20e eeuw

1870 - 1945

  • Begin Frans-Pruisissche oorlog

    Begin Frans-Pruisissche oorlog
    De directe aanleiding voor de oorlog was dat de Fransen verzet toonden tegen de aanstaande Spaanse koning, de Duitser Leopold.
  • Period: to

    De lange vrede

    Aan het einde van een conflicteneeuw kwam een vredeseinde, zoals gezegd is in het college.
  • Vrede van Frankfurt

    Vrede van Frankfurt
    De vrede van Frankfurt betekende het einde van de Frans-Duitse oorlog. De Pruissen wonnen de oorlog en Bismarck z'n ideaal werd verwezenlijkt: Duitsland werd verenigd. Elzas-Lotharingen moest worden afgestaan aan Duitsland en Frankrijk moest een aanzienlijk bedrag betalen aan Duitsland. Het afstaan van Elzas-Lotharingen bleef een doorn in het oog van de Fransen. Dit komt bij het Verdrag van Versailles naar voren.
  • Dreikaiserbund

    Dit was een verdrag tussen Oostenrijk-Hongarije, Rusland en Duitsland, die elkaar beloofden te helpen in geval van dreiging van buitenaf.
  • Congres van Berlijn

    Congres van Berlijn
    Op dit congres werd door Otto van Bismarck de zogenaamde Oosterse Kwestie opgelost. Deze kwestie was ontstaan nadat Rusland Turkije verpletterend had verslagen in in 1877-1878. Daardoor ontstond er angst voor Rusland.
  • Duple Alliantie (Zweibund)

    Dit was een verdrag tussen Oostenrijk-Hongarije en Duitsland. Dit verdrag was de voorloper van de Triple Alliantie waarbij Italië zich aansloot. Ze beloofden elkaar te steunen wanneer Rusland zou aanvallen.
  • Italië wil aansluiten bij de dreikaiserbund

    In 1881 wil Italië zich aansluiten bij Oostenrijk-Hongarije, Rusland en Duitsland, omdat ze zich bedreigd voelden door de expansiedrang van de Fransen.
  • Triple Aliantie (Dreibund)

    Triple Aliantie (Dreibund)
    Dit was een verdrag tussen Italië, Duitsland en Oostenrijk-Hongarije. Het was bijzonder dat Italië zich hierbij aan wilde sluiten, omdat hun verhouding met Oostenrijk-Hongarije niet beister goed was. Later werd gespecificeerd dat Italië niet tégen Engeland was. In 1902 sloot Italië in het geheim een verbond met Engeland.
  • Rusland verlaat de Dreikaiserbund

    In 1887 verlaat Rusland de Dreikaiserbund, omdat de verstandhouding met Duitsland verslechterde. Bismarck bood een nieuw verdrag aan, ter compensatie: het Rückversicherungsvertrag.
  • Rückversicherungsvertrag

    In 1887 wordt het rückversicherungsvertrag afgesloten tussen Rusland en Duitsland, ter vervanging van de eerste Dreikaiserbund.
  • Einde van rückversicherungsvertrag

    Wanneer Otto von Bismarck van het toneel verdwijnt, vindt keizer Wilhem II het niet nodig om het verdrag met Rusland te verlengen. Duitsland was namelijk al lid van de Driebond en dat was voldoende. Het vervelende was dat Rusland Duitsland in geen geval meer te hulp zou schieten in geval van oorlog. Daarmee verloren ze een belangrijke bondgenoot.
  • Frans-Rusissche Alliantie

    Frans-Rusissche Alliantie
    Dit was een geheim verdrag tussen Rusland en Frankrijk. Rusland besloot dit verdrag te tekenen omdat ze niet meer welkom waren in de Dreikaiserbund en omdat Italië, Oostenrijk-Hongarije en Duitsland de Driebond hadden. Frankrijk en Rusland waren beide geïsoleerd en bovendien wilde Frankrijk revanche op Duitsland vanwege de Frans-Duitse oorlog. Vandaar het verdrag tussen Frankrijk en Rusland.
  • Entente Cordiale

    Entente Cordiale
    Dit was een verdrag tussen Frankrijk en Engeland door Hugo ook wel de "vriendelijke vriendschapsbond" genoemd. Er werden geen waterdichte afspraken gemaakt, laat staan militaire beloftes.
  • Verdrag van Sint-Petersburg

    Verdrag van Sint-Petersburg
    Dit was een verdrag tussen Rusland en Engeland, in de aanloop naar de eerste wereldoorlog. Ze beloofden elkaar steun wanneer een van beide landen zou worden aangevallen.
  • Aanslag op Frans Ferdinand

