Jamie Oattes: Historische Context Duitsland 1871-1945

  • Period: to

    Frand-Duitse oorlog

    De Frans-Duitse of Frans-Pruisische Oorlog die begon op 19 juli 1870 en duurde tot 10 mei 1871 werd gevoerd tussen Frankrijk en de Duitse staten, geleid door Pruisen. Deze oorlog leidde tot een overwinning van Pruisen en zijn bondgenoten en de oprichting van het Duitse Keizerrijk.
  • Stichting Duitse keizerrijk

    Stichting Duitse keizerrijk
    Op 18 januari 1871 vond de Reichsgründung (de oprichting van het Keizerrijk) plaats: in de Spiegelzaal van het Kasteel van Versailles werd Wilhelm I van Pruisen door de Duitse vorsten tot Duits Keizer uitgeroepen. De vorming van deze grote staat veranderde het machtsevenwicht in Europa.
  • Period: to

    De Conferentie van Berlijn

    De (Koloniale) Conferentie van Berlijn was een bijeenkomst van vijftien Europese landen en de Verenigde Staten gehouden in Berlijn in 1884-1885, over de verdeling van Afrika. De staten gaven zichzelf hiermee een legitimering voor de zogenaamde Wedloop om Afrika.
  • Wilhelm II wordt keizer van Duitsland

    Wilhelm II wordt keizer van Duitsland
    Hij was het erfelijke staatshoofd van het Duitse Keizerrijk en het Koninkrijk Pruisen van 15 juni 1888 tot 9 november 1918. Deze periode in de Duitse geschiedenis wordt ook het Wilhelminische tijdperk genoemd.
  • Eerste vlootwet in Duitsland

    Eerste vlootwet in Duitsland
    In 1898 nam de Rijksdag in Berlijn de vlootwet aan, waarmee een budget van 408 miljoen mark werd goedgekeurd voor de bouw van 19 slagschepen, 8 kustpantserschepen, 12 zware en 30 lichte kruisers.
  • Begin Eerste Wereld oorlog

    Begin Eerste Wereld oorlog
    De Eerste Wereldoorlog, ook de Wereldoorlog of de Grote Oorlog genoemd, was een wereldoorlog die in Europa begon op 28 juli 1914 en tot 11 november 1918 duurde. De moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk was de aanleiding.
  • Period: to

    De Eerste Wereldoorlog

    De Eerste Wereldoorlog, ook de Wereldoorlog of de Grote Oorlog genoemd, was een wereldoorlog die in Europa begon op 28 juli 1914 en tot 11 november 1918 duurde. Elf november bleef bekend als wapenstilstandsdag.
  • Slag bij Marne

    Slag bij Marne
    De Eerste Slag bij de Marne was een slag in de Eerste Wereldoorlog die werd uitgevochten tussen het Franse en het Duitse leger van 5 september tot 12 september 1914.
  • Ontstaan Weimar Republiek

    Ontstaan Weimar Republiek
    Op 9 november 1918 bereikte de revolutie ook de hoofdstad Berlijn. De rijkskanselier Max van Baden was bang dat de Novemberrevolutie uit de hand zou lopen, net als de Russische Revolutie. Het werd in Berlijn ook te gevaarlijk en daarom verkaste het hele kabinet naar Weimar in het landelijke Thüringen.
  • Wapenstilstandsdag

    Wapenstilstandsdag
    Wapenstilstandsdag op 11 november is een jaarlijkse herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Hiermee kwam er namelijk een einde aan het geweld van de oorlog. Officieel kwam er pas een einde aan de Eerste Wereldoorlog met het Verdrag van Versaille
  • Spartacus Opstand

    Spartacus Opstand
    Van 5 tot 12 januari 1919, nauwelijks enkele maanden na het einde van de Eerste Wereldoorlog, vond in Berlijn de Spartakusopstand plaats. Het was een opstand van de Spartakusbond, een beweging die stoelde op het communisme en net als de bolsjewieken in Rusland een radenrepubliek wilde instellen. De opstand werd hard neergeslagen.
  • Verdrag van Versailles

    Verdrag van Versailles
    Het Verdrag van Versailles, ook wel Vrede van Versailles genoemd, was een verdrag tussen Duitsland en de Entente en het belangrijkste van de vijf in voorsteden van Parijs in 1919/20 gesloten verdragen, waarmee de Eerste Wereldoorlog formeel werd beëindigd.
  • Politieke en economische crisis in Duitsland

    Politieke en economische crisis in Duitsland
    Aanhoudende politieke instabiliteit, internationale druk om te voldoen aan de herstelbetalingen en een gierende economische crisis kenmerkten de eerste jaren van de Republiek van Weimar. De regering-Stresemann nam het bewind in 1923 over en legde de basis voor voorzichtig herstel.
  • Het Dawsplan

    Het Dawsplan
    Het Dawesplan, vernoemd naar het Dawescomité, onder voorzitterschap van Charles G. Dawes, was een poging van de geallieerden om oorlogsherstelbetalingen af te dwingen van Duitsland nadat het land in de Eerste Wereldoorlog was verslagen. Gestart in 1924.
  • Amerikaanse beurskrach

    Amerikaanse beurskrach
    De beurskrach van 1929 was de plotselinge ineenstorting van de aandelenkoersen op de beurs van Wall Street (New York) die plaatsvond in oktober 1929. De beurskrach had wereldwijd catastrofale gevolgen en gold als directe oorzaak van de crisis van de jaren 30.
  • Instelling Rijkscultuurkamer

