250px karaϊskakis greek fighter

Ελληνική επανάσταση

  • Η ελληνική επανάσταση

    Η ελληνική επανάσταση
    Συμβατικά τότε ξεσπά η ελληνική επανάσταση. Στις 10 Απριλίου απαγχονίζεται ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε' κατά τηνδιάρκεια αντιποίνων από τις οθωμανικές αρχές, λίγο μετά από την κατάληψη πόλεων της Πελοποννήσου όπως η Πάτρα και η Καλαμάτα από τους Έλληνες.
  • Μάχη στα Δερβενάκια

    Μάχη στα Δερβενάκια
    Γεμάτος έπαρση ο Δράμαλης λόγω της πρόσφατης νίκης του επί των Θηβών,της ισχνής ελληνικής αντίστασης στα στενά των Γερανείων και της κατάληψης της Ακροκορίνθου, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την Κόρινθο ως έδρα για να ανακαταλάβει την Τριπολιτσά.Προχώρησε προς το Άργος για να το πολιορκήσει, αλλά αποκλείστηκε από ελλ. δυνάμεις.Χωρίς εφόδια και μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες διαπραγμάτευσης με τον Κολοκοτρώνη, ο Δράμαλης με την λαμπρή στρατιά του συνετρίβησαν στον Άγιο Γεώργιο, στα Δερβενάκια.
  • Άλωση της Τριπολιτσάς

    Άλωση της Τριπολιτσάς
    Σχεδόν παράλληλα με τη γενναία αντίσταση σε διάφορα σημεία της Στερεάς Ελλάδας (Αλαμάνα, Γραβιά,Βασιλικά) και την ανάδειξη ηρώων όπως οι Αθ.Διάκος και Οδ. Ανδρούτσος, στην Πελοπόννησο γεγονός-σταθμός για τον ελληνικό αγώνα υπήρξε η άλωση της Τρίπολης, διοικητικού κέντρου του επαναστατημένου Μοριά από ελληνικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
  • Η καταστροφή της Χίου

    Η καταστροφή της Χίου
    Οι Χιώτες, πολυπληθέστεροι των Τούρκων μέχρι τώρα με τη διπλωματία και τον εμπορικό στόλο τους κυριαρχούσαν στη Μαύρη θάλασσα,το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και υποστήριζαν τις χερσαίες δυνάμεις των παραλιακών φρουρίων.Το Πάσχα του 1821 ο Καρά-Αλής αποβίβασε 3000 άνδρες Ακολούθησε ανήκουστη σφαγή χριστιανών(πάνω από 25000)και αιχμαλωσία (50000).Το γεγονός έκανε αλγεινή εντύπωση στην Ευρώπη, ξεσήκωσε τους φιλέλληνες, αποτυπώθηκε από μάρτυρες σε εφημερίδες,από ζωγράφους (Ντελακρουά), ποιητές (Ουγκώ)...
  • μουσειο

    μουσειο
  • Ναυμαχία στον Γέροντα

    Ναυμαχία στον Γέροντα
    Έχει προηγηθεί η συμφωνία σουλτάνου και Αιγύπτιου ηγεμόνα Μοχάμετ Άλι που προέβλεπε να περάσουν στα χέρια του δεύτερου η Πελοπόννησος και η Κρήτη, αν καταστείλει την επανάσταση. Πράγματι οι Αιγύπτιοι κατέλαβαν Κρήτη και Κάσο, ενώ οι Τούρκοι τον Ιούνιο κατέστρεψαν τα Ψαρά, πατρίδα του Κανάρη και του Παπανικολή. Η τελική ελλ. απάντηση δόθηκε με τη ναυμαχία του Γέροντα, όπου οι τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις υπέστησαν τρομερό πλήγμα από τις ελλ. ναυτικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Α.Μιαούλη.
  • Μάχη στο Μανιάκι

    Μάχη στο Μανιάκι
    Ο Ιμπραήμ, γιος του Μοχάμετ-Άλι, στις αρχές του 1825 αποβιβάστηκε στηνΠελοπόννησο με καλά οργανωμένο στρατό. Οι ελληνικές δυνάμεις ταλαιπωρημένες από τον εμφύλιο δεν καταφέρνουν να αντισταθούν και ηττώνται παρά την ηρωική προσπάθεια του Παπαφλέσσα (Γεώργίου Δημ. Δικαίου) και των λίγων ανδρών του.
  • Έξοδος του Μεσολογγίου

    Έξοδος του Μεσολογγίου
    Πολιορκείται από τουρκικές και αιγυπτιακές δυνάμεις ήδη από τον Απρίλιο του 1825. Οι πολιορκημένοι υποστηρίζονται από τον Καραϊσκάκη, ενώ ο Ιμπραήμ σπεύδει προς συνδρομή του πολιορκητή Κιουταχή.Όταν χάθηκαν τα στρατηγικά σημεία ανεφοδιασμού, η κατάσταση επιδεινώθηκε, η πείνα θέριζε, και οι πολιορκημένοι αποφάσισαν την έξοδο του Μεσολογγίου, ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων, προκαλώντας μια ακόμαη φορά την συμπαράσταση των Ευρωπαίων φιλελλήνων.
  • Συνθήκη του Λονδίνου

    Συνθήκη του Λονδίνου
    Περίπου τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη,οι Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσσία) αποφάσισαν με τη συνθήκη του Λονδίνου την ειρήνευση και τη δημιουργία ελληνικού κράτους. Η απόφαση αυτή άλλαξε τα δεδομένα του ελληνικού ζητήματος. Η επανάσταση, ωστόσο, δεν είχε ακόμη τελειώσει.