Images

Ελληνική Επανάσταση

  • Ίδρυση και ανάπτυξη Φιλικής Εταιρείας

    Ίδρυση και ανάπτυξη Φιλικής Εταιρείας
    Η Φιλική Εταιρία ήταν μια μυστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας. Οι πρωτεργάτες της ήταν οι: Νικόλαος Σκουφάς, Αθανάσιος Τσακάλωφ, Εμμανουήλ Ξάνθος και Παν. Αναγνωστόπουλος.Σκοπός να προετοιμάσει τον ένοπλο αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία. Κύριο πρόβλημα της ήταν ο φόβος που είχαν οι άνθρωποι βλέποντας αλλά κινήματα να καταπνίγονται από την Ιερή Συμμαχία. Αρχηγός ή Γενικός Επίτροπος Αρχής όπως ονομαζόταν ανέλαβε να είναι ο Αλ. Υψηλάντης. Επικοινωνούσαν με κρυπταλφάβητο.
  • Σημαντικές μάχες στη Ρούμελη (1821)

    Σημαντικές μάχες στη Ρούμελη (1821)
    Η επανάσταση έχει πλέον εδραιωθεί σε Πελοπόννησο και Ρούμελη(Στερεά Ελλάδα). Σημαντικές μάχες που διαδραματίζονται στη Ρούμελη είναι:
    Αλαμάνα: Αθανάσιος Διάκος
    Γραβιά: Οδυσσέας Ανδρούτσος
    Βασιλικά: Δυοβουνιώτης, Πανουργιάς, Γκούρας
  • Ο Δημήτριος Υψηλάντης φτάνει στην Πελοπόννησο

    Ο Δημήτριος Υψηλάντης φτάνει στην Πελοπόννησο
    Το καλοκαίρι του '21, ο αδερφός του Αλ. Υψηλάντη, Δημήτρης, φτάνει στη Πελοπόννησο για να αναλάβει την ηγεσία του Αγώνα. Δεν είναι όμως η άφιξή του που είναι σπουδαία. Αξιοσημείωτες είναι οι συνέπειες. Συγκεκριμένα λίγο καιρό μετά την άφιξή του, πολλοί εξοργισμένοι αγωνιστές κατά της διαχείρισης της εξουσίας από Προεστούς συσπειρώθηκαν γύρω του και παραλίγο αν δεν είχε παρέμβει ο Κολοκοτρώνης, προεστοί (Φαναριώτες και Ιεράρχες) θα είχαν σφαχτεί.
  • Α' Εθνοσυνέλευση

    Α' Εθνοσυνέλευση
    Η Α' Εθνοσυνέλευση συγκλήθηκε καθώς υπήρχε ανάγκη για ενιαία διοίκηση στον αγώνα. Πραγματοποιήθηκε στην Επίδαυρο, όμως οι προετοιμασίες της έγιναν στον ναό του Αγίου Ιωάννη στο Άργος. Μάλιστα, στην εθνοσυνέλευση αυτή, έγινε κάτι πολύ τολμηρό:Εκδόθηκε σύνταγμα, στο οποίο θεσπιζόταν το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας, κάτι πολύ αντιφατικό από τις κυρίαρχες αντιλήψεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Εθνοσυνέλευση όρισε ενιαία διοίκηση , η οποία αποτελούνταν από δυο σώματα:Εκτελεστικό, Βουλευτικό.
  • Period: to

    Η Επανάσταση κορυφώνεται στον ελλαδικό χώρο.

