0b14a21c39686204b6dd1c4c5bd8a4d2

Θοδωρής Καλλιφατίδης

  • Γέννηση

    Γεννήθηκε στους Μολάους της Λακωνίας .Ο πατέρας του, Δημήτριος Καλλιφατίδης, ήταν δάσκαλος με καταγωγή από τον Πόντο, ενώ η μητέρα του, Αντωνία Κυριαζάκου καταγόταν από τους Μολάους.
  • Σπουδές

    Ήρθε στην Αθήνα και φοίτησε στο 5ο γυμνάσιο αρρένων.,Αργότερα, σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, το 1964, εγκαταστάθηκε στη Σουηδία, όπου σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και ύστερα δίδαξε φιλοσοφία στο ίδιο πανεπιστήμιο
  • Λογοτεχνία στα Σουηδικά

    Άρχισε να γράφει στα σουηδικά το 1969.
  • Περιεχόμενο έργων

    Στα έργα του περιγράφει τις συνθήκες ζωής των μεταναστών στη Σουηδία αλλά και μέσα από αυτοβιογραφικά στοιχεία αναφέρεται στη ζωή στην Ελλάδα τις δεκαετίες του ’30 και του ’40, συχνά με σατιρικό τρόπο. Σε άλλα μυθιστορήματά του η αφήγηση είναι πολυεστιακή.Προσεγγίζει δηλαδή το θέμα του μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και πρόσωπα και έχει μια φιλοσοφική διάθεση και διάσταση.
  • Period: to

    Διευθυντής

    Από το 1972 ως το 1976 υπήρξε διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού Bonniers Litterära Magasin.
  • Τιμάνδρα

    Τιμάνδρα
    Η Τιμάνδρα δεν είναι μια τυχαία εταίρα. Μπορεί να αγαπήθηκε από τους περισσότερους, διάσημους και μη, άντρες της εποχής της, εκείνη όμως, λάτρεψε μόνο έναν: τον Αλκιβιάδη.
    Η Τιμάνδρα παίρνει μαθήματα από τη μητέρα της για το πως πρέπει να γδύνεται μια γυναίκα όταν την κοιτάζει ο εραστής της, αλλά παράλληλα, εκπαιδεύεται από τον Πυθαγόρειο παιδαγωγό, Μίδα. [...]
  • Εργογραφία

    Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, ταξιδιωτικά δοκίμια, θεατρικά έργα·,έχει γράψει κινηματογραφικά σενάρια και έχει σκηνοθετήσει μία ταινία Kärleken.
  • Μια μέρα στην Αθήνα

    Μια μέρα στην Αθήνα
    ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Αυτοβιογραφικό αφήγημα. Ο συγγραφέας φτάνει από τη Σουηδία στην Αθήνα για την εκταφή των οστών του πατέρα του. Ταυτόχρονα είναι σαν να κάνει την εκταφή και του δικού του παρελθόντος στην πόλη του, στη γειτονιά του, στον δρόμο του. Ξαναζεί τις πρώτες φιλίες, τις πρώτες αγάπες. Τρυφερότητα για την Αθήνα που χάθηκε, χιούμορ και μελαγχολία για τη ζωή που πέρασε.
  • Το τελευταίο τριαντάφυλλο

    Το τελευταίο τριαντάφυλλο
    Ποιο μυστικό κρύβεται στις σελίδες του γαλάζιου τετράδιου, που παραδόθηκε στον γιο όταν πέθανε ο πατέρας του; Ποια άγνωστη πτυχή, στη ζωή του Δημήτρη Καλλιφατίδη, αποκαλύπτει το στεφάνι με τα τριαντάφυλλα;
    Από τη Σαμάρουξα του Πόντου ως την Αθήνα και από την Αθήνα ως τη Στοκχόλμη, δυο άντρες -πατέρας και γιος- διαγράφουν την πορεία τους, γεμίζοντας τη ζωή τους με σταθμούς, τόπους και βιώματα ανάλογα με τις συνθήκες, χωρίς ποτέ να ξεχάσουν την αφετηρία τους.
  • Ποια είναι η Γαβριέλα Ορλοβα;

    Ποια είναι η Γαβριέλα Ορλοβα;
    "Ποια είναι η Γαβριέλα Ορλοβα;". Χρονικά γυρίζει αρκετά πίσω στις αρχές του αιώνα για να επεκταθεί σταδιακά ως τις ημέρες μας και με κινηματογραφικό ρυθμό να περιγράψει τις θυελλώδεις αλλαγές σε Ρωσία, Μ. Ασία, Ελλάδα, από την οπτική πάντα γωνιά των πρωταγωνιστών του μύθου (σε πολλά σημεία είναι τελείως αρνητική) και κατ' εξοχήν της Γαβριέλας Ορλοβα, που ήταν Ρωσίδα αριστοκράτισσα, απόγονος των Ορλόφ και κατέληξε πρόσφυγας στην Ελλάδα, αφού επιδόθηκε στο επικερδές ελευθέριο επάγγελμα.
  • Οι εφτά ώρες στον παράδεισο

    Οι εφτά ώρες στον παράδεισο
    Η Ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού που βρίσκονται μπροστά σ' ένα αδιέξοδο στο γάμου τους. Η σύζυγος ερωτεύεται κάποιον άλλο άνδρα, παραμένοντας όμως πιστή στον σύζυγό της. Αυτό δημιουργεί μια κόλαση και για τους δυο, μιας και το ανικανοποίητο της ερωτικής επιθυμίας της γυναίκας την τυραννά και την καταδιώκει. Έτσι, κατασκευάζει μια άλλη πραγματικότητα, μέσα από το ψέμα, με την καλή πρόθεση να μην πληγώσει κανέναν.
  • Στο φως του Βορρά

    Στο φως του Βορρά
    Παλιοί έρωτες ξαναζωντανεύουν, νέοι αναπτύσσονται, μνήμες επανέρχονται και εξαγνίζονται, σχέσεις αναθερμαίνονται σε συνθήκες που οι ήρωες του μυθιστορήματος προσπαθούν να δημιουργήσουν από την αρχή για να καταφέρουν να "ζήσουν".Το φως του Βορρά, γραμμένο με το συναρπαστικό ύφος του Θοδωρή Καλλιφατίδη, περιγράφει με μεγάλη ευαισθησία τις απλές ιστορίες των διπλανών μας ανθρώπων.
  • Μια νέα πατρίδα έξω απ' το παράθυρό μου

    Μια νέα πατρίδα έξω απ' το παράθυρό μου
    Σε μια μικρή κωμόπολη στη Β.Σουηδία βρήκα ένα πανέμορφο σπίτι των αρχών του περασμένου αιώνα, που όπως έμαθα έχτισε ο πρώτος γιατρός της περιοχής. Και πώς το βάφτισε; Σπάρτη. Έτσι μεγαλώνει ο κόσμος. Αυτό προσπάθησα να κάνω κι εγώ. Να μεγαλώσω τον κόσμο μου αγκαλιάζοντας μια νέα χώρα, μια νέα γλώσσα. Κι υπάρχουν στιγμές που αισθάνομαι πιο γυμνός απ' όταν γεννήθηκα. Κι άλλοτε πάλι αισθάνομαι μια βαθιά γαλήνη ξέροντας ότι έξω από το παράθυρό μου απλώνεται μια νέα πατρίδα.
  • Ο έκτος επιβάτης

    Ο έκτος επιβάτης
    Η ηλιόλουστη αυγουστιάτικη Κυριακή δεν δικαιολογούσε την πτώση του ιδιωτικού αεροπλάνου.
    Οι επιβάτες, όλοι γνωστά πρόσωπα της υψηλής σουηδικής κοινωνίας και ένα άγνωστο μελαμψό αγόρι.
    Ατύχημα ή εγκληματική ενέργεια;
    Η ντετέκτιβ Κριστίνα Βέντελ, προσπαθώντας να ανακαλύψει την ταυτότητα του μικρού αγοριού βρίσκεται αντιμέτωπη με καλά κρυμμένα μυστικά που η αποκάλυψή τους θα τίναζε αυτήν την κοινωνία στον αέρα.
  • Ένα απλό έγκλημα

