Magyar kokárda

1848-as szabadságharc

  • Az európában zajló forradalmak leverése

    Az európában zajló forradalmak leverése
    1848 nyarának végére Európa szerte visszaszorították a szabadságküzdelmeket, leverték a forradalmakat. A bécsi udvar figyelme Magyarország felé fordult. A magyar vívmányok eltörlése volt a cél.
  • Battyhány lemondása, Jelasics horváth csapatai átlépték Magyarország határát.

    Battyhány lemondása, Jelasics horváth csapatai átlépték  Magyarország határát.
    A had és pénzügyminisztérium jogkörének visszavonása az uralkodó részéről lehetetlenné tette a békés megoldást. Szeptember 11-én Batthány lemondott a miniszterelnökségéről. Közben a nemzetiségekkel is kiéleződött a helyzet. A délvidéken szerb felkelés kezdődött. Jelasics horvát bán pedig semmilyen magyar kompromisszumot nem fogadott el. Jelasics a csapatával és a császári hadak segítségével betörtek Magyarországra.
  • Móga János csapata Pákozdnál megállítja a horváth csapatokat.

    Móga János csapata Pákozdnál megállítja a horváth csapatokat.
    Jellasics császári hadakkal kiegészült csapatát Pákozdnál az újoncokból álló magyar sereg állítja meg. Jellasics Bécs felé megenkül.
  • Windischgrätz győzelme

    Windischgrätz győzelme
    Windischgätz a császári hadakkal Prága és Bécs után Schwechatnál is győzött október 30-án. Új helyzet állt elő. https://hu.wikipedia.org/wiki/Alfred_Candidus_Ferdinand_zu_Windisch-Gr%C3%A4tz
  • Ferenc József trónralépése, Görgei meghátrálása

    Ferenc József trónralépése, Görgei meghátrálása
    1. december másodikán Ferenc József lépett trónra a címről lemondó V. Ferdinánd helyett. Azonnal megindította Windischgrätzet a magyar főváros ellen. A magyar seregek hátráltak. Az élükön álló Görgei féltette a magyar csapatokat a túlerőtől.
  • Görgei csapatot toboroz, Pest és Buda az osztrákoké lett

    Görgei csapatot toboroz, Pest és Buda az osztrákoké lett
    Görgei az osztrák csapatok elől elvonul és eljuta a tiszáig. Útközben ütőképes csapatot toboroz. Eközben az országgyűlés Windischgrätz elől Debrecenbe költözött. Pest és Buda az osztrákoké lett.
  • Kápolnai csata, Dembinszki vezette had megütközik az ellenséggel

    Kápolnai csata, Dembinszki vezette had megütközik az ellenséggel
    A kétnapos ütközet 1949.02.27-28-án zajlott, és a magyar csapatok visszavonulásra kényszerültek a túlerő miatt. A csata elveszett, a háború még korán sem. Windischgrätz azt hitte, pontott tett a magyar ügy végére.
  • Erdélyi harcok, Bem József lengyel szabadságharcos tábornok győzelme

    Erdélyi harcok, Bem József lengyel szabadságharcos tábornok győzelme
    Az országban polgárháború dúlt. A délvidék után erdélyben robbant ki a nemzetiségi harc. A császári katonaság támogatta a román felkelést. Csak a székelyeknek köszönhető, hogy a román-osztrák csapatok nem jutottak ki az Alföldre. A fordulatot Bem József kinevezése hozta. A lengyel szabadságharcos 1849 márciusára kiverte Erdélyből az osztrákokat és a segítségükre érkező oroszokat.
  • Ferenc József alkotmányt adott ki, olmützi alkotmány

    Ferenc József alkotmányt adott ki, olmützi alkotmány
    Windischgrätz azt üzente az uralkodónak, Ferenc Józsefnek, hogy megsemmisítette a magyar "lázadó csordákat". Az kiadott alkotmány szerint Magyarország a centralizált birodalomba olvadt.
  • A magyar csapatok ellentámadása, Isaszeg 1949.04.06.

    A magyar csapatok ellentámadása, Isaszeg 1949.04.06.
    1849 tavaszán a magyar sereg támadott és több nagy csatát megnyerve visszaszorították az osztrákokat
  • Függetlenségi nyilatkozat, Debrecen, 1849.04.14.

    Függetlenségi nyilatkozat, Debrecen, 1849.04.14.
    A katonai győzelmek mellett az uralkodónak adott politikai válasz a függetlenség kinyilatkoztatása és a trónfosztás volt. Az 1849.04.14-én debrecenben elfogadott függetlenségi nyilatkozatban az államformáról még nem döntöttek. ezér lett Kossuth kormányzó elmök, Szemere Bertalan pedig miniszterelnök.
  • Buda ostroma 1849. május 4-21.

    Buda ostroma 1849. május 4-21.
    A győztes Görgei felszabadította Budát és ezzel az egész országot is. Sajnos csak rövid időre.
  • Világosi fegyverletétel

    Világosi fegyverletétel
    Ferenc József az Orosz cártól kér segítséget. I. Miklós orosz cár intervenciós hadserege a Szent Szövetség nevében érkezett Paszekievics vezetésével és Haynauval együtt támadtak. A két haderővel szemben a magyar hadseregnek nem volt esélye. Görgei a fegyverletétel mellett döntött.