Cache 728x3000 analog  675248 55814 2232019

Χρονογραμμή

  • Η αρνητική στάση των ευρωπαικών δυνάμεων

    Κατά τα δύο πρώτα χρόνια της επανάστασης η δυνάμεις(Αγγλία,Ρωσία,Αυστρία,Γαλλία,Πρωσία) κράτησαν σταθερά αρνητική στάση απέναντί της.Η πολιτική τους αυτή καθορίστηκε στην κοινή επιθυμία τους να εμποδίσουν τη διάλυση του οθωμανικού κράτους.
  • Επανάσταση στη Μολδοβλαχία

    Επανάσταση στη Μολδοβλαχία
    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ως ηγέτης της Φιλικής Εταιρείας, ξεκίνησε από τη Ρωσία, πέρασε τον ποταμό Προύθο και βρέθηκε στη Μολδαβία, όπου τον υποδέχτηκε ο Μιχαήλ Σούτσος. Οι δυο άνδρες, μαζί με 2.000 περίπου μαχητές, έφθασαν στο Ιάσιο στις 22 Φεβρουαρίου 1821. Εκεί ο Υψηλάντης κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία ζητεί από τους Έλληνες να επαναστατήσουν. Σηματοδοτείται λοιπόν η επίσημη έναρξη της επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
  • Έναρξη Ελληνικής επανάστασης

    Έναρξη Ελληνικής επανάστασης
    Οι Επαναστάσεις ξέσπασαν αρχικά στην Πελοπόννησο και στη συνέχεια στην Στερεά Ελλάδα,στην Κρήτη,στα νησιά του Αιγαίου,στη Θεσσαλία,στην Ήπειρο,στην Μακεδονία,στην Θράκη.Επιπλέον επαναστατικές κινήσεις έγιναν στη Μικρά Ασία όμως η καταστολή τους ήταν άμεση.
  • Period: to

    Επανάσταση 1821

  • Άφιξη του Δημήτριου Υψηλάντη στην Πελοπόννησο.

    Άφιξη του Δημήτριου Υψηλάντη στην Πελοπόννησο.
    Μετά την κήρυξη της Επανάστασης στην Μολδοβλαχία (23 Φεβρουαρίου 1821) αποφασίστηκε ο Δημήτριος Υψηλάντης να κατεβεί στην Πελοπόννησο για να αναλάβει την ηγεσία τού Αγώνα ». Με ψεύτικο όνομα ξεκινάει από το Κισνόβιο της Μολδαβίας και έπειτα από ταξίδι 40 ημερών φτάνει στην Τεργέστη, όπου πληροφορήθηκε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Έτσι αποφάσισε να επισπεύσει την μετάβασή του στην Ελλάδα. Στις 8 Ιουνίου 1821, έφτασε στην Ύδρα.
  • Άλωση της Τριπολιτσιάς

    Άλωση της Τριπολιτσιάς
    Γεγονός σταθμός υπήρξε η άλωση ή η απελευθέρωση της Τριπολιτσιάς,διοικητικού κέντρου της Πελοποννήσου με επικεφαλή τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.Την κατάληψη ακολούθησε σφαγή του πληθυσμού, παρά την αντίθεση του Κολοκοτρώνη.Από την σφαγή εξαιρέθηκαν οι Αλβανοί προασπιστές της πόλης, οι οποίοι είχαν στο μεταξύ συνθηκολογήσει με τους Έλληνες.
  • Α΄ Εθνοσυνέλευση

    Α΄ Εθνοσυνέλευση
    Η Α' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου ή Πρώτη Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου (20 Δεκεμβρίου 1821 - 15 Ιανουαρίου 1822) ήταν η πρώτη συνέλευση νομοθετικού σώματος του νέου Ελληνικού κράτους.Η Α' Εθνοσυνέλευση ήταν το αποτέλεσμα της ανάγκης για ενιαία διεύθυνση του αγώνα,που οδήγησε στην απόφαση κατάργησης των τοπικών οργανισμών και δημιουργίας κεντρικής διοίκησης.Σε αυτή ψηφίστηκε το πρώτο ελληνικό σύνταγμα.
  • Η σφαγή της Χίου.

    Η σφαγή της Χίου.
    Οι Τούρκοι θέλοντας να σπείρουν τον πανικό κατέλαβαν τη Χίο και κατέσφαξαν τον ελληνικό πληθυσμό(23.000 νεκροί και 47.000 αιχμάλωτοι).Σε απάντηση ο Κωνσταντίνος Κανάρης και οι άνδρες του ανατίναξαν τη Τουρκική ναυαρχίδα της Χίου.
  • Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη.

    Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη.
    Προκειμένου να παρθεί εκδίκηση για τη σφαγή της Χίου, συγκροτήθηκε μία αρμάδα από 64 πλοία τα οποία συγκεντρώθηκαν στα Ψαρρά και περίμεναν την ευκαιρία να δράσουν. Μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες επίθεσης τη νύχτα της 6ης προς 7ης Ιουνίου, ο σκοπός ευοδώθηκε: ενώ οι Τούρκοι αξιωματικοί είχαν συγκεντρωθεί στη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου για να γιορτάσουν τη λήξη του ραμαζανιού, ο Κωνσταντίνος Κανάρης κατάφερε να προσδέσει το πυρπολικό του στη ναυαρχίδα.
  • Η καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια.

    Η καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια.
    Στις αρχές του Ιουλίου του 1822 ο αγώνας κινδύνεψε σοβαρά, λόγω της καθόδου στην Πελοπόννησο ισχυρής τουρκικής δύναμης υπο τον Δράμαλη. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης όμως κατόρθωσε να περιορίσει τα εχθρικά στρατεύματα στην Αργολίδα, ματαιώνοντας την πορεία τους προς την Τριπολιτσά. Ο Δράμαλης βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση και θέλησε να υποχωρήσει προς την Κόρινθο. Ο Κολοκοτρώνης έσπευσε να καταλάβει τις στενές διαβάσεις που οδηγούσαν από το Άργος στην Κόρινθο. Έτσι οι Τούρκοι υπέστησαν ολέθρια ήττα.
  • Εμφύλιος πόλεμος

    Εμφύλιος πόλεμος
    Ο Ελληνικός Εμφύλιος της περιόδου 1823 - 1825 έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης ως ανταγωνισμός ισχύος για την ηγεσία της επαναστάσεως αλλά και του υπό διαμόρφωση νέου ελληνικού κράτους. Χωρίζεται σε δύο φάσεις: η πρώτη (Φθινόπωρο 1823 - Καλοκαίρι 1824) χαρακτηρίστηκε μόνο από έντονες πολιτικές διαμάχες μεταξύ Φιλικών και Κοτζαμπάσηδων, ενώ η δεύτερη (Ιούλιος 1824 - Ιανουάριος 1825) από εμφύλιες συρράξεις μεταξύ κυβερνητικών, υποστηριζόμενων από την Αγγλία, και Πελοποννησίων.
  • Η Β' Εθνοσυνέλευση

    Η Β' Εθνοσυνέλευση
    Η Β' Εθνοσυνέλευση Άστρους (29 Μαρτίου - 18 Απριλίου 1823) ήταν η δεύτερη συνέλευση κατά τα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης.Στη Β' Εθνοσυνέλευση εγκρίθηκε μια νέα εκδοχή του συντάγματος της Επιδαύρου, καταργήθηκαν όλοι οι τοπικοί οργανισμοί,καθώς και το αξίωμα του αρχιστράτηγου που έφερε έως τότε ο Κολοκοτρώνης.Πρόεδρος του εκτελεστικού ορίστηκε ο Μαυρομιχάλης και του βουλευτικού ο Μαυροκορδάτος.
  • Σύναψη πρώτου δανείου από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σύναψη πρώτου δανείου από το Ηνωμένο Βασίλειο.
    Στις 2 Ιουνίου 1823 το Εκτελεστικό (Κυβέρνηση) εξουσιοδότησε τους Ιωάννη Ορλάνδο, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λουριώτη να μεταβούν στο Λονδίνο και να συνάψουν δάνειο 4.000.000 ισπανικών ταλλήρων.
  • Θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη

    Θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη
    Ο Μάρκος Μπότσαρης σκοτώθηκε πολεμώντας στο Κεφαλόβρυσο, λίγο έξω από το Καρπενήσι στις 9 Αυγούστου του 1823
  • Η καταστροφή της Κάσου.

    Η καταστροφή της Κάσου.
    Ο αιγυπτιακός στόλος στράφηκε προς την Κάσο, η οποία, είχε συνδράμει ποικιλοτρόπως τον αγώνα των Κρητικών. Στις 27 Μαΐου οι Αιγύπτιοι εμφανίστηκαν στην Κάσο. Τη νύχτα της 28ης αποβιβάστηκαν παραπλανητικά σε μία από τις ακτές του νησιού, ενώ συγχρόνως άλλες 30 βάρκες αποβιβάστηκαν σε απόκρημνη τοποθεσία. Η επίμονη αντίσταση των Κασίων ήταν μάταιη, καθώς οι εχθρικές δυνάμεις ενισχύονταν συνεχώς. Τελικά, περίπου 2.000 Κάσιοι σκοτώθηκαν.
  • Η Καταστροφή των Ψαρών.

