ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ 20ός αι.,

  • Period: to

    ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ 20ός αι.,

    Ο 20ός αι., βρίσκει το νεοελληνικό κράτος σε πολιτική αστάθεια
  • Κίνημα Στρατιωτικού Συνδέσμου

    Κίνημα Στρατιωτικού Συνδέσμου
    Το Κίνημα στο Γουδί ή Κίνημα του 1909 εκδηλώθηκε τη νύχτα προς την 15η Αυγούστου 1909, όταν ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος προχώρησε σε στάση που άλλαξε την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, εγκαινιάζοντας τις παρεμβάσεις του Στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας.
    [https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%BF_%CE%93%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AF]
  • 1910 Ο Βενιζέλος στην Αθήνα

    1910 Ο Βενιζέλος στην Αθήνα
    Στο πρόσωπο του Επαναστάτη του Θερίσου ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος βρήκε τον πολιτικό εκφραστή της επανάστασης και τον προσκάλεσε να έλθει στην Αθήνα από την Κρήτη
    Στις 8 Αυγούστου 1910 διενεργήθηκαν εκλογές Διπλής Αναθεωρητικής Βουλής (=με διπλάσιο αριθμό βουλευτών).
    (Ν.Ε.Παπαδάκης)
  • Εκλογές 1910

    Εκλογές 1910
    Εφημερίδα εμπρός
    «Αλλ’ ο πρωτεργάτης αυτής, συνέχιζε η εφημερίδα, είναι ο κ. Βενιζέλος. Αυτός επινόησε τον τρόπον του εξαναγκασμού του Βασιλέως εις υποχώρησιν. Αυτός διεπραγματεύθη τους όρους της αποδοχής αυτής μετά των αρχηγών των κομμάτων. […]Αυτός ανεκάλυψε τον κ. Δραγούμην. Αρχιτέκτων, εργολάβος και κτίστης, χαράξας τα σχέδια, εξευρών τα υλικά και ανεγείρας την οικοδομήν αρνείται τώρα[…] να κατοικήση;».
  • Ομιλία του Βενιζέλου: Εκλογές 1910

    Ομιλία του Βενιζέλου: Εκλογές 1910
    «[…] πρώτιστον καθήκον του πολιτικού ανδρός είναι να θυσιάζη το ατομικόν συμφέρον και συμφέρον του κόμματός του υπέρ του κοινού συμφέροντος».

    Δεν νοείται δικαιοσύνη, τόνισε, η οποία υπηρετεί τα συμφέροντα μεμονωμένων ομάδων. Οι νόμοι πρέπει να έχουν την ίδια ισχύ για όλες τις τάξεις, για πλούσιους και για φτωχούς.
  • Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος

    Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος
    1ος Βαλκανικός πόλεμος: Ελλάδα, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Σερβία εναντίον Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
  • Β΄Βαλκανικός Πόλεμος

    Β΄Βαλκανικός Πόλεμος
    Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Βουλγαρίας
  • Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

    Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
    Α΄Παγκόσμιος πόλεμος
    Αντάντ εναντίον Κεντρικών Αυτοκρατοριών
    Τα αίτια: Η έκρηξη του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου ήταν αποτέλεσμα της ταυτόχρονης δράσης τριών κυρίως παραγόντων: του ιμπεριαλισμού, του εθνικισμού και του μιλιταρισμού.
  • Εθνικός Διχασμός

    Εθνικός Διχασμός
    Ο Εθνικός Διχασμός υπήρξε μία σειρά γεγονότων που επικεντρώνονται στη διένεξη μεταξύ του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθερίου Βενιζέλου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ σχετικά με την είσοδο ή μη της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
  • Μικρασιατική Εκστρατεία

    Μικρασιατική Εκστρατεία
    Η Μικρασιατική Εκστρατεία, γνωστή διεθνώς ως Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1919–1922 ήταν μια σειρά στρατιωτικών γεγονότων, που συνέβησαν κατά το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ Μαΐου 1919 και Οκτωβρίου 1922. Ο πόλεμος διεξήχθη μεταξύ της Ελλάδας και του Τουρκικού Εθνικού Κινήματος, που θα ίδρυε αργότερα τη Δημοκρατία της Τουρκίας.
  • Συνθήκη των Σεβρών

    Συνθήκη των Σεβρών
    Η Συνθήκη των Σεβρών (28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920) ήταν μία από τις συνθήκες ειρήνης που ακολούθησαν μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπογράφηκε ανάμεσα στους νικητές του Α΄ Παγκοσμίου (Προέχουσες και Σύμμαχες Δυνάμεις) και την ηττημένη Οθωμανική Αυτοκρατορία, στη Σέβρ της Γαλλίας.