    Ένα απλό έγκλημα
    Η άνοιξη στη Στοκχόλμη, όταν αρχίζουν να ξεπαγώνουν τα νερά, φέρνει στην επιφάνεια του ποταμού έναν μαύρο πλαστικό σάκο που κρύβει μια νεκρή γυναίκα.
    Η ντετέκτιβ Κριστίνα Βέντελ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το έγκλημα.
    Άνθρωποι με προσωπικά προβλήματα, καλλιτέχνες που οι καριέρες τους δεν τους δικαίωσαν, όμορφες γυναίκες που εμπορεύονται το κορμί τους αποτελούν τους πρωταγωνιστές και τους κομπάρσους σε μια ιστορία που εκτυλίσσεται στην ειδυλλιακή πρωτεύουσα του Βορά.
  • Η Όλγα της αγάπης

    Η Όλγα της αγάπης
    "Η Όλγα ήταν μια γυναίκα για αγάπη" γράφει ο Θοδωρής Καλλιφατίδης σ' αυτό το βιβλίο, που το κεντρικό του θέμα είναι η φιλία του με μια γυναίκα.
    Ψηλαφώντας αυτή την ασυνήθιστη σχέση, αναπολεί τη διαδρομή του και ξαναπροσδιορίζει συναισθήματα, έρωτες, καταστάσεις με τη σοφία που προσδίδει η απόσταση του χρόνου.
  • Αγάπη

    Αγάπη
    Γλίστρησα σ' αυτή την ιστορία καθώς στεκόμουν μπροστά σ' ένα παράθυρο. Αυτή η ιστορία έγινε τυχαία, γιατί στις 19 Μαρτίου 1974 στεκόμουν μπροστά σ' ένα παράθυρο που δεν το είχα διαλέξει με ιδιαίτερη φροντίδα. Δεν είχα λόγο να διαλέξω παράθυρο, έξω δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να τραβήξει το ενδιαφέρον μου. Ή μάλλον όχι, ίσως υπήρχε κάτι. Με είχε συνεπάρει ξαφνικά μια εικόνα που δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη, αλλά τότε μου φαινόταν ασυνήθιστη. [...]
  • Στο βλέμμα της

    Στο βλέμμα της
    Η Κριστίνα Βέντελ, η γοητευτική τριανταπεντάχρονη αστυνομικός, βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα προσπαθώντας να ανακαλύψει αυτούς που την εκβιάζουν, να αποδείξει την αθωότητά της σε μια δολοφονία και να προλάβει έναν νέο φόνο. Ταυτόχρονα, μετά από πολύ καιρό, ερωτεύεται με πάθος...
    Ο Θοδωρής Καλλιφατίδης, με αφορμή τις αναζητήσεις της Κριστίνας, περιγράφει τις σχέσεις των σύγχρονων ανθρώπων με φόντο μια κοινωνία που συνεχώς αλλάζει και οδηγεί τα μέλη της στη μοναξιά.
  • Μητέρες και γιοί

    Μητέρες και γιοί
    Όταν ήμουν παιδί πίστευα ότι θα πέθαινα πριν από τη μητέρα μου, σύμφωνα με την αρχή ότι το δέντρο επιβιώνει του καρπού του.
    Με τον καιρό κατάλαβα την ορθή ή τουλάχιστον τη φυσική σειρά των πραγμάτων, οπότε απέκτησα ένα νέο πρόβλημα: πώς θα μπορούσα να της δώσω μια τέτοια λύπη σαν το θάνατό μου;
    Αυτή η σκέψη με έκανε προσεκτικό και φρόνιμο. Τα παιχνίδια μου δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα τολμηρά, κατά κανόνα προσπαθούσα να βρίσκομαι κοντά της, κάτι που μου θυμίζει συχνά όταν της τηλεφωνώ τα Σάββατα.
  • Φίλοι και εραστές

