Twintigste eeuw

  • Period: to

    Twintigste eeuw

  • Period: to

    Militaire ontwikkeling

    In Nederland komt er een hernieuwde politieke en maatschappelijke aandacht voor het leger. In de laatste decennia van de 19e eeuw vonden er veel ontwikkelingen plaats, zoals moderne schepen, vervanging van hout naar ijzer, stoomvoorstuwing, moderne handvuurwapens en snelvuurgeschut voor het leger, invoering persoonlijke dienstplicht (1898) en leefomstandigheden van de militairen in de kazernes werden verbeterd.
  • Verdrag van Stefano

    Verdrag van Stefano
    Het verdrag van Stefano maakte een eind aan het Russisch-Osmaanse oorlog van 1977. De onafhankelijkheid van Bulgarije werd gecreerd en de invloed van Rusland werd door het verdrag van Stefano uitgebreid.
  • Triple Alliantie

    Triple Alliantie
    De drievoudige alliantie was een verdrag tussen Italië, Oostenrijk-hongarije en het Duitse rijk. Dit verdrag werd gesloten, zodat de landen elkaar konden steunen in een geval van een aanval op een van hen door twee of meer grootmachten.
  • Adolf Hitler werd geboren

    Adolf Hitler werd geboren
    Adolf Hitler werd geboren in het Oostenrijkse plaatsje Braunau. Hij woonde daar tot zijn derde levensjaar. Adolf Hitler staat bekend om zijn rol als Führer van Duitsland van 1934 tot 1945.
  • Period: to

    Fin de Siècle

    Let niet op de datum, alleen op het jaar.
    Nationalisme was in eerste instantie een mooie, lieflijke aangelgenheid. Eind 19e eeuw is datzelfde nationalisme veranderd in een agressieve ideologie, dat in strijd moet gaan met andere volkeren. Het sociaal-darwinisme begon hier een grote rol te spelen.
    Dit is een Europese ontwikkeling
  • Bloedige zondag

    Bloedige zondag
    Bloedige zondag was een bloedbad in St. Petersburg Rusland op ongewapende demonstranten die een petitie wilden aanbieden aan de tsaar Nicolaas II.
  • Verdrag van Sint-Petersburg

    Verdrag van Sint-Petersburg
    Verdrag van Sint-Petersburg was een alliantieverdrag tussen Rusland en Engeland. De Russen en de Britten beloofden elkaar te steunen wanneer een van hen werd aangevallen. Dit verdrag en de verdragen die ze met Frankrijk hadden, zouden leiden tot de Triple Entente
  • Moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk

    Moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk
    De moord op frans Ferdinand van Oostenrijk vormde de directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. De Oostenrijkse troonopvolger bezocht samen met zijn echtgenote, Sophie Chotek, de hoofdstad van Oostenrijk-Hongaarse provincie Bosnië en Herzegovina.
  • Begin van de WOI

    Begin van de WOI
    Op 28 juli verklaart Oostenrijk-Hongarije aan Servië de oorlog. Rusland begint onmiddellijk te mobiliseren. Het Duitse rijk verklaart Rusland en Frankrijk de oorlog. Dit is het begin van de Eerste Wereldoorlog.
  • Februarirevolutie

    Februarirevolutie
    De Februarirevolutie was het begin van de Russische revolutie. Het onmiddellijke resultaat daarvan was gedwongen aftreden van Tsaar Nicolaas II. De revolutie vond plaats van 8 tot 12 maart.
  • Oktoberrevolutie

    Oktoberrevolutie
    Revolutie dat plaats vond in Petrograd. De Oktoberrevolutie zette de voorlopige Russische regering af en gaf de macht aan de lokale sovjets, gedomineerd door de bolsjewieken.
  • Verdrag van Versailles

    Verdrag van Versailles
    Het verdrag van Versailles werd ondertekend in de spiegelzaal van het kasteel van Versailles. Het was een verdrag tussen Duitsland en de geallieerden. Het was een van de vijf verdragen waarmee de WOI formeel werd beïndigd. Het Verdrag van Versailles was een van de belangrijkste van de vijf verdragen. Bij dit verdrag was de Sovjet-Unie en Duitsland niet betrokken bij de onderhandelingen. Duitsland moest gebieden inleveren, militair licht bewapenen en een enorme som geld terugbetalen.
  • Stalin secretaris-generaal

    Stalin secretaris-generaal
    Toen Lenin besloot zich niet meer toe te leggen op het landsbestuur, verkkreeg Stalin het ambt secretaris-generaal van de partij. Stalin wist Rusland in een snel tempo te industrialiseren en tot een grootmacht te transformeren en in de Tweede Wereldoorlog Adolf Hitler te verslaan.
  • Verdrag van Rapollo

