Greek

Ελληνική Επανάσταση

  • Αντίσταση στην Στερεά Ελλάδα

    Αντίσταση στην Στερεά Ελλάδα
    Τα οθωμανικά στρατεύματα συνάντησαν σημαντική αντίσταση στην Στερεά Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες για να καταπνίξουν την επανάσταση απέτυχαν στην Αλαμάνα, στην Γραβιά και στα Βασιλικά, όπου πολέμησαν οι οπλαρχηγοί Αθανάσιος Διάκος και Οδυσσέας Ανδρούτσος. Πολεμώντας έχασε τη ζωή του και ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας.
  • Πρώτα επαναστατικά κινήματα

    Πρώτα επαναστατικά κινήματα
    Εξεγέρσεις ξέσπασαν στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας ( Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, νησιά Αιγαίου, Θεσσαλία, ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη). Ωστόσο οι συνθήκες ευνοούσαν την επανάσταση στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου και στην Στερεά Ελλάδα, λόγω του ιδιαίτερου αναγλύφου των περιοχών αυτών. Ακολούθησαν επιτυχίες για τους επαναστάτες στην Πάτρα και στην Καλαμάτα.
  • Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε'

    Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε'
    Οι οθωμανικές αρχές έδρασαν σε βάρος αμάχων ως αντίδραση στις επιτυχίες των Ελλήνων επαναστατών. Στα πλαίσια αυτών των επιχειρήσεων σε Κων/πόλη, Σμύρνη, Θράκη και Κύπρο απαγχονίστηκε και ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε'.
  • Άλωση της Τριπολιτσάς

    Άλωση της Τριπολιτσάς
    Κρίσιμη ήταν η άλωση της Τριπολιτσάς από δυνάμεις με επικεφαλής τον οπλαρχηγό Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, καθώς η πόλη αποτελούσε σημαντικό διοικητικό κέντρο στην Πελοπόννησο.
  • Η σφαγή της Χίου

    Η σφαγή της Χίου
    Στην προσπάθεια τους να πανικοβάλλουν τους επαναστατημένους Έλληνες, οι οθωμανικές αρχές κατέλαβαν το Πάσχα του 1822 τη Χίο και κατέσφαξαν τον ελληνικό πληθυσμό της. Η σφαγή της Χίου προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στην Ευρώπη. Ως αντίδραση στην σφαγή, ο επαναστάτης Κων/νος Κανάρης ανατίναξε με τους άνδρες του την τουρκική ναυαρχίδα στο λιμάνι του νησιού.
  • Μάχη στα Δερβενάκια

    Μάχη στα Δερβενάκια
    Επιτυχία σημείωσαν οι επαναστατημένοι Έλληνες με επικεφαλής τον Θ.Κολοκοτρώνη στην διάλυση της στρατιάς του Δράμαλη, στα Δερβενάκια της Αργολίδας.Ο Δράμαλης είχε φτάσει στην Πελοπόννησο ώστε να ανακαταλάβει την Τριπολιτσά.
  • Θάνατος Μάρκου Μπότσαρη

    Θάνατος Μάρκου Μπότσαρη
    Πολεμώντας λίγο έξω από το Καρπενήσι σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης το 1823.
  • Συμφωνία σουλτάνου- Μοχάμετ Άλι

    Συμφωνία σουλτάνου- Μοχάμετ Άλι
    Προκειμένου να καταπνίξει την επανάσταση, ο σουλτάνος ήρθε σε συμφωνία με τον ηγεμόνα της Αιγύπτου Μοχάμετ Άλι. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, ο Μοχάμετ Άλι θα αποκτούσε την Πελοπόννησο και την Κρήτη, εφόσον κατάφερνε να καταπνίξει την επανάσταση. Ακολούθησε καταστολή της επανάστασης στην Κρήτη και καταστροφή της Κάσου και των Ψαρών από τουρκικό στόλο.
  • Ναυμαχία του Γέροντα

    Ναυμαχία του Γέροντα
    Ως απάντηση στις καταστροφές που προηγήθηκαν, ο ελληνικός στόλος με επικεφαλής τον Ανδρέα Μιαούλη κατάφερε στην Ναυμαχία του Γέροντα σημαντικό χτύπημα στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο.
  • Μάχη στο Μανιάκι

    Μάχη στο Μανιάκι
    Το 1825 ο Ιμπραήμ,θετός γιος του Μοχάμετ Άλι, αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο με οργανωμένο τακτικό στρατό και ανακατέλαβε μεγάλο μέρος της. Η ηρωική προσπάθεια του Παπαφλέσσα να τον σταματήσει στην μάχη στο Μανιάκι αποδείχθηκε μάταιη.
  • Μάχη στους Μύλους

    Μάχη στους Μύλους
    Οι δυνάμεις του Ιμπραήμ υπέστησαν σοβαρό πλήγμα στους Μύλους, από τους Δημήτριο Υψηλάντη, Κων/νο Μαυρομιχάλη και Μακρυγιάννη.
  • Η έξοδος του Μεσολογγίου

    Η έξοδος του Μεσολογγίου
    Μετά από πολιορκία από τουρκικές και αιγυπτιακές δυνάμεις που διήρκησε ένα έτος (Απρίλιος 1825-1826), οι Μεσολογγίτες πραγματοποίησαν ηρωική έξοδο που προκάλεσε τρομερή συγκίνηση σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς μετατράπηκε σε σφαγή.
  • Θάνατος του Γ.Καραϊσκάκη

    Θάνατος του Γ.Καραϊσκάκη
    Ο Καραϊσκάκης εξακολουθούσε να πραγματοποιεί πολεμικές επιχειρήσεις στην Στερεά Ελλάδα ενώ υπήρχε κίνδυνος κάμψης της επανάστασης. Ωστόσο σκοτώθηκε όσο οι Έλληνες μάχονταν κατά των τούρκων που πολιορκούσαν την Ακρόπολη της Αθήνας. Ακολούθησε η άλωση της , γεγονός που ενίσχυσε την αίσθηση ότι η επανάσταση έσβηνε.
  • Συνθήκη του Λονδίνου

    Συνθήκη του Λονδίνου
    Οι Δυνάμεις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία συμφώνησαν για την ειρήνευση και την δημιουργία ελληνικού κράτους με την συνθήκη του Λονδίνου. Η απόφαση αυτή άλλαξε ριζικά τα δεδομένα του ελληνικού ζητήματος.