Τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1827)

By jenny03
  • Η φαση των επιτυχιών α'

    Η φαση των επιτυχιών α'
    Οι επαναστάτες περιόρισαν τους Τούρκους στα φρούρια και κατέλαβαν την Πάτρα,την Καλαμάτα και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.Έπειτα επιβάλλονται σκληρά αντίποινα από τους Τούρκους στους Έλληνες στην Κωσταντινούπολη,στη Σμύρνη,στη Θράκη,στην Κύπρο και αλλού.Παράλληλα σκοτώνεται ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε'.
  • Η φάση των επιτυχιών β΄

    Η φάση των επιτυχιών β΄
    Η επανάσταση δεν κάμφθηκε.Ο Αθανάσιος Διάκος και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος προσπάθησαν να καταπνίξουν τα τουρκικά στρατεύματα σε διάφορα σημεία της Στερεάς Ελλάδας.Σκοτώθηκε ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαϊας.Ενισχύθηκαν οι ελληνικές θέσεις στην Πελοπόννησο και πραγματοποιήθηκε η Άλωση της Τριπολιτσάς με επικεφαλή τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.Παράλληλα ο τουρκικός στόλος παρεμποδιζόταν από τις ελληνικές δυνάμεις.
  • Η φάση των επιτυχιών γ'

    Η φάση των επιτυχιών γ'
    Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Χίο(Πάσχα 1822).Λίγο αργότερα, ο Κωνσταντίνος Κανάρης και οι άντρες του ανατίναξαν την τουρκική ναυαρχίδα στο λιμάνι της Χίου.Συγχρόνως οι ελληνικές δυνάμεις διέκυσαν τη στρατιά του Δράμαλη στα Δερβενάκια της Αργολίδας υπο την ηγεσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
  • Η φάση των επιτυχιών δ'

    Η φάση των επιτυχιών δ'
    Ο Μάρκος Μπότσαρης θανατώθηκε πολεμώντας λίγο έξω από το Καρπενήσι.
  • Η φάση των επιτυχιών ε'

    Η φάση των επιτυχιών ε'
    Ο σουλτάνος ήρθε σε συμφωνία με τον Μοχάμετ Αλί προσφέροντάς του την Κρήτη και την Πελοπόννησο σε περίπτωση επανάστασης.Ο αιγυπτιακός στρατός κατέπνιξε την επανάσταση στην Κρήτη και κατέστρεψε την Κάσο.Οι τουρκικές δυνάμεις κατέστρεψαν τα Ψαρά.
  • Η φάση των επιτυχιών στ΄

    Η φάση των επιτυχιών στ΄
    Οι ελληνικές ναυτικές δυνάνεις με επικεφαλή τον Ανδρέα Μιαούλη κατάφεραν να χτυπήσουν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο.
  • Η φάση της κάμψης α'

    Η φάση της κάμψης α'
    Στιε αρχές του 1825 ο Ιμπραήμ αποβιβάστηκε από την Πελοπόννησο, επικεφαλής ενός καλού οργανομένου τακτικού στρατού και κατέλαβε ένα μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου. Η ηρωική προσπάθεια του Παπαφλέσσα να τον σταματήσει (μάχη στο Μανιάκι στις 20 Μαϊου 1825) δεν είχε αποτέλεσμα. Μόνο στους Μύλους, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Κωσταντίνος Μαυρομιχάλης και ο Μακρυγιάννης κατάφεραν να πλήξουν τις δυνάμεις του Ιμπραήμ (13 Ιουνίου 1825).
  • Η φάση της κάμψης β΄

    Η φάση της κάμψης β΄
    Παράλληλα, οι τουρκικές και οι αιγυπτιακές δυνάμεις είχαν αρχίσει την πολιορκία του Μεσολογγίου, η οποία τερματίστηκε με την ηρωική έξοδο τωων πολιορκημένων Ελλήνων.
  • Η φάση της κάμψης γ'

    Η φάση της κάμψης γ'
    Η επανάσταση κινδύνευε να καμφθεί άμεσα. Μόνο στην Στερεά Ελλάδα μία από τις σημαντικότερες στρατιωτικές φυσιογνωμίες του Αγώνα πραγματοποίησαν επιχειρήσεις με επικεφαλή τον ΚαραΪσκάκη. Ενώ οι Έλληνες μάχονταν κατά των τουρκικών δυνάμεων, ο ΚαραΪσκάκης σκοτώθηκε στις 23 Απριλίου 1827. Λίγο αργότερα από τον θάνατό του, η κατάληψη της Ακρόπολης από τους Τούρκους τόνιζαν την αίσθηση ότι η επανάσταση έσβηνε.
  • Η φάση της κατάληψης δ'

    Η φάση της κατάληψης δ'
    Παράλληλα, οι Δυνάμεις τις Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας αποφάσισαν την ειρήνευση και να δημιουργήσουν ένα ελληνικό κράτος. Αυτή ήταν μία απόφαση που άλλαξε τα δεδομένα του ελληνικού ζητήματος. Ωστόσο η επανάσταση ακόμη δεν είχε τελειώσει.