    Φίλοι και εραστές
    Η ιστορία αρχίζει ένα απόγευμα του Φεβρουαρίου στη Στοκχόλμη το 2006, έτος εκλογών, και θα φτάσει ως τη Μαύρη θάλασσα...
    Ο Γκέοργ Αντρέασον, διευθυντής του Γραφείου Πολιτισμού, έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες δοκιμασίες: προσωπικές, ηθικές, πολιτικές. Έρωτας και πολιτική, εξουσία και ήθος, φιλία και αγάπη, αγάπη και πίστη. Μια ξένη ζωή στην πατρίδα σου ή μια δική σου ζωή κάπου αλλού;
  • Ο Άγιος Ηρακλής

    Ο Άγιος Ηρακλής
    "Στο Μαντείο των Δελφών τον υποδέχτηκαν δύο ιέρειες και τον οδήγησαν σε ένα δωμάτιο με ένα μόνο μικρό άνοιγμα στον τοίχο απ' όπου έπεφτε λίγο φως. Του είπαν να ξαπλώσει στο δάπεδο και να περιμένει ώσπου να ξανάρθουν. Το σημαντικό ήταν να μη φοβηθεί οτιδήποτε κι αν γινόταν.
    - Ο φόβος κλείνει την ψυχή, όπως τα βλέφαρα τα μάτια, είπαν.
    Ξάπλωσε στο δάπεδο.Ήταν έτοιμος να αποκοιμηθεί όταν αισθάνθηκε κάτι να έρπει στο στήθος του.Δύο οχιές. Ένα δάγκωμα αρκούσε να τον στείλει στον άλλο κόσμο.
  • Τα περασμένα δεν είναι όνειρο

    Τα περασμένα δεν είναι όνειρο
    Ένα οχτάχρονο αγόρι, κρατώντας το χέρι του παππού του, έρχεται στην Αθήνα για να εγκατασταθεί μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια του.Από εκείνη τη μέρα ξεκινάει η μεταναστευτική διαδρομή του αγοριού. Ο παραλογισμός του φασισμού τον οδηγεί στα όρια του. Ακόμα και οι διάφοροι έρωτες καταλήγουν σε αποτυχία. Μόνη παρηγοριά το γράψιμο. Ώσπου αποφασίζει να πάρει μια μικρή βαλίτσα και ελάχιστα χρήματα και να φύγει για ακόμα μεγαλύτερο ταξίδι. Τελικά γίνεται ένας καταξιωμένος συγγραφέας.
  • Γράμματα στην κόρη μου

    Γράμματα στην κόρη μου
    'Ενας από τους τρεις μεγαλύτερους Ρωμαίους ποιητές, ο Οβίδιος, εξορίζεται στους Τόμους της Μαύρης Θάλασσας. Γράφοντας επιστολές στην κόρη του, αναπολεί τη ζωή του στη γενέτειρά του και στη Ρώμη, μιλάει για τους έρωτές του, για τα ήθη και τα έθιμα της εποχής. Επίσης περιγράφει τις συνθήκες στη μακρινή πόλη όπου ζει με μοναδική συντροφιά τον μαύρο υπηρέτη του. Οι άγνωστοι άνθρωποι και η νοοτροπία τους είναι το πλαίσιο που του προσφέρεται για να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
  • Βραβεύσεις

    Έχει τιμηθεί με σημαντικά διεθνή λογοτεχνικά βραβεία για το έργο του, όπως το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Χρονικού – Μαρτυρίας 2013 για το βιβλίο 'Τα περασμένα δεν είναι όνειρο'. Το Μέγα Βραβείο Μυθιστορήματος στη Σουηδία 1981, το Βραβείο Τιμής της Στοκχόλμης 1992 και το Βραβείο Signe Ekblad- Eldhs 2008 της Σουηδικής Ακαδημίας.
  • Οικογένεια

    Είναι παντρεμένος, έχει δύο παιδιά, από τα οποία έχει αποκτήσει τρία εγγόνια.