4 χρυσά, 6 αργυρά και 3 χάλκινα η ελληνική ομάδα πραγματοποίησε τη καλύτερη εμφάνιση της από το 1896 και πήρε την 17η θέση στον πίνακα μεταλλίων. Τα χρυσά κέρδισαν οι Πύρρος Δήμας και Ακάκιος Καχιασβίλης στην άρση βαρών, από τρία στο θεσμό πλέον, ο Κώστας Κεντέρης που εντυπωσίασε ολόκληρο τον κόσμο στα 200μ. και ο Μιχάλης Μουρούτσος στο τεκβοντό.
  • Αθηνα 2004

    Αθηνα 2004
    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από 108 χρόνιαΗ τηλεθέαση σημείωσε νέο ρεκόρ καθώς 3,9 δισ. άνθρωποι είχαν πρόσβαση στην τηλεοπτική κάλυψη.ΗΕλλάδα κατέκτησε συνολικά 16 μετάλλια, με 6 χρυσά, 6 ασημένια και 4 χάλκινα.Για πρώτη φορά στην ιστορία, μία χώρα παρέλασε στην αρχή και το τέλος της παρέλασης. Η Ελλάδα μόνο με τη σημαία της παρέλασε πρώτη
  • Πεκινο 2008

    Πεκινο 2008
    Καταρρίφθηκαν περισσότερα από 40 παγκόσμια ρεκόρ και άλλα 130 Ολυμπιακά, ενώ έγιναν για πρώτη φορά περισσότεροι από 5.000 έλεγχοι ντόπινγκ. Η διοργάνωση σημείωσε απόλυτη επιτυχία κυρίως λόγω των άριστων αθλητικών εγκαταστάσεων και της τελειότητας της φιλοξενίας των αθλητών και αθλητριών στο Ολυμπιακό Χωριό.Η Ελλάδα κατέκτησε τρία μετάλλια, δύο ασημένια και ένα χάλκινο.
  • Λονδινο 2012

    Λονδινο 2012
    Οι αγώνες κρίνονται ως πετυχημένοι και ξεχώρισαν ιδιαίτερα για τα σκληρά μέτρα ασφάλειας που είχαν παρθεί εξαιτίας αρκετών απειλών για τρομοκρατικό χτύπημα.
    Ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία όπου σε όλα τα αθλήματα μετείχαν και γυναίκες.Η Ελλάδα κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια
  • Ριο 2016

    Ριο 2016
    Την Ελλάδα εκπροσώπησαν 93 αθλητές και αθλήτριες με τη χώρα μας να κατακτά έξι μετάλλια και να φτάνει στην 26η θέση του πίνακα των μεταλλίων.Ένα χρυσό και ένα χάλκινο για την Άννα Κορακάκη στη σκοποβολή, χρυσό για τον Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους και την Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ, ασημένιο για το Σπύρο Γιαννιώτη στα 10.000 μέτρα ανοιχτή θάλασσα και χάλκινο για το πλήρωμα των Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή στα 470 της ιστιοπλοΐας.
  • Τόκιο 2020

    Τόκιο 2020
    Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2020 θα διεξάγονταν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2020, αλλά αναβλήθηκαν για το έτος 2021, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.Η χώρα μας αποχαιρέτησε το Τόκιο έχοντας κατακτήσει τέσσερα συνολικά μετάλλια.Το πρώτο μετάλλιο και χρυσό κατακτήθηκε από τον Στέφανο Ντούσκο στην κωπηλασία.Το ίδιο μετάλλιο φόρεσε στο στήθος λίγες μέρες αργότερα και ο Μίλτος Τεντόγλου στον τελικό του μήκους ανδρών.Τη συνέχεια έδωσε ο Λευτέρης Πετρούνιας με την κατάκτηση του χάλκινου
  • Παρίσι 2024

    Παρίσι 2024
    Λευτέρης Πετρούνιαςκατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους.Ο Απόστολος Χρήστου, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. ΟΕμμανουήλ Καραλής,ο ταλαντούχος Έλληνας αθλητής του άλματος επί κοντώ, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.Η Team Hellas με αυτές τις επιτυχίες ενισχύει την παράδοση και την υπερηφάνεια της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνεχίζοντας να γράφει ιστορία στον παγκόσμιο αθλητισμό.