    Οι προϋποθέσεις για να πετύχει η επανάσταση στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα στον νότο ήταν ευνοϊκές καθώς:
    1) Ο ελληνικός πληθυσμός ήταν πυκνός
    2)Ολιγάριθμος οθωμανικός στρατός λόγω απασχόλησής του στην Ήπειρο.
    3)Ύπαρξη έμπειρων Ελλήνων σε θέμα πολέμου και από ξηρά και από θάλασσα.
    4)Παρουσία εμπορικών σκαφών εφοδιασμένων με κανόνια.
    5) Ύπαρξη πολλών που γνώριζαν τον κλεφτοπόλεμο καθώς και τα ορεινά εδάφη που τον διευκόλυναν.
  • Η κήρυξη της επανάστασης στη Μολδοβλαχία (σημ. Ρουμανία)

    Η κήρυξη της επανάστασης στη Μολδοβλαχία (σημ. Ρουμανία)
    Οι Φιλικοί έκριναν πως η επανάσταση έπρεπε να ξεκινήσει σε μέρος ευνοϊκό, όπου οι τουρκικές δυνάμεις θα ήταν ανεπαρκείς. Τελικά αποφασίστηκε να αρχίσει στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Το Φλεβάρη του 1821, ο Υψηλάντης πέρασε με τον στρατό του τον ποταμό Προύθο, όπου τον υποδέχτηκε ο Μιχαήλ Σούτσος και κήρυξε την επανάσταση στο Ιάσιο της Βλαχίας,με σύνθημα:" Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος". Παρόλα αυτά, προέκυψαν προβλήματα, όπως π.χ: η στρατολόγηση δεν προχωρούσε, δεν υπήρχε υλική βοήθεια.
  • Έναρξη επανάστασης στην Πελοπόννησο

    Έναρξη επανάστασης στην Πελοπόννησο
    Τη μέρα αυτή είχε ορίσει η Φ. Εταιρεία να ξεκινήσει η επανάσταση στην Πελ/σο, άσχετα αν ξεκίνησε πιο πριν (π.χ. 21 Μαρτίου Καλάβρυτα) σε διαφορετικά μέρη.
    * Η εικόνα δείχνει τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να ευλογεί τη σημαία της επανάστασης, όμως γνωρίζουμε ότι εκείνη την μέρα ο Π.Π.Γ δεν βρισκόταν στην Αγία Λαύρα. Παρόλα αυτά ορίστηκε αυτή η μέρα να γιορτάζεται λόγω του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
  • Απαγχονισμός Γρηγορίου Ε' κι άλλα θλιβερά αντίποινα Οθωμανών

    Απαγχονισμός Γρηγορίου Ε' κι άλλα θλιβερά αντίποινα Οθωμανών
    Ένα από τα θλιβερά γεγονότα πέραν του πολέμου που συνέβησαν το 1821 είναι ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου Ε'. Άλλες καταστροφές ως αντίποινα των Τούρκων ήταν αυτές κατά των αμάχων σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Θράκη κλπ.
  • Μάχη στο Δραγατσάνι

    Μάχη στο Δραγατσάνι
    Η μάχη του Δραγατσανίου ήταν από τις κρισιμότερες, γιατί θα εξασφάλιζε τη συνέχεια της επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Παρόλα αυτά ο Ιερός Λόχος που πολέμησε ηρωικά (ομάδα φοιτητών) γνώρισε μοιραία ήττα. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συνελήφθη από Αυστριακούς κι η τύχη της επανάστασης κρεμόταν από μια κλωστή...
  • Άλωση της Τριπολιτσάς (1821)

    Άλωση της Τριπολιτσάς (1821)
    Στην Πελοπόννησο το έτος 1821 η σημαντικότερη μάχη που διαδραματίστηκε ήταν η Άλωση της Τριπολιτσάς, που τότε αποτελούσε διοικητικό κέντρο, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Έπειτα απ΄την κατάληψη ακολούθησε σφαγή του πληθυσμού, παρά τις αντιρρήσεις του Κολοκοτρώνη.
    https://youtu.be/Cju35z1GwrM
  • Σφαγή της Χίου

    Σφαγή της Χίου
    Οι Τούρκοι θέλοντας να τρομοκρατήσουν έστειλαν το Πάσχα του 1822 στρατό να καταλάβει τη Χίο και μετέπειτα να κατασφάξει τον ελληνικό πληθυσμό της. Αυτή η πράξη είχε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην Ευρώπη
  • Πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο

    Πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο
    Πραγματοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο Κανάρη ως αντίποινα από τη Σφαγή της Χίου. Τα ελληνικά μικρά καράβια ανατίναξαν με το γνωστό "μπουρλότο" τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου. Πέθανε και ο Τούρκος ναύαρχος Καρά Αλής.
  • Μάχη Δερβενακίων

    Μάχη Δερβενακίων
    Από στεριά το 1822, το μόνο αξιοσημείωτο γεγονός που συνέβη είναι η συντριβή της στρατιάς του Δράμαλη(ο οποίος επιθυμούσε να ανακτήσει ξανά τη Τριπολιτσά) στα Δερβενάκια Κορινθίας. Ακόμη, σε αυτή τη μάχη ξεχώρισε ο Νικηταράς. Από αυτή τη μάχη του έχει μείνει το "Τουρκοφάγος". Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την αριστοτεχνική παγίδα που έστησε ο Κολοκοτρώνης , με αποτέλεσμα να κατατροπώσει 30.000 αντιπάλους, τη στιγμή που πολεμούσε με 2.500 άνδρες.
    https://youtu.be/xW37apDxLPs
  • Β' Εθνοσυνέλευση

    Β' Εθνοσυνέλευση
    Η Β' Εθνοσυνέλευση πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 1823 στο Άστρος Κυνουρίας.Το πολίτευμα παρέμεινε αβασίλευτη δημοκρατία και το Σύνταγμα της Επιδαύρου παρέμεινε σε ισχύ με διάφορες τροποποιήσεις. Ακόμη, καταργήθηκαν οι τοπικοί οργανισμοί και το αξίωμα του αρχιστράτηγου. Πρόεδρος του Εκτελεστικού ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ενώ του Βουλευτικού ο Αλ. Μαυροκορδάτος.
  • Period: to

    Εμφύλιος Πόλεμος (Α'&Β' Φάση)

    Αιτίες για εμφύλιο: τοπικ. αντιθέσεις καθώς κι ανάμεσα σε τοπ. άρχοντες κι οπλαρ\γούς, διαφωνίες για τη διαχ\ση των δανείων.
    Α' Φάση(1823-1824)Στη Α' Φάση αντίπαλοι υπήρξαν οι πολιτικοί εναντίον των στρατιωτικών. Στο τέλος, οι στρατιωτικοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν αφού οι πολιτικοί εξασφάλισαν υποστήριξη των προκρίτων. Β' Φάση(1824-1825)Αντιμαχόμενοι οι Ρουμελιώτες εναντίον των Πελοποννησίων. Στο τέλος όμως, οι Πελ\νησιοι συνθηκολογούν και οι Κολοκοτρώνης, Ανδρούτσος φυλακίζονται στην Ύδρα.
  • Θάνατος Μάρκου Μπότσαρη στο Καρπενήσι

    Θάνατος Μάρκου Μπότσαρη στο Καρπενήσι
    Το μοναδικό αξιοσημείωτο πολεμικό γεγονός το 1823 ήταν η πτώση του Μάρκου Μπότσαρη στη μάχη του Κεφαλόβρυσου. Ο τάφος του βρίσκεται στον "Κήπο των Ηρώων" στο Μεσολόγγι.
  • Καταστολή επανάστασης στην Κρήτη και καταστροφή μικρών νησιών

    Καταστολή επανάστασης στην Κρήτη και καταστροφή μικρών νησιών
    Ο Μοχάμετ Άλι καταπνίγει την επανάσταση στην Κρήτη και καταστρέφει νησιά, όπως η Κάσος και τα Ψαρά. Θυμηθείτε το ξακουστό ποίημα του Δ. Σολωμού:
    Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
    Περπατώντας η Δόξα μονάχη
    Μελετά τα λαμπρά παλικάρια
    Και στην κόμη στεφάνι φορεί
    Γεναμένο από λίγα χορτάρια
    Που είχαν μείνει στην έρημη γη.
    • Η εικόνα είναι του Ν. Γύζη, μετά την καταστροφή των Ψαρών.
  • Ο φιλέλληνας Λόρδος Μπάιρον στο Μεσολλόγι

