Port

Història de Palmanova

  • Torre de sa Porrassa

    Torre de sa Porrassa
    Aquesta torre de defensa del litoral es va construir entre 1595 i 1616 en la punta de sa Porrassa. També rep el nom de torre Nova. Hi havia dos canons de ferro, els quals es conservaren fins a 1867. El perill creixent que suposaven els pirates del nord d'Àfrica va possibilitar la construcció d'una sèrie de torres a la costa de Mallorca. Fa uns anys va ser declarada BIC, és a dir, bé d'interès cultural (BOE n. 148, 22 de juny, 2015).
  • Possessió de ses Planes

    Possessió de ses Planes
    Documentada des de 1687 quan el procurador reial concedeix llicència a Jaume Estada "per posar bans a la possessió de ses Planes i matar bestiar cabrum que fa tala". També consta que a la segona meitat del segle XIX hi havia un gran nombre de figueres.
  • Finca de Son Caliu

    Finca de Son Caliu
    Propietat del marquès de Bellpuig a finals del segle XIX, devers 1880 l'Arxiduc Lluís Salvador comentava l'origen d'aquest nom, posat pel propietari, basant-se en el fet que allà s'hi aturaven els traginers a fer un caliu, és a dir, una cigarreta. Actualment, la casa és un restaurant.
  • Creu dels Montcada

    Creu dels Montcada
    Fou erigida el 1887 en honor a la memòria dels germans Montcada, morts el 12 de setembre de 1229, essent cavallers del rei Jaume I. La creu és de ferro, d'estil neogòtic, amb una base hexagonal de pedra. Va ser promoguda per un grup de literats. Es va desplaçar l'any 1975 uns metres en direcció sud amb motiu de la construcció de l'actual autopista.
  • Projecte d'urbanització Palmanova

    Projecte d'urbanització Palmanova
    En terrenys de ses Planes i Son Caliu s'aprovà un projecte d'urbanització el 3 d'octubre de 1935, que es batià amb el nom de Palmanova. Els promotors en foren Llorenç Roses Borràs i Llorenç Roses Bermejo, que compraren les dues possessions en 1925 als Truyols Villalonga. L'arquitecte Josep Godoy va planificar en 40,8 hectàrees residències unifamiliars amb jardins (parcel.les de 1.000 a 1.500 metres quadrats), a més d'equipaments i serveis. El projecte s'aturà amb la Guerra Civil.
  • Desenvolupament del projecte

    Desenvolupament del projecte
    La família Roses reprengué el projecte urbanitzador de la zona a partir de 1951. S'inicià el desenvolupament turístic amb la construcció d'habitatges de segona residència per a l'estiueig i d'establiments hotelers a finals de la dècada. La concepció urbanística primigènia de ciutat-jardí va patir canvis considerables.
  • El creixement urbà

    El creixement urbà
    Amb l'increment de la demanda turística de les dècades de 1960 i 1970, es produirà un ràpid creixement urbà amb una gran heterogeneïtat de tipologies constructives. El projecte inicial patirà diverses modificacions a partir de 1961 per tal de reduir les parcel.les, incrementar l'edificabilitat i augmentar la superfície d'ocupació.
  • Son Caliu vell

    Son Caliu vell
    La urbanització de Son Caliu vell s'inicià l'any 1962 i es construí sobre una extensió de terreny de 7,7 hectàrees. L'hotel Son Caliu obrirà el 1964.
  • Parròquia de Sant Llorenç

    Parròquia de Sant Llorenç
    L'església fou construïda l'any 1964 amb projecte de l'arquitecte Josep Ferragut. El 1966 es creà la parròquia sota l'advocació de Sant Llorenç. Hi destaca la decoració amb pintures així com un mural que representa Sant Llorenç màrtir, obra de Horacio de Eguía.
  • Evolució demogràfica

    Evolució demogràfica
    El 1970 hi havia a Palmanova 635 habitants (la meitat estrangers). Davant el ràpid creixement de població en aquest anys de desenvolupament turístic i les necessitats de serveis i equipaments, es construeix el CEIP Jaume I (curs 1983-84). El 1993 la població era de 2.427 habitants. S'obrirà una segona escola, el CEIP Son Caliu, per al curs 2004-2005. El 2014 la població de Palmanova arribava a 7.029 residents. En trenta anys la població es va multiplicat per deu.
  • Intervencions a la franja costera

    Intervencions a la franja costera
    Dins el pla municipal d'esponjament de la primera línia de costa en punts molt saturats, el 1995 es va enderrocar un dels primers establiments turístics de la zona, "Hotel Playa Palma Nova" (1960), per crear una zona verd i un parc infantil. Palmanova passa de tenir 6 hotels l'any 1962, a 22 hotels el 1995.
  • Passeig d'es Carregador

    Passeig d'es Carregador
    A l'estiu de l'any 1996 es va inaugurar el passeig marítim de la platja d'es Carregador, que té continuació amb els passetjos de les platges de Palmanova i Son Maties.
  • Passeig Calvià

    Passeig Calvià
    Constitueix un eix vertebrador dels nuclis de població de la costa del municipi de Calvià. El tram Costa d'en Blanes - Palmanova es va fer entre 1997 i 1998, i el tram Palmanova - Sa Porrassa entre els anys 2000 i 2003.
  • Son Caliu nou

    Son Caliu nou
    Urbanització de Palmanova promoguda en la dècada de 1990 amb la idea de oferir habitatges, al marge de la zona turística, a la població treballadora. A més, als darrers anys s'han afegit equipaments comercials i esportius.
  • Es Generador

    Es Generador
    Va ser reformat amb la finalitat d'oferir-se com un centre cultural per als joves. La nova configuració externa i conceptual parteix de l'assignació de tres tipus de materials (acer, alumini i vidre) en relació directa amb la funció de cada espai interior. Al darrers anys altres edificis públics (Centre Municipal de Serveis, Centre de Salut), amb les seves singularitats arquitectòniques, s'han afegit a l'oferta de serveis bàsics per a la comunitat.