    Η Καταστροφή των Ψαρών.
    Τα Ψαρά αποτελούσαν την τρίτη ισχυρότερη ναυτική δύναμη της Ελλάδας, μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες αλλά και τη γενέτειρα σπουδαίων πυρπολητών, που προκαλούσαν σοβαρές ζημιές στον τουρκικό στόλο. Ο οθωμανικός στόλος, υπό τον Χοσρέφ Πασά, αποβιβάστηκε στα Ψαρά στις 20 Ιουνίου 1824. Η άμυνα των ψαριανών δεν ήταν καλά οργανωμένη, και έτσι το νησί κατελήφθη σχετικά εύκολα. Ακολούθησαν φοβερές καταστροφές και σφαγές. Από τους 30.000 κατοίκους, οι 18.000 σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν.
  • Σύναψη δευτέρου δανείου από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σύναψη δευτέρου δανείου από το Ηνωμένο Βασίλειο.
    Στις 26 Ιανουαρίου 1824, ο Ιωάννης Ορλάνδος και ο Ανδρέας Λουριώτης έφθασαν στην αγγλική πρωτεύουσα και ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις συνομολόγησαν ένα δάνειο 800.000 λιρών με τον οίκο Λόφναν (9 Φεβρουαρίου 1824). Το δάνειο είχε τόκο 5%, προμήθεια 3%, ασφάλιστρα 1,5% και περίοδο αποπληρωμής 36 χρόνια. Ως εγγύηση για την αποπληρωμή του δανείου τέθηκαν από ελληνικής πλευράς τα δημόσια κτήματα και όλα τα δημόσια έσοδα.
  • Συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου

    Συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου
    Το 1824 ο Σουλτάνος ήρθε σε συμφωνία με τον ηγεμόνα της Αιγύπτου Μοχάμετ Αλί προσφέροντάς του σε περίπτωση καταστολής της επανάστασης την Κρήτη και την Πελοπόννησο.Πράγματι ο αιγυπτιακός στρατός κατέπνικε την επανάσταση στην Κρήτη και κατέστρεψε την Κάσο ενώ οι τουρκικές δυνάμεις έκαναν το ίδιο στα Ψαρά.
  • Θάνατος του Λόρδου Μπάυρον στο Μεσολόγγι.

    Θάνατος του Λόρδου Μπάυρον στο Μεσολόγγι.
    Ο Άγγλος ποιητής Τζορτζ Γκόρντον Μπάυρον υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους φιλέλληνες. Από την αρχή της ελληνικής επανάστασης θέλησε να συμβάλει στην ευόδωσή της. Έτσι, το 1823 έγινε μέλος του «Φιλελληνικού Κομιτάτου». Από τότε, βοηθούσε σημαντικά τον αγώνα. Στις αρχές του 1824 πέρασε στο Μεσολόγγι, όπου συνέβαλε στην οργάνωση του στρατού και στην οχύρωση της πόλης. Τον Απρίλιο του 1824 όμως αρρώστησε βαριά, και στις 19 του ιδίου απεβίωσε, σε ηλικία 36 χρονών.
  • Ναυμαχία του Γέροντα

    Ναυμαχία του Γέροντα
    Στην ναυμαχία του Γέροντα οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις με επικεφαλή τον Ανδρέα Μιαούλη κατέστρεψαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο.
  • Μάχη στον Μανιάκi

    Μάχη στον Μανιάκi
    Στις αρχές του 1825, η επανάσταση διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, λόγω των πολλαπλών επιτυχιών του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Ο Παπαφλέσσας στα μέσα Μαΐου κατέλαβε την ανατολική πλευρά του όρους Μάλα. Ο Ιμπραήμ κίνησε πολύ γρήγορα εναντίον του με 6.000 πεζούς και ιππείς. Η μάχη ξεκίνησε το πρωί της 20ης Μαΐου 1825. Παρά τη γενναία προσπάθεια των Ελλήνων η αντίστασή τους κάμφθηκε λόγω της αριθμητικής υπεροχής των αντιπάλων. Σχεδόν όλοι οι Έλληνες σκοτώθηκαν.
  • Η καταστροφή του Ιμπραήμ στους Μύλους

    Η καταστροφή του Ιμπραήμ στους Μύλους
    Στους Μύλους(περιοχή κοντά στο Άργος)ο Δημήτριος Υψηλάντης,Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και Μακρυγιάννης κατέφερεραν να πλήξουν τις δυνάμεις του Ιμπραήμ.
  • Αίτηση προστασίας προς την Αγγλία.

