Afbeelding tijdbalk wo1

Tijdlijn WO1

By LJ00338
  • Period: to

    WO1

  • Frans-Duiste oorlog

    Frans-Duiste oorlog
    De oorlog werd gevoerd tussen Frankrijk en de Duitse staten onder leiding van Pruisen. Frankrijk was beducht voor de snel groeiende Pruisisch-Duitse macht. Frankrijk was tot 1870 de meest dominante natie op het vasteland in Europa. De dominante positie van Frankrijk werd bedreigd door Pruisen, onder leiding van kanselier Bismarck. De oorlog zou leiden tot een overwinning van Pruisen en zijn bondgenoten en resulteerde in de oprichting van het Duitse Keizerrijk.
  • Einde Frans-duitse oorlog

    Einde Frans-duitse oorlog
    De Vrede van Frankfurt is een verdrag waarmee een officieel einde kwam aan de Frans-Pruisische oorlog (19 juli 1870-10 mei 1871). De oorlog was voor Frankrijk militair gezien desastreus verlopen en nadat Parijs enkele maanden door Duitse troepen was belegerd werden op 28 januari 1871 vredesonderhandelingen geopend. Het duurde echter tot 10 mei 1871 voordat het vredesverdrag te Frankfurt kon worden getekend.
  • Veel landen gingen geleidelijk over tot het nationalisme

    Veel landen gingen geleidelijk over tot het nationalisme
    Nationalisme is een politieke ideologie die stelt dat de staat als politieke eenheid congruent moet zijn aan de natie als sociaal-culturele eenheid. Er zijn verschillende vormen van nationalisme te onderscheiden, waaronder staatsnationalisme, cultuurnationalisme, etnisch nationalisme, romantisch nationalisme, liberaal nationalisme, politiek nationalisme, burgerlijk nationalisme en economisch nationalisme.
  • Kroonprins Frans Ferdinand van Oostenrijk trouwt met Sophie Chotek.

    Kroonprins Frans Ferdinand van Oostenrijk trouwt met Sophie Chotek.
    Frans Ferdinand trouwde op 1 juli 1900 beneden zijn stand met gravin Sophie Chotek. De keizerlijke familie stond het huwelijk pas toe nadat men was overeengekomen dat Sophie geen koninklijke status zou krijgen en eventuele kinderen geen aanspraak zouden maken op de troon (een morganatisch huwelijk).
  • Ultimatum van Oostenrijk-Hongarije naar Servie

    Ultimatum van Oostenrijk-Hongarije naar Servie
    Het Juli-ultimatum of het Oostenrijks-Hongaars ultimatum aan Servië was een ultimatum dat Oostenrijk-Hongarije op 23 juli1914 stelde aan de regering van Servië, als gevolg van de moord op de Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand in Sarajevo. Het ultimatum eiste kortweg dat de zaak tot de bodem werd uitgezocht, maar eiste dat Servië zich daarvoor wel een diepgaande inbreuk op de soevereiniteit moest laten welgevallen, onder meer door het toelaten van Oostenrijkse politiebeambten.
  • Moord op Frans Ferdinand

    Moord op Frans Ferdinand
    De moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk in Sarajevo vormde mede de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog; de redenen voor het uitbreken van deze oorlog zijn echter uiterst complex. De moord vond plaats op 28 juni 1914, toen de Oostenrijkse troonopvolger samen met zijn echtgenote, Sophie Chotek Gräfin von Chotova, hertogin von Hohenberg, een bezoek bracht aan Sarajevo, de hoofdstad van de Oostenrijk-Hongaarse provincie Bosnië en Herzegovina.
  • 1e mosterdgas aanvallen

    1e mosterdgas aanvallen
    In de Eerste Wereldoorlog is dit middel als chemisch wapen gebruikt, voor het eerst bij Nieuwpoort als proef, twee dagen voor gebruik in Ieper. Het was vooral gevreesd omdat het relatief gemakkelijk door de beschermende kleding van die dagen heendrong. Een andere naam voor mosterdgas is yperiet, genoemd naar de Belgische stad Ieper, waar in de nabijheid het gas in 1917 in deEerste Wereldoorlog op grote schaal werd ingezet door de Duitsers en dat toen ook talloze slachtoffers maakte.
  • Begin van de slag bij Verdun

    Begin van de slag bij Verdun
    De Slag om Verdun (21 februari 1916 – 15 december 1916) was een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Tot op de dag van vandaag staat hij symbool voor de zinloze slachtingen van mensenlevens, zoals die in deze en de volgende Wereldoorlog plaatsvonden.
  • 1e tanks worden gebruikt

    1e tanks worden gebruikt
    De Britse Mark I tank was de eerste die werkelijk werd ingezet op het slagveld; op 15 september 1916 deden 49 machines van dit type mee aan een aanval bij Flers tijdens de Slag aan de Somme. Om de impasse, waarin de Eerste Wereldoorlog was geraakt, te doorbreken zochten alle betrokken partijen koortsachtig naar nieuwe wapens. Het Britse leger had als eerste een werkende machine gereed voor inzet. Van de in totaal 49 machines die op de eerste dag werden ingezet, haalden slechts 32 de frontlijn.
  • De wapenstilstand tussen de Geallieerden en de Duitsers is van kracht

    De wapenstilstand tussen de Geallieerden en de Duitsers is van kracht
    In Duitsland was kort tevoren de Weimarrepubliek uitgeroepen en in Beieren kwam zelfs korte tijd een communistisch bewind aan de macht. Keizer Wilhelm II vluchtte naar Nederland en Friedrich Ebert en Philipp Scheidemann wendden zich tot de geallieerden voor het tekenen van een wapenstilstand. Zij stuurden de gematigde Matthias Erzberger en Müller naar de onderhandelingen te Compiègne. Hier tekende Erzberger de wapenstilstand. Op 11 november 1918 om 11:00 uur eindigden de oorlogshandelingen.
  • Verdrag van Versailles

    Verdrag van Versailles
    Het Verdrag van Versailles werd op 28 juni 1919 (precies vijf jaar na de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk, de directe aanleiding voor het uitbreken van de oorlog), na afsluiting van een op 18 januari 1919 te Parijs begonnen geallieerde vredesconferentie, in de spiegelzaal van het kasteel van Versailles door vertegenwoordigers van het Duitse Rijk (Johannes Bell, 1868-1949 en Hermann Müller, 1876-1931, beiden minister in het zojuist aangetreden kabinet-Bauer.