    Verdrag van Rapollo
    Het verdrag van Rapollo werd gesloten tussen Duitsland en de Sovjet-Unie in de Italiaanse badplaats Rapollo. De Weimarrepubliek erkende hiermee als eerste land de Sovjet-Unie. Sovjet-Unie zag af van de Duitse herstelbetalingen, terwijl Duitsland afstand deed van zijn eigendommen in Rusland. Duitse militaire trainingen mochten gehouden worden in Rusland en er mochten een wapenfabriek gesticht worden, op voorwaarde van gezamelijke eigedom van technische kennis.
  • Lenin premier Sovjet-Unie

    Lenin premier Sovjet-Unie
    Lenin werd de eerste premier van Sovjet-Unie. Hij was een Russisch revolutionair en naamgever van het leninisme.
  • Verdrag van Locarno

    Verdrag van Locarno
    Het verdrag van Locarno is een internationaal verdrag wat plaats vond van 5 oktober tot en met 16 oktober. Het ging vooral om erkenning van grenzen tussen bepaalde landen die door het verdrag van Versailles waren ontstaan en ter voorbereiding van het toetreden van Duitsland tot de volkenbond.
  • Beurskrach

    Beurskrach
    Deze datum wordt ook wel de 'Zwarte Donderdag' genoemd. De aandelenkoersen van New York Stock Exchange begonnen extreem te dalen. Door de crisis konden veel leningen niet terugbetaald worden en gingen banken failliet. De verslechterde economie kwam snel in een depressie terrecht.
  • Hitler voerde grondwetwijziging door

    Hitler voerde grondwetwijziging door
    Om alle macht in handen te krijgen voerde Hitler een grondwetwijziging door. Met die grondwetwijziging kreeg Hitler de bevoegdheid om vier jaar lang buiten de rijksdag om te regeren en wetten uit te vaardigen. Dit was het begin van het Derde Rijk.
  • Kristallnacht

    Kristallnacht
    Kristallnacht werd gehouden in de nacht van 9 november op 10 november. De Kristallnacht (ook wel Nacht van het gebroken glas genoemd) was een door de nazi's georganiseerde actie gericht tegen de joodse bevolking in Duitsland.
  • Molotov-Ribbentroppact

    Molotov-Ribbentroppact
    Niet aanvalsverdrag tussen het nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie. Zonder dit pact had Hitler zijn oorlog met Polen niet kunnen starten, omdat hij een groot risico nam voor twee fronten oorlog te moeten voeren.
  • Duitsland valt Polen binnen

    Duitsland valt Polen binnen
    De invasie begon met de Slag om Westerplatte. De Duitsers veroverden binnen vier weken het westelijk deel van Polen. Engeland en Frankrijk verklaarden daarop Duitsland de oorlog. Drie weken later viel ook Rusland Polen binnen.
  • Operatie Barbarossa

    Operatie Barbarossa
    Operatie Barbarossa was een codenaam voor de Duitse aanval op de Sovjet-Unie gedurende de Tweede Wereldoorlog. De operatie zelf duurde tot december 1941. Het doel van de operatie was een snelle overname van het Europese deel van de Sovjet-Unie. In het begin van de operatie wonnen de Duitsers veel terrein winst en had het Rode Leger veel verliezen. In oktober liep het Duitse offensief echter vast in de modder.
  • Aanval op Pearl Harbor

    Aanval op Pearl Harbor
    Aanval op Pearl Harbor was een verassingsaanval door de de Japanse Keizerlijke Marine. De aanval was bedoeld om de grootste deel van de vloot van de Verenigde Staten te vernietigen, zodat Japan vrij spel zou hebben in de Pacifische Oceaan. De aanval was een grote schok voor de Amerikaanse volk en leidde rechtsreeks tot de Amerikaanse betrokkenheid in de Tweede Wereldoorlog
  • D-day

    D-day
    De geallieerden landen in Normandië. Het was de grootste amfibische invasie in de geschiedenis en het begin van de bevrijding van West-Europa.
  • Adolf Hitler pleegt zelfmoord

    Adolf Hitler pleegt zelfmoord
    Adolf Hitler pleegde zelfmoord in zijn ondergrondse bunker in Berlijn. Dat deed hij samen met Eva Braun, met wie hij een dag eerder gehuwd was.
  • Overgave Duitsland

    Overgave Duitsland
    Duitse vertegenwoordigers tekenden onder leiding van Wilhelm Keitel in Berlijn een document, expliciet capitulerend aan de Sovjet strijdkrachten in aanwezigheid van generaal Georgi Zjoekov. Nieuws van de overgave van Duitsland bereikte de media met als gevolg spontane feesten in heel Europa.
  • Oprichting Verenigde Naties

    Oprichting Verenigde Naties
    Na de Tweede Wereldoorlog werd de Vernigde Naties opgericht. De doelstelling van de organisatie is om alle landen ter wereld gezamenlijke beslissingen te nemen over de wereldproblematiek.