    Reichskulturkammer was een Duits instituut tijdens het bewind van de nazi's. De kamer werd snel na het aan de macht komen van Hitler in 1933 ingesteld door Joseph Goebbels.
  • Adolf Hitler wordt rijkskanselier

    Adolf Hitler wordt rijkskanselier
    Op 30 januari 1933 benoemde de stokoude rijkspresident Paul von Hindenburg Adolf Hitler tot rijkskanselier. De conservatieve elite wilde Hitler gebruiken om zelf de macht te kunnen heroveren. Dit mislukte: binnen enkele maanden hadden de nationaal-socialisten alle macht in handen.
  • Period: to

    Adolf Hitler

    Hij was rijkskanselier van Duitsland van 30 januari 1933 tot aan zijn overlijden en staatshoofd (als Führer en rijkskanselier) van 2 augustus 1934 tot eveneens aan zijn dood. Hitler is het meest bekend om zijn centrale leidende rol in de opkomst van de Duitse variant van het, oorspronkelijk Italiaanse, fascisme in Duitsland (het nationaalsocialisme), de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.
  • Rijksdagbrand

    Rijksdagbrand
    De Rijksdagbrand was een brand op 27 februari 1933, waarbij het Duitse Rijksdaggebouw in Berlijn grotendeels uitbrandde. De Nederlandse communist Marinus van der Lubbe werd als dader gezien maar er is onder historici nog steeds discussie of hij de brand wel daadwerkelijk heeft gesticht, en als dit zo was, of hij alleen handelde of hierbij is geholpen.De brand leidde uiteindelijk tot het einde van de Duitse rechtsstaat.
  • Neurenberger wetten

    Neurenberger wetten
    De rassenwetten van Neurenberg, ook wel anti-Joodse rassenwetten zijn drie racistische wetten die op 15 september 1935, ten tijde van het Derde Rijk, in Duitsland werden ingevoerd. De wetten waren bedoeld om de situatie aangaande het ontnemen van rechten van Joden.
  • Verdrag van München

    Verdrag van München
    Het verdrag werd afgesloten op 30 september 1938 op de Conferentie van München waarbij Tsjecho-Slowakije zelf niet aanwezig was. Engeland en Frankrijk onderhandelen met Nazi-Duitsland in een uiterste poging een oorlog te voorkomen. Met het verdrag werd de agressieve annexatie door de Duitse Adolf Hitler van het Tsjechische Sudetenland door de 'grote mogendheden' geaccepteerd.
  • Invasie van Polen, begin Tweede Wereldoorlog

    Invasie van Polen, begin Tweede Wereldoorlog
    De Poolse veldtocht was de invasie van Polen door nazi-Duitsland. De inval wordt gezien als het begin van de Tweede Wereldoorlog. De invasie begon op 1 september 1939 met de Slag om Westerplatte.
  • Period: to

    De Tweede Wereldoorlog

    De Tweede Wereldoorlog was de samensmelting van een aantal aanvankelijk afzonderlijke militaire conflicten die van 1939 tot 1945 op wereldschaal werden uitgevochten tussen twee allianties: de asmogendheden en de geallieerden.
  • Operatie Barbarossa

    Operatie Barbarossa
    Operatie Barbarossa was de codenaam voor de aanval van Nazi-Duitsland op de Sovjet-Unie op 22 juni 1941 gedurende de Tweede Wereldoorlog.
  • Wannseeconferentie

    Wannseeconferentie
    De Wannseeconferentie was een op 20 januari 1942 op uitnodiging van nazileider Reinhard Heydrich gehouden bijeenkomst van vijftien hoge naziambtenaren in de aan de Wannsee bij Berlijn gelegen Villa Marlier.
  • Geallieerde doorbraak in West-Europa, D-Day

    Geallieerde doorbraak in West-Europa, D-Day
    De bekendste militaire operatie die onder de naam "D-day" bekend is geraakt is operatie Overlord, de geallieerde landingen in Normandië op dinsdag 6 juni 1944. Het was de grootste amfibische invasie in de geschiedenis en het begin van de bevrijding van West-Europa. In Oost-Europa waren de Duitsers al aan het verliezen van de Sovjet-Unie en twee dagen daarvoor was Rome veroverd.
  • Slag om Berlijn

    Slag om Berlijn
    De Slag om Berlijn was de hevige strijd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog om de Duitse hoofdstad van eind april tot begin mei 1945. Op 2 mei 1945 gaven de laatste verdedigers van Berlijn zich over. Enkele dagen later kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Europa.
  • Zelfmoord Adolf Hitler

    Zelfmoord Adolf Hitler
    Nadat duidelijk werd dat de Tweede Wereldoorlog door de nazi's verloren was pleegde Hitler op 30 april 1945 in de namiddag, samen met zijn vrouw Eva Braun, naar alle waarschijnlijkheid zelfmoord in zijn bunker te Berlijn.
  • Capitulatie van Duitsland

    Capitulatie van Duitsland
    Het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa en de Duitse overgave vonden in het voorjaar van 1945 plaats. Wilhelm Keitel ondertekent de capitulatie. De oorlog is voorbij in Europa.
  • Einde Tweede Wereldoorlog

    Einde Tweede Wereldoorlog
    Begin augustus dwongen de Amerikanen de Japanners op de knieën door atoombommen te gooien op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Tienduizenden mensen kwamen hierbij om het leven. Op 15 augustus capituleerden de Japanners. De overgave van Japan wordt ondertekend op 2 september 1945. Officieel einde Tweede Wereldoorlog