Chios massacre

1822-1912: 90 Χρόνια Χίος

By kskokou
  • Σφαγή της Χίου 1822

    Σφαγή της Χίου 1822
    Η σφαγή της Χίου αναφέρεται στην σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τον Οθωμανικό στρατό. Το γεγονός συνέβη τον Απρίλιο του 1822. Είχε προηγηθεί ο ξεσηκωμός του νησιού στις 11 Μαρτίου 1822, με την απόβαση εκστρατευτικού σώματος Σαμιωτών. Οι Οθωμανοί (ντόπιοι και άλλοι που είχαν έλθει από την Ασία) κλείστηκαν αρχικά στο κάστρο. Στις 30 Μαρτίου έφθασε ο οθωμανικός στόλος ο οποίος έλυσε την πολιορκία και άρχισε τη σφαγή του ορθόδοξου πληθυσμού.
  • Η Εκστρατεία της Χίου - 1827

    Η Εκστρατεία της Χίου  - 1827
    Η Εκστρατεία της Χίου ήταν μία προσπάθεια του τακτικού ελληνικού στρατού καθώς και άτακτων στρατιωτικών τμημάτων για την απελευθέρωση της Χίου, από τον Οκτώβριο του 1827 ως τον Μάρτιο του 1828. Τον εφοδιασμό και τη χρηματοδότηση της εκστρατείας ανέλαβε η Επιτροπή των Χίων.
    Η Αντικυβερνητική Επιτροπή διέταξε στις 19 Αυγούστου του 1827, και κατόπιν αιτήσεως των Χίων, να εκδώσει τις αναγκαίες διαταγές προς τον συνταγματάρχη Κάρολο Φαβιέρο.
  • Επανασύσταση της Κοινοτικής Διοίκησης του Νησιού -1830

    Οι κοινοτικές αρχές του νησιού αποκαταστάθηκαν διατηρώντας τις αρμοδιότητες που είχαν πριν από το 1822.
  • Σχολή της Χίου

    Σχολή της Χίου
    Η Σχολή της Χίου ήταν μια μαθηματική σχολή που ιδρύθηκε στις αρχές του 5ου αιώνα και διαδέχθηκε τη Σχολή των Πυθαγορείων. Ο επιφανέστερος εκπρόσωπος της σχολής αυτής ήταν ο Ιπποκράτης ο Χίος (~470-400 π.Χ), που ήκμασε γύρω στο 440 π.Χ. Δάσκαλος του ήταν ο Οινοπίδης ο Χίος που ήταν μια γενιά μεγαλύτερος. Επίσης κατά πάσα πιθανότητα ο Αναξαγόρας (500-428 π.Χ) ήταν μέλος της Σχολής.
  • Χάτι Χουμαγιούν - Προνομιακοί Ορισμοί

    Χάτι Χουμαγιούν - Προνομιακοί Ορισμοί
    Αυτοκρατορικό διάταγμα με το οποίο δίνονταν προνομιακοί ορισμοί στις μειονότητες της οθβμανικής αυτοκρατορίας, στο πλαίσο του Τανζιμάτ.
  • Ο Σεισμός της Χίου

    Ο Σεισμός της Χίου
    Ο σεισμός της Χίου το 1881 σημειώθηκε στις 13:40 τοπική ώρα (11:30 ΣΠΩ) στις 3 Απριλίου. Ο σεισμός προκάλεσε σοβαρή ζημιά στο νησί της Χίου και επηρέασε τις γειτονικές πόλεις Τσεσμέ και Αλάτσατα, στις ακτές της (σημερινής) Τουρκίας. Ο σεισμός είχε εκτιμώμενο μέγεθος 7.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και υπολογίζεται ότι έχασαν την ζωή τους 7.866 άτομα. Η καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός ήταν η τελευταία από τις τρεις "καταστροφές" που έπληξαν το νησί της Χίου κατά τον 19ο αιώνα.
  • Ίδρυση Εμπορικής Σχολής Χίου

    Ίδρυση Εμπορικής Σχολής Χίου
  • Νεότουρκοι - Προνομιακό Ζήτημα

    Νεότουρκοι - Προνομιακό Ζήτημα
  • Η Απελευθέρωση της Χίου

    Η Απελευθέρωση της Χίου
    Ο ελληνικός στόλος με ναύαρχο τον γενναίο Υδραίο Παύλο Κουντουριώτη αναλαμβάνει την απελευθέρωση των νησιών. Την 11η Νοεμβρίου του 1912 ο ελληνικός στόλος(3 καταδρομικά «Μακεδονία», «Εσπερία», «Αρκαδία», δύο αντιτορπιλικά «Νέα Γενεά», «Κεραυνός» και 3 μεταγωγικά «Πατρίς», «Σαπφώ», «Εριέττα» με 2500 στρατιώτες) φτάνει έξω από το λιμάνι της Χίου. Οι Χιώτες υποδέχονται το στρατό χαρούμενοι και σίγουροι ότι αυτή την φορά θα καταφέρουν να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό.