1821

Ελληνική Επανάσταση 1821

By GvsJ
  • Μολδοβλαχία

    Η ελληνική επανάσταση στη Μολδοβλαχία υπήρξε η 1η επαναστατική ενέργεια κατά των Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά δυστυχώς με ήττα των Ελλήνων. Ηγέτης ήταν ο επικεφαλής της Φιλικής Εταιρίας και πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης
  • Ο Απαγχονισμός Του Πατριάρχη Γρηγόριου Ε'

    Ο Γρηγόριος Ε΄ (1746 - 10/22 Απριλίου 1821) διετέλεσε τρεις φορές Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, (1797-1798, 1806-1808 και 1818-1821). Αναγνωρίστηκε εθνομάρτυρας, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο τιμώντας την μνήμη του στις 10 Απριλίου, ημέρα του απαγχονισμού του.
  • Αλαμάνα

    Η μάχη της Αλαμάνας ήταν από τις πολεμικές εμπλοκές της επανάστασης με ήττα κατά των Ελλήνων. Στην μάχη αυτή που έγινε στις 23 Απριλίου του 1821 πληγώθηκε ο Αθανάσιος Διάκος όπου βρήκε ηρωικό θάνατο αφού εκτελέστηκε από τον Ομέρ Βρυώνη.
  • Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς

    Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς ήταν μία από τις πολεμικές εμπλοκές της ελληνικής επανάστασης, με νίκη για τους Έλληνες. Στη μάχη αυτή ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με μόνο 117 άνδρες νίκησε τον στρατό του Ομέρ Βρυώνη
  • Άλωση της Τριπολιτσάς

    Άλωση της Τριπολιτσάς ή Σφαγή της Τριπολιτσάς ονομάζεται η κατάληψη της Τρίπολης στις 23/9/1821
  • Σφαγή της Χίου

    Η σφαγή της Χίου αναφέρεται στην σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τον Οθωμανικό στρατό. Το γεγονός συνέβη τον Απρίλιο του 1822. Είχε προηγηθεί ο ξεσηκωμός του νησιού στις 11 Μαρτίου 1822, με την απόβαση εκστρατευτικού σώματος Σαμιωτών. Οι Οθωμανοί κλείστηκαν αρχικά στο κάστρο. Στις 30 Μαρτίου έφθασε ο οθωμανικός στόλος ο οποίος έλυσε την πολιορκία και άρχισε τη σφαγή του ορθόδοξου πληθυσμού με τη συμμετοχή και ατάκτων μουσουλμάνων που κατέφθαναν από τις ακτές της Μ. Ασίας.
  • Ανατίναξη της Τουρκικής Ναυαρχίδας

  • Μάχη των Δερβενακίων

    Η Μάχη των Δερβενακίων ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες που πραγματοποιήθηκαν κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με νίκη για τους Έλληνες
  • Μάχη στο Κεφαλόβρυσο

    Της μάχης προηγήθηκαν τα εξής: Την ο Καραϊσκάκης συναντήθηκε με τον Μάρκο Μπότσαρη. Τμήματα του στρατιωτικού σώματος του Καραϊσκάκη ακολούθησαν τον Μπότσαρη ο οποίος τα άφησε στο Μικρό Χωριό, ενώ ο Καραϊσκάκης, την 7 Αυγούστου αποσύρθηκε στη Μονή Προυσού με σοβαρά προβλήματα υγείας. Στις 5/8 στρατοπέδευσε στο Κεφαλόβρυσο το στράτευμα του Μουσταφά Πασά με 5.000, καθολικούς Αλβανούς. Στις 7/8 ο Μάρκος έστειλε κατασκόπους στο εχθρικό στρατόπεδο οι οποίοι γύρισαν την άλλη μέρα με πολλές πληροφορίες
  • Καταστροφή της Κάσου

    Στις 27 Μαΐου 1824 ο στόλος της Αιγύπτου επιτέθηκε στο νησί με 45 πλοία εφοδιασμένα με τέσσερις χιλιάδες στρατό υπό του Χουσεΐν Μπέη. Έκαναν απόβαση σε απόκρημνο μέρος και κυρίευσαν το νησί. Στις 30 Μαΐου (ν. ημερολ.) ακολούθησε καταστροφή του νησιού, φόνος των νησιωτών, αιχμαλωσία των γυναικών και των παιδιών. Όσοι μπόρεσαν κατέφυγαν στο βουνό, ενώ άλλοι προσκύνησαν. Ο στόλος του εχθρού μετά την καταστροφή του νησιού αναχώρησε για την Αλεξάνδρεια.
  • Καταστροφή των Ψαρών

    Καταστροφή των Ψαρών αποκαλείται η άλωση των Ψαρών και η σφαγή των κατοίκων τους από τον Οθωμανικό Στρατό τον Ιούνιο του 1824, κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
  • Ναυμαχία του Γέροντα

    Η Ναυμαχία του Γέροντα ή της Μανδαλιάς ή Ναυμαχία της Κω υπήρξε πολεμική ναυτική συμπλοκή της Επανάστασης του 1821.
  • Μάχη στο Μανιάκι

    Η Μάχη στο Μανιάκι ήταν πολεμική συμπλοκή της επανάστασης του '21 ανάμεσα σε Αιγύπτιους και Έλληνες. Λαμβάνοντας χώρα την 20η Μαΐου 1825, στο Μανιάκι Μεσσηνίας, είχε νικηφόρα έκβαση για τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ Πασά, με τον αρχηγό των Ελλήνων, Παπαφλέσσα, να σκοτώνεται στη μάχη.
  • Μάχη των Μήλων

    Στους Μύλους κοντά στην λίμνη Λέρνης 10 λεπτά έξω από το Άργος ήταν εγκατεστημένα τα μεγάλα αποθέματα δημητριακών από τα οποία σιτίζονταν το Ναύπλιο καθώς και τα στρατεύματα και μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αργολίδας και Κορινθίας. Παρ' όλη την τεράστια σπουδαιότητα των εγκαταστάσεων, οι Μύλοι ήταν ανοχύρωτοι. Όταν το 1825 ο Ιμπραήμ κατέβηκε στην Π/νησο, οι Μύλοι προσβλήθηκαν ξαφνικά στις 13 Ιουνίου από μια φάλαγγα Αιγυπτίων. Διεξάχθηκε μάχη στην οποία κινδύνεψε το Ναύπλιο και όλη η επανάσταση.
  • Μάχη του Μεσολογγίου

    Έξοδος του Μεσολογγίου ή κατά ορισμένους συγγραφείς Ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου αναφέρεται στην έξοδο που πραγματοποίησαν οι πολιορκημένοι στρατιώτες και άμαχοι του Μεσολογγίου, όταν οι δυνατότητες συνέχισης της άμυνας απέναντι στα τουρκικά και αιγυπτιακά στρατεύματα είχαν χαθεί, λόγω εξάντλησης των τροφίμων. Το γεγονός συνέβη την νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας.