Palaiologos sta teixi

Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (Νικόλας Ρηγόπουλος)

  • 313

    Διάταγμα των Μεδιολάνων

    Διάταγμα των Μεδιολάνων
    Διάταγμα των Μεδιολάνων ονομάζεται το διάταγμα της θέσπισης της ανεξιθρησκείας στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με το οποίο ο Μέγας Κωνσταντίνος σταμάτησε τους διωγμούς των χριστιανών το 313 μ.Χ. Με το διάταγμα νομιμοποιήθηκε η χριστιανική Εκκλησία ως «επιτρεπομένη θρησκεία», οι οπαδοί της οποίας έπρεπε να προσεύχονται στον δικό τους θεό για την ευτυχία του κράτους. Με αυτή την κίνηση ο Κωνσταντίνος δεν έκανε το Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία απλώς ως νόμιμη θρησκεία.
  • 325

    Η Α' Οικουμενική Σύνοδος

    Η Α' Οικουμενική Σύνοδος
    Το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α' συγκάλεσε την Πρώτη Σύνοδο της Νίκαιας ή Α' Οικουμενική Σύνοδο με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης στα εκκλησιαστικά ζητήματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας έναντι των αιρέσεων που είχαν είδη εμφανισθεί.
  • 330

    Γενέθλια της Κων/πόλης

    Γενέθλια της Κων/πόλης
    Η Πόλη εορτάζεται κατ΄ έτος από τους Χριστιανούς στις 11 Μαΐου.Ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος χριστιανός Αυτοκράτορας, κατέλαβε την πόλη του Βυζαντίου έκτισε σ΄ αυτή πολύ μεγαλύτερη πόλη δίνοντάς της αμέσως το όνομά του Κωνσταντινούπολη.
  • 532

    Στάση του Νίκα

    Στάση του Νίκα
    Η Στάση του Νίκα (στάση = εξέγερση) έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη το 532 και είχε διάρκεια μίας εβδομάδας. Υπήρξε η χειρότερη περίοδος βίας και αναρχίας που γνώρισε η Κωνσταντινούπολη με τη μισή πόλη να έχει καεί ή καταστραφεί. Ο αυτοκράτορας μαζί με την ικανότατη σύζυγό του Θεοδώρα κατέστηλαν την εξέγερση των δήμων του ιπποδρόμου Πράσινων και Βενετών , που έμοιαζαν με αθλητικά σωματεία αλλά είχαν πολιτική ισχύει. Ακολούθως ενίσχυσε την αυτοκρατορική εξουσία περιορίζοντας την ισχύη των δήμων.
  • 537

    Οικοδόμηση Αγίας Σοφίας

    Οικοδόμηση Αγίας Σοφίας
    Μετά τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης το 330, η ανέγερση ενός ναού της Αγίας Σοφίας υπήρξε τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος οικοδόμησης γύρω από το Μέγα Παλάτι. Η πρώτη Αγία Σοφία εγκαινιάστηκε το 360 επί της αυτοκρατορίας του Κωνσταντίου Β΄ .Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα.Αρχιτέκτονες του ναού ήταν οι γεωμέτρες Ανθέμιος από τις Τράλλεις και ο Ισίδωρος από τη Μίλητο.
  • Jan 1, 726

    Εικονομαχίες

    Εικονομαχίες
    Ο όρος Εικονομαχία αναφέρεται στην θεολογική και πολιτική διαμάχη που ξέσπασε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά το μεγαλύτερο μέρος του 8ου και το πρώτο ήμισυ του 9ου αιώνα, αναφορικά με τη λατρεία των χριστιανικών εικόνων. Η Εικονομαχία διαίρεσε τους κατοίκους της αυτοκρατορίας σε Εικονομάχους (επίσης αναφερόμενους ως Εικονοκλάστες) και Εικονολάτρες (επίσης αναφερόμενους ως Εικονόφιλους και Εικονόδουλους)Η εικονομαχία άρχισε το 726 και τελείωσε το 842, με αποκατάσταση των εικόνων και περίλαμπρες
  • Jul 16, 1054

