WOI

By Aicha
 • Period: to

  WOI

 • Bezetting van Bosnië-Herzegovina

  Bezetting van Bosnië-Herzegovina door Oostenrijk-Hongarije na verdrijving van Turken die Bosnie en Herzegovina hadden bezet vanaf 1813.
 • Moord Op Franz Ferdinand

  Moord Op Franz Ferdinand
  Franz Ferdinand de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, op 28 Juni in Sarajevo werd hij vermoord door Gavrilo Princip.
  Dit was de aanleiding van de eerste wereldoorlog. Princip werd wel opgepakt maar omdat hij nog geen 21 was kon hij de doodstraf niet krijgen. De Oostenrijkers waren woedend en Princip stierf in de gevangenis. Foto: De moord op Franz Ferdinand afgebeeld
 • Een 48-uursultimatum word gesteld

  Een 48-uursultimatum word gesteld
  De regering van Oostenrijk-Hongarije stuurde een ultimatum aan Servië (het Juli-ultimatum), dat houdt in dat ze een laatste eis stellen anders werd de oorlog verklaard. Dit ultimatum eiste dat de zaak tot de bodem werd uitgezocht, hiervoor moest Servië Oostenrijkse politieagenten toelaten en moesten ze de verantwoordelijkheid voor de moord op zich nemen. Servië stemde niet in met het toelaten van Oostenrijkse agenten. Foto: de bondgenootschappen in Europa tijdens van het Juli-Ultimatum.
 • De eerste slag aan de Aisne

  De eerste slag aan de Aisne
  Bij deze slag werd er voor het eerst loopgraven gebruikt. De loopgraven waren ongeveer 10.000 kilometer lang. Het was er een hel, er was slecht eten en drinken, het was koud, je kon niet slapen en je werd vies door modder. Overal waren er vuurwapens die verantwoordelijk voor je dood konden zijn. Het stonk heel erg in de loopgraven, naar uitwerpselen, rook en restante van chemische gassen. Miljoenen soldaten zijn hier gestorven. Foto: Je ziet een loopgraaf en hoe de slag eraan toe ging.
 • Duitsland verklaart de onbeperkte duikbootoorlog

  Duitsland verklaart de onbeperkte duikbootoorlog
  Onbeperkte duikbotenoorlog is de naam van het Duitse gebruik van onderzeeërs tijdens de Wereldoorlog. Deze boten hadden de missie om de schepen vijandelijke landen tot zinken te brengen. Dit waren allerlei verschillende schepen, dus ook schepen die producten vervoerde of passagiers. Twee derde van de Britse burgerslachtoffers stierf door deze boten. Foto: De U-boten die gebruikt zijn in de oorlog
 • De Verenigde Staten verklaren de oorlog aan Duitsland

  De Verenigde Staten verklaren de oorlog aan Duitsland
  Duitsland probeerde met hun duikboten de Engelse vloot te vernietigen en zo de blokkade te breken. Zodat ze Duitsland konden isoleren en overnemen. Maar dit zou kunnen leiden tot een oorlog met de Verenigde Staten. Duitsland ging door met hun plan en probeerde Mexico en Japan aan hun bondgenootschap toe te voegen. Toen de Verenigde Staten hiervan hoordde verklaarde ze hun de oorlog. Foto: Poster die in de eerste wereldoorlog werdgebruikt om Amerikaanse mannen te rekruteren voor het leger.
 • Duitsland ging de oorlog verliezen.

  Duitsland ging de oorlog verliezen.
  Aan het begin van 1918 leek het alsof de Duitsers de oorlog gingen winnen, Rusland had zich teruggetrokken en Amerika was nog niet gearriveerd.
  Maar achter de linies was Duitsland heel zwak, er heerste voedsel tekorten in Duitsland door de Engelse blokkade, er waren teveel stakingen in Duitsland, hun bondgenoten waren sterk verzwakt en de itialianen (die zich aan de kant van de geallieerden hadden toegevoegd) behaalde overwinningen. Foto: Duits mitrailleurvuur.
 • Duitsland geeft de oorlog op

  Duitsland geeft de oorlog op
  Duitsland ging de oorlog verliezen, ze hadden heel veel mensenlevens verloren, er was een economisch blokkade wat inhield dat Duitsland geen eten meer kon krijgen, dus heerste er hongersnood.
  Op een avond zaten in een auto vier Duitse mannen, 3 militairen en 1 minister, aan de auto hing een witte vlag. Deze auto was op weg naar de Franse Frontlinie om met de geallieerden te onderhandelen over een wapenstilstand. Foto: De auto van de Duitse onderhandelaars
 • Verdrag van Versailles

  Verdrag van Versailles
  Het verdrag van Versailles was een vedrag waarmee de eerste wereldoorlog officeel werd afgesloten. Dit had vooral veel vervelende consequeties voor Duitsland. Zo moest Duitsland delen van hun land afstaan, verloren ze hun koloniën, mochten ze alleen nog maar een klein beroepsleger hebben en Duitsland moest alle oorlog schade vergoeden. Ook werd met dit verdrag de volkenbond opgericht (voorganger van de V.N.) Foto: De engelse versie van het verdrag van Versailles