    Ο φιλέλληνας Λόρδος Μπάιρον στο Μεσολλόγι
    Αναμφίβολα ο σημαντικότερος φιλέλληνας που αξίζει αναφορά ήταν ο λόρδος Βύρων. Τον υποδέχτηκαν στο Μεσολόγγι το 1824, όπου και πέθανε τον Απρίλιο του 1824 όταν αρρώστησε βαριά, σε ηλικία 36 χρονών.
  • Χορήγηση δανείων από Αγγλία

    Χορήγηση δανείων από Αγγλία
    Συνάφθηκαν 2 δάνεια με αγγλικές τράπεζες (1824,25). Ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις συνομολόγησαν δάνεια 2 δάνεια συνολικής αξίας περίπου 5.000.000 λιρών.Ως εγγύηση για την αποπληρωμή των δανείων τέθηκαν τα ελληνικά δημόσια κτήματα αλλά και έσοδα.
  • Νίκη Ελλήνων στη Ναυμαχία του Γέροντα

    Νίκη Ελλήνων στη Ναυμαχία του Γέροντα
    Αυτή η Ναυμαχία πραγματοποιήθηκε ως "απάντηση" από την καταστροφή των νησιών του Μοχάμετ Άλι. Ελληνικός στόλος με επικεφαλής τον Αν. Μιαούλη "χτύπησαν" ισχυρά τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο.
  • Πράξη Προστασίας

    Πράξη Προστασίας
    Το καλοκαίρι του 1825, οι Έλληνες βουλευτές του Εκτελεστικού,απελπισμένοι από τις αλλεπάλληλες ήττες από τον Ιμπραήμ, βρίσκουν σωτηρία στα χέρια των Άγγλων, όταν υπογράφουν αυτό το έγγραφο. Με την υπογραφή του, οι Άγγλοι αναλάμβαναν την ευθύνη να προστατέυουν το ελληνικό κράτος. Ένας από τους λίγους που δεν υπέγραψαν ήταν ο Δημ. Υψηλάντης.
  • Μάχη στο Μανιάκι

    Μάχη στο Μανιάκι
    Η ηρωική προσπάθεια των Ελλήνων με επικεφαλής τον Παπαφλέσσα στο Μανιάκι Μεσσηνίας δεν είχε θετικό αποτέλεσμα. Μεγάλο μέρος του στρατού είχε πέσει και η φάση της κάμψης της επανάστασης είχε ήδη αρχίσει. *Στην φωτογραφία βλέπουμε τον Ιμπραήμ να ασπάζεται τον νεκρό Παπαφλέσσα ως ένδειξη σεβασμού. Μάλιστα λέγεται πως τον αποκάλεσε "νέο Λεωνίδα".
  • Μάχη των Μύλων

    Μάχη των Μύλων
    Οι Έλληνες με σημαντικότερους τους Δημ. Υψηλάντης, Κων/νο Μαυρομιχάλη και Ιωαν. Μακρυγιάννη κατάφεραν να πλήξουν τις δυνάμεις του Ιμπραήμ, καθώς αν ηττούνταν, οι Τούρκοι θα πέρναγαν στο Ναύπλιο και θα κατέσφαζαν πολύ πληθυσμό. https://youtu.be/ucgMmp1CCno?t=39
  • Γ' Εθνοσυνέλευση