    Aanslag op Frans Ferdinand
    Frans Ferdinand en zijn vrouw worden vermoord door meneer Princip in Sarajevo, terwijl ze daar op bezoek waren.
  • Begin Eerste Wereldoorlog

    Begin Eerste Wereldoorlog
    Duitsland verklaart de oorlog aan Rusland.
  • Einde van de Triple Alliantie

    Einde van de Triple Alliantie
    Tijdens de eerste wereldoorlog stapt Italië uit de Triple Alliantie en sluit zich aan bij de "Entente". De Entente waren de landen die tegen de "Centralen" waren. De Centralen waren op dat moment Duitsland en Oostenrijk-Hongarij. Dus Italië liep over naar de andere partij.
  • Einde van W.O. I

    Einde van W.O. I
    Duitsland capituleerd en tekent de vrede.
  • Period: to

    Interbellum

    Interbellum is een periode tussen twee oorlogen. Meestal wordt met interbellum tegenwoordig de periode tussen de eerste en de tweede wereldoorlog bedoelt.
  • Verdrag van Versailles

    Verdrag van Versailles
    Bij het verdrag van Versailles werd besloten dat er een Volkerenbond opgericht werd, Duitsland Elzas-Lotharingen weer moest inleveren, Duitsland geen leger meer mocht hebben en de daarbij behorende wapens en dat Duitsland herstelbetalingen moest doen aan de overige landen.
  • Verdrag van Rapallo

    Verdrag van Rapallo
    Verdrag tussen Rusland en Duitsland, over wederzijfse erkenning en financiele en economische samenwerking. En geheime clausule: de militaire samenwerking. Duitse troepen mochten in Rusland trainen.
  • Geboorte meneer Bakkeren

    Deze meneer is mijn opa en een grote reden waarom ik geschiedenis zo'n mooi vak vind. Hij wilde eigenlijk geschiedenis studeren, maar omdat er na de oorlog geen mogelijkheid voor was, werd hij door zijn ouders gestuurd naar een opleiding tot arts. Hij is bijna 30 jaar actief geweest als huisarts in Breda.
  • Period: to

    Hitler aan de macht

    Toen Hindenburg Hitler in 1933 tot rijkskanselier benoemde, was dat het begin van Hitlers macht in Duitsland. Vanaf 1934 was Hitler staatshoofd en Führer, tot aan zijn zelfmoord op 30 april 1945.
  • Period: to

    Opkomst van het nationaal-socialisme

    Toen Hitler aan de macht kwam in 1933, werd het nationaal-socialisme heel erg populair. Na Hitlers zelfmoord en het einde van de oorlog, werd deze stroming verboden in o.a Duitsland en Nederland. Er zijn nog steeds aanhangers, die worden Neonazi's genoemd.
  • Hitler wordt rijkskanselier van Duitsland

    Hitler wordt rijkskanselier van Duitsland
    Hindenberg geeft toe en Hitler wordt benoemd tot Rijkskanselier van Duitsland. De andere mensen in de regering zijn in de veronderstelling dat het aantal conservatieven en katholieken in de politiek Hitler wel onder controle kunnen houden. Niks blijkt minder waar wanneer Hitler in 1934 Führer van Duitsland wordt.
  • Verjaardag van Hitler

    Verjaardag van Hitler
    Op deze datum werd Hitler 50 jaar oud.
  • Duitsland valt Polen binnen

    Duitsland valt Polen binnen
  • Opening van Auschwitz

    Opening van Auschwitz
    Een van de bekendste concentratiekampen waar Adolf Hitler de Joden, homo's, zigeuners, gehandicapten en politieke tegenstanders opsloot. Het was zijn manier om af te rekenen met de Untermenschen.
  • Inval van Rusland

    Inval van Rusland
    Op deze datum verbrak Duitsland het niet-aanvalsverdrag met Rusland en begon met operatie "Barbarossa" waarbij Duitsland Rusland binnenviel. Het lukte Duitsland niet om de Sovjet-Unie op de knieën te krijgen en uiteindelijk had dit een groot aandeel in het verliezen van de oorlog voor Duitsland.
  • Aanval op Pearl Habor

    Aanval op Pearl Habor
    De aanval van Japan op de Amerikaanse marinebasis in Hawaii. Het was een verassingsaanval waarbij ruim 2400 Amerikaanse militairen overleden. Deze aanval leidde rechtstreeks tot de Amerikaanse toetreding in de Tweede Wereldoorlog.
  • Einde van de Tweede Wereldoorlog

    Einde van de Tweede Wereldoorlog
    Wanneer Japan capituleerd na de atoombommen van Amerika op Nagasaki en Hiroshima, betekend dat het einde van de tweede wereldoorlog.