    Σχίσμα των εκκλησιών

    Σχίσμα των εκκλησιών
    Το Σχίσμα του 1054 ήταν το γεγονός που διαίρεσε το Χριστιανισμό σε Δυτικό Καθολικισμό και Ανατολική Ορθοδοξία. Το σχίσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης ήταν στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης περιόδου αποξένωσης μεταξύ των δύο εκκλησιών. Ο Πάπας απαιτούσε να έχει εξουσία ανώτερη των τεσσάρων Πατριαρχών της Ανατολής και να ασκεί δικαιοδοσία πάνω τους. Το σχίσμα των εκκλησιών προικονομούσε με εμμεσο τροπο και το τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
  • Apr 13, 1204

    Άλωση από τους Φράγκους

    Άλωση από τους Φράγκους
    ΣΤΙΣ 13 Απριλίου 1204, έπειτα από μια πεισματική και μακρόχρονη πολιορκία, κατελάμβαναν οι Φραγκολατίνοι Σταυροφόροι την Κωνσταντινούπολη. Η χριστιανική Αυτοκρατορία της Ρωμανίας/Βυζαντίου έσβηνε κάτω από το θανάσιμο πλήγμα της φραγκικής Δύσεως.
  • May 29, 1453

    Άλωση από τους Τούρκους

    Άλωση από τους Τούρκους
    Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'.Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453.Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, σε σημείο που να μνημονεύεται από τις πηγές το τετελεσμένο της έκβασης της πολιορκίας.Απόρροια της Άλωσης ήταν η συνέχιση της εδαφικής προώθησης των Τούρκων.
  • 2 φάση Εικονομαχίας

    2 φάση Εικονομαχίας
    Η δεύτερη φάση των εικονομαχιών (815-843) δεν είχε ούτε την ένταση ούτε την διάρκει της πρώτης, που εγκαινιάστηκε από τον Λέοντα Ε' τον Αρμένιο.Και αυτή η φάση τερματίστηκε από μια αυτοκράτειρα, αυτή την φορά την Αύγουστα την Θεοδόρα.Η σύνοδος του 843 προχωρησε στην οριστική και πανηγυρική αποκατάσταση και αναστήλωση των εικόνων.
  • Η Ζ' Οικουμενική σύνοδος

    Η Ζ' Οικουμενική σύνοδος
    Η πρώτη φάση της εικονομαχίας τερματίστηκε με την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος η οποία συγκλήθηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΣΤ΄ και τη μητέρα του, Αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία στη Νίκαια της Βιθυνίας, στο Ναό της Αγίας Σοφίας, το 787 κατόπιν αίτησης του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ταρασίου. Αποφάσισε την αναστύλωση των εικόνων καταδικάζοντας την Εικονομαχία και την ιδέα της σχηματοποίησης της αόρατης και άυλης Τριάδας. Εκεί εκφράσθηκε το δόγμα ότι η εικονογράφηση του Χριστού .
  • Εκχριστιανισμός των Σλάβων

    Εκχριστιανισμός των Σλάβων
    Το 863, μετά απo αίτημα του Σλάβου ηγεμόνα της Μοραβίας Ρατισλάβου, όταν αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ήταν ο Μιχαήλ ο Γ', ο Πατριάρχης Φώτιος επέλεξε τους Μεθόδιο και Κύριλλο για το δύσκολο έργο του εκχριστιανισμού των Σλάβων. Οι δύο ιερωμένοι δέχτηκαν με μεγάλη προθυμία και χαρά, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα υπηρετούσαν το θέλημα του Θεού και θα οδηγούσαν στο δρόμο της σωτηρίας τους λαούς των περιοχών που βρίσκονταν πάνω από τα βόρεια σύνορα της Αυτοκρατορίας.