    Γ' Εθνοσυνέλευση
    Η Γ' Εθνοσυνέλευση χωρίστηκε σε 2 φάσεις αφού διεκόπη όταν ξέσπασε η πτώση του Μεσολογγίου. Η 1η φάση έλαβε χώρα το 1826 στην Επίδαυρο, ενώ η 2η το 1827 στην Τροιζήνα. Σε αυτήν την Εθνοσυνέλευση εκλέχτηκε με θητεία 7 ετών ο Ιωάννης Καποδίστριας ως Κυβερνήτης της Ελλάδος. Το πολίτευμα παρέμεινε όπως ήταν. (Αβασίλευτη Δημοκρατία). Ακόμη, ψηφίστηκε το "Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδος", ένα σύνταγμα γεμάτο από φιλελεύθερες ιδέες, βασισμένο στην διάκριση των εξουσιών. Ήταν το πιο δημοκρατικό ως τότε.
  • Ηρωική Έξοδος Μεσολογγίου

    Ηρωική Έξοδος Μεσολογγίου
    Τον Απρίλιο του 1825 οι τουρκικοαιγυπτιακές δυνάμεις είχαν αρχίσει την πολιορκία του Μεσολογγίου, η οποία τερματίστηκε με την ηρωική έξοδο των πολιορκημένων Ελλήνων. Ήταν ένα γεγονός που συγκίνησε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Δ. Σολωμός από την Κέρκυρα έγραψε το ποίημά του" Ελεύθεροι Πολιορκημένοι", αφιέρωμα στους Μεσολογγίτες.
  • Θάνατος Γ. Καραϊσκάκη & Κατάληψη Ακρόπολης

    Θάνατος Γ. Καραϊσκάκη & Κατάληψη Ακρόπολης
    Αυτά τα δύο γεγονότα σήμαναν τότε το σβήσιμο της φλόγας της επανάστασης. Ο Καραϊσκάκης, ηγετική φυσιογνωμία, σκοτώθηκε σε μάχη στο Κερατσίνι, ενώ παράλληλα στις 24/5/1827 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Ακρόπολη.
  • Συνθήκη Λονδίνου (Ιουλιανή)

    Συνθήκη Λονδίνου (Ιουλιανή)
    Οι τρεις εγάλες Δυνάμεις της εποχής (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), έχοντας τα προσωπικά τους κίνητρα & συμφέροντα, αποφάσισαν να καταλήξουν στην δημιουργία & ειρήνευση ελληνικού κράτους..
  • Ναυμαχία Ναβαρίνου (Η μάχη που έκρινε την απελευθέρωσή μας)

    Ναυμαχία Ναβαρίνου (Η μάχη που έκρινε την απελευθέρωσή μας)
    Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου ήταν αυτή που πιθανόν να έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο στην Επανάσταση. Η άρνηση του Σουλτάνου σχετικά με την Ιουλιανή Συνθήκη προκάλεσε τις μεγάλες Δυνάμεις και σ' αυτήν τη Ναυμαχία ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος συνετρίβη από αυτόν της Αγγλίας, Γαλλίας & Ρωσίας.
  • Συνθήκη Αδριανούπολης

    Συνθήκη Αδριανούπολης
    Οι πολυάριθμες τουρκικές ήττες στο ρωσοτουρκικό πόλεμο υποχρεώνουν το Σουλτάνο να δεχθεί όλες τις αποφάσεις των Δυνάμεων σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Έτσι, συνθηκολογούν..
  • Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας

    Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας
    Το ελληνικό κράτος αναγνωρίζεται και επισήμως ανεξάρτητο.
    Το αγγλικό, το ρωσικό & το γαλλικό κράτος υπογράφουν το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας. Ακόμη, με αυτή τη συνθήκη ορίστηκαν τα σύνορα του κράτους (στη γραμμή από Αχελώο - Σπερχειό ποταμό). Τέλος, οι Δυνάμεις εξέλεξαν τον πρίγκιπα Λεοπόλδο του Σαξ Κόμπουργκ ως ηγεμόνα της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, η εκλογή αυτή των Δυνάμεων δεν έγινε αποδεκτή