    Αίτηση προστασίας προς την Αγγλία.
    Στις αρχές του καλοκαιριού του 1825 οι Έλληνες βρίσκονταν σε απελπισία, λόγω των αλλεπάλληλων επιτυχιών του Ιμπραήμ έναντι των ελληνικών στρατευμάτων. Στην παρούσα όμως κατάσταση, οι αρχηγοί,οι βουλευτές και τα μέλη του εκτελεστικού θεώρησαν ως μόνη σανίδα σωτηρίας την εξωτερική βοήθεια(της Αγγλίας), γι αυτό και υπέγραψαν το έγγραφο στις 24 Ιουλίου. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε την προσφορά, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργούσε μεγάλη αναστάτωση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
  • Γ΄ Εθνοσυνέλευση

    Γ΄ Εθνοσυνέλευση
    Γ΄ Εθνοσυνέλευση Τροιζήνας (19 Μαρτίου - 5 Μαΐου 1827), συνήρθε στην Τροιζήνα του Πόρου με σκοπό την ολοκλήρωση των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου - που είχε διακοπεί λόγω των πολεμικών γεγονότων.Στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση εξελέχθηκε κυβερνήτης της Ελλάδος ο Ιωάννης Καποδίστριας με θητεία 7 ετών ,ακόμα ψηφίστηκε το πολιτικό σύνταγμα της Ελλάδος που βασιζόταν στην αρχή διάκρισης των εξουσιών και στις φιλελεύθερες ιδέες και ήταν το πιο δημοκρατικό σύνταγμα της εποχής του.
  • Τερματισμός Πολιορικίας Μεσολογγίου

    Τερματισμός Πολιορικίας Μεσολογγίου
    Η πολιορκία των τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων τερματίστηκε την νύχτα της 10ης-11η Απριλίου με την ηρωική 'εξοδο των πολιορκιμένων Ελλήνων.Το γεγονός αυτό προκάλεσε τεράστια συγγίνηση σε ολόκληρη την Ευρώπη.
  • Θάνατος του Γεώργιου Καραϊσκάκη

    Θάνατος του Γεώργιου Καραϊσκάκη
    Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης σκοτώθηκε πολεμώντας εναντίων των Τούρκων την στιγμή που πολιορκούσαν την Ακρόπολη της Αθήνας στις 23 Απριλίου 1827 στο σημερινό Φάληρο.
  • Συνθήκη του Λονδίνου(Ιουλιανή συνθήκη)

    Συνθήκη του Λονδίνου(Ιουλιανή συνθήκη)
    Οι τρεις μεγαλύτερες δυνάμεις της εποχής(Αγγλία,Γαλλία,Ρωσία) παρακινημένες απο δικούς τους λόγους αποφάσισαν την ειρήνευση και τη δημιουργία ελληνικού κράτους.Αυτή ήταν μία απόφαση που άλλαξε τα δεδομένα του ελληνικού ζητήματος.
  • Ναυμαχία του Ναβαρίνου

    Ναυμαχία του Ναβαρίνου
    Η άρνηση του σουλτάνου να δεχτεί αυτή τη ρύθμιση προκάλεσε την ένοπλη επέμβαση των δυνάμεων,στην ναυμαχία του Ναβαρίνου οι στόλοι της Ρωσίας,Γαλλίας,Αγγλίας συνέτριψαν το τουρκοαιγυπτιακό στόλο.
  • Συνθήκη της Ανδριανούπολης

    Συνθήκη της Ανδριανούπολης
    Η νέα τουρκική ήττα στον ρωσοτουρκικό πόλεμο που ακολούθησε,υποχρέωσε τον σουλτάνο να αποδεχτεί όλες τις αποφάσεις των δυνάμεων σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.
  • Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας

    Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας
    Η Αγγλία και η Γαλλία πρότειναν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.Πράγματι στις 22 Ιανουαρίου/3 Φεβρουαρίου 1830 υπογράφτηκε από την Αγγλία,Ρωσία και Γαλλία το πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας,η πρώτη επίσημη διεθνής διπλωματική πράξη που αναγνώρισε την Ελλάδα ως κράτος κυρίαρχο και ανεξάρτητο.