ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821

By mkok
  • ΙΔΡΥΣΗ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

    ΙΔΡΥΣΗ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
    ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣτην Οδησσό, το 1814, τρεις απλοί έμποροι, ο Σκουφάς, ο Ξάνθος και ο Τσακάλωφ, ιδρύουν τη Φιλική Εταιρεία. Με μοναδικά τους όπλα την αγάπη για την πατρίδα και τον πόθο για λευτεριά, προσπαθούν να ξεσηκώσουν τους Έλληνες και να οργανώσουν τον αγώνα τους για να αποκτήσουν τη λευτεριά τους. Άνθρωποι του λαού, παπάδες, πρόκριτοι, έμποροι, δάσκαλοι και άρχοντες, ορκίζονται σε μυστική τελετή.
  • Period: to

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821

  • ΚΗΡΥΞΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

    ΚΗΡΥΞΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
    Ο Αλέξανδρος Yψηλάντης, ξεκινώντας από ρωσικό έδαφος, πέρασε τον ποταμό Προύθο, μπήκε στις Ηγεμονίες και στις 24 Φεβρουαρίου 1821 κήρυξε την επανάσταση στο Ιάσιο της Βλαχίας (σημερινή Ρουμανία). Κυκλοφόρησε προκηρύξεις με τις οποίες κήρυττε την επανάσταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω απ’ αυτή βρισκόταν η Ρωσία. Παράλληλα, συγκροτούσε το στράτευμά του.Γρήγορα, όμως, προέκυψαν σοβαρά προβλήματα. Οι πλούσιοι Έλληνες των Ηγεμονιών δεν ανταποκρίθηκαν υλικά και η στρατολόγηση δεν προχωρούσε.
  • ΑΛΩΣΗ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

    ΑΛΩΣΗ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ
    Οι προϋποθέσεις για την επιτυχία της ελληνικής επανάστασης ήταν σαφώς καλύτερες στο νότιο ελλαδικό χώρο.Επαναστάσεις ξέσπασαν τον Μάρτιο του 1821 σε διάφορα σημεία της Πελοποννήσου και στη συνέχεια στη Στερεά Ελλάδα, στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία και στη Θράκη.Γεγονός- σταθμός υπήρξε η άλωση της Τριπολιτσάς ( 23 Σεπτεμβρίου 1821), διοικητικού κέντρου της Πελοποννήσου, από δυνάμεις με επικεφαλής τον Θ. Κολοκοτρώνη.
  • ΚΑΤΑΣΡΟΦΗ ΧΙΟΥ

    ΚΑΤΑΣΡΟΦΗ ΧΙΟΥ
    Οι Τούρκοι, θέλοντας να σπείρουν πανικό, κατέλαβαν τη Χίο (Πάσχα 1822) και κατέσφαξαν τον ελληνικό πληθυσμό της : 23.000 νεκροί και 47.000 αιχμάλωτοι, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στην Ευρώπη. Σε απάντηση, ο Κ. Κανάρης και οι άνδρες του ανατίναξαν, λίγο αργότερα, την τουρκική ναυαρχίδα στο λιμάνι της Χίου.
  • ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ

    ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ
    Το 1824 ο σουλτάνος ήρθε σε συμφωνία με τον ηγέμονα της Αιγύπτου Μοχάμετ Άλι , προσφέροντάς του, σε περίπτωση καταστολής της επανάστασης, την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Πράγματι, αιγυπτιακός στρατός κατέπνιξε την επανάσταση στην Κρήτη και κατέστρεψε την Κάσο, ενώ τουρκικές δυνάμεις έκαναν το ίδιο στα Ψαρά.Η ελληνική απάντηση δόθηκε στη ναυμαχία του Γέροντα, στην οποία ελληνικές ναυτικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Α. Μιαούλη κατάφεραν ισχυρό χτύπημα στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο.
  • Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ

    Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ
    Στις αρχές του 1825 ο Ιμπραήμ, θετός γιος του Μοχάμετ Άλι της Αιγύπτου, αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο επικεφαλής ενός καλά οργανωμένου τακτικού στρατού. Χωρίς σοβαρή αντίσταση από τις ελληνικές δυνάμεις, που ήταν καταπονημένες από τον εμφύλιο, ανακατέλαβε μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου. Η ηρωική προσπάθεια του Παπαφλέσσα να τον σταματήσει (μάχη στο Μανιάκι) δεν είχε αποτέλεσμα. Μόνος τους Μύλους, περιοχή κοντά στο Άργος, οι Δημήτριος Υψηλάντης, Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και Μακρυγιάννης κατάφερα
  • ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

    ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
    Στις αρχές του 1826 ο Iμπραήμ από την Πελοπόννησο φτάνει στο ηρωικό Mεσολόγγι, που πολιορκείται ήδη από τον Kιουταχή. Σφοδροί κανονιοβολισμοί, επιθέσεις από στεριά και θάλασσα αποτελούν καθημερινά στοιχεία της πολιορκίας. Tα εφόδια στην πόλη σπανίζουν. Oι υπερασπιστές της πόλης, ο λαός και οι στρατιωτικοί ηγέτες με τα σπαθιά στα χέρια, βγαίνουν κρυφά το βράδυ της 10ης Aπριλίου του 1826. Oι απώλειες είναι τραγικές και προκαλούν τεράστια συγκίνηση σε όλη την Ευρώπη.
  • ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

    ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
    Η επανάσταση κινδύνευε άμεσα να καμφθεί. Μόνο στη Στερεά Ελλάδα δυνάμεις με επικεφαλής τον Γεώργιο Καραϊσκάκη πραγματοποιούσαν ακόμη επιχειρήσεις. Ενώ, όμως, οι Έλληνες μάχονταν κατά τουρκικών δυνάμεων που πολιορκούσαν την Ακρόπολη της Αθήνας, ο Καραϊσκάκης σκοτώθηκε ( 23 Απριλίου). Ο θάνατός του και η κατάληψη της Ακρόπολης, λίγο μετά, από τους Τούρκους ενίσχυσαν την αίσθηση ότι η επανάσταση έσβηνε.
  • H NAYMAXIA TOY ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

    Η άρνηση του σουλτάνου να αποδεχθεί την ιουλιανή συνθήκη του Λονδίνου προκάλεσε την ένοπλη επέμβαση των Δυνάμεων: στη ναυμαχία του Ναβαρίνου ( 8 Οκτωβρίου) οι στόλοι της Αγγλίας, Ρωσίας και Γαλλίας συνέτριψαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο.
  • ΙΔΡΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    ΙΔΡΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
    η Αγγλία και η Γαλλία πρότειναν τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Πράγματι στις 3 Φεβρουαρίου 1830) υπογράφτηκε από την Αγγλία, τη Ρωσία και τη Γαλλία το πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας, η πρώτη επίσημη διεθνής διπλωματική πράξη που αναγνώρισε την Ελλάδα ως κράτος κυρίαρχο και ανεξάρτητο. Το ελληνικό κράτος συμφωνήθηκε ότι θα εκτεινόταν νότια της συνοριακής γραμμής που ορίζεται από τους ποταμούς Αχελώο και Σπερχειό.