Verdensbilleder

Timeline created by facebooker_2703439109978914
 • Period:
  -428 BCE
  to
  -348 BCE

  Plato

  Græsk filosof, matematiker og astronom. Troede på at jorden var universets midtpunkt mens planter, solen og månen bevæger sig i cirkler om jorden. Han mente at jordens lå i et større system som Himlen var en del af og, at stjernerne er sat fast på det ydre lag af dette system.
  En stor ting Plato hypnotiserede var at planeterne ikke bevægede sig i en stor cirkel om jorden, men på hver sin cirkulære rute om jorden. Han mente her at hver cirkel ville bevæge sig hver sin vej skiftende.
 • Period:
  -385 BCE
  to
  -323 BCE

  Aristoteles

  Græsk filosof. Observerede at stjernerne er længere væk end solen. Han lavede det aristotelske system, som var en teori om at jorden var universets midtpunkt, og at alle himmellegmer, sidder fast på usynlige cirkler som roterer om jorden.
 • Period:
  -310 BCE
  to
  -230 BCE

  Aristarchus of Samos

  Græsk astonomer og matematiker. Mente at det var sollen, ikke jorden, som var universets midtpunkt, og at Jorden og de andre planeter derfor roterede solen. Denne måde at tænke på hed “Heliocentric”.
  Han mente også at stjerner bare var sole som var langt væk, men at de sad på faste pladser i universet.
  Hans hypotese blev dog ikke accepteret af de andre fra hans tid.
 • Period:
  100
  to
  170

  Ptolemæus

  Ptolemæus udgav i 150 et katalog hvori aristoteles geocentriske verdensbilleder var repræsenteret. I kataloget fremgik også flere af de kendte stjernebilleder, såsom origon og løven, disse stjernebilleder var navngivet af Ptolemæus. Derudover lavede Ptolemæus nogle nye beregninger af afstanden mellem jorden, solen og månen.
 • Period:
  1473
  to
  1543

  Nikolaus Kopernikus

  Kopernikus skrev omkring år 1500 en oversigt og hans verdensbillede. Solen bevæger sig ikke rundt om den ubevægelige Jord, tværtimod er Solen Universets faste midtpunkt, hvorom planeterne drejer. De ubevægelige fiksstjerner er yderst i Universet, og Jorden er en planet i et årligt kredsløb om Solen og i daglig rotation om sin akse.
 • Period:
  Dec 14, 1546
  to

  Tycho Brahe

  Tycho Brahe var en dansk astronom, som have en teori om at jorden var fastlåst, og solen bevæger sig i en bane omkring jorden. Han studerede supernovaer, hvor han opdagede SN 1572, som derefter blev en milepæl i videnskabshistorien.
 • Period:
  Feb 15, 1564
  to

  Galileo Galilei

  Galileo var en italiensk astronom, som opdagede flere af Jupiters måner, med sit hjemmelavede teleskop. Han observerede venus's faser og konkluderede at planeterne cirklede omkring solen, snarer end omkring jorden, som Tycho Brahe tidligere havde lavet teorier om. Galileo opdagede også solpletter.
 • Period:
  1571
  to

  Johannes Kepler

  Tysk astronom og matematiker. Keplers 1. lov (1609):
  Planeterne bevæger sig i ellipsebaner med Solen i det ene brændpunkt. Keplers 2. lov:
  En planet bevæger sig i banen, således at linjen fra Solen til planeten overstryger lige store arealer i lige store tidsrum. Keplers 3. Lov (1619):
  Kvadratet på en planets omløbstid er proportionalt med dens middelafstand til Solen (den halve storakse i ellipsebanen) i tredje potens. Proportionalitetskonstanten er den samme for alle planeterne.
 • Period: to

  Christiaan Huygens

  Huygens opdagede Saturns største måne, Titan.
 • Period: to

  Charles Messier

  Charles Messier var en fransk astronom og kometjæger, og er kendt for sin liste over stjernetåger og stjernehobe. Han opdagede mindst 13 kometer.
 • Period: to

  William Herschel

  Opfandt Herschler teleskopet, 1774, som han brugte til at observere stjernerne. i sine observationer fandt han planeten Uranus. Fundet af Uranus gjorde ham berømt og han fik titlen som hof astronom.
 • Opdagelsen af Uranus

 • Opdagelse af Neptun

 • Period: to

  Albert Einstein

  Tysk astronom og fysiker. Han er kendt for sin teori om gravetationsbølger, og sin relativitetsteori. Han lavede fundamentet for vores viden om sorte huller.
 • Period: to

  Stephen Hawking

  En britisk astrofysiker, hvis forskningsområde var sorte huller og tid, hvor han bl.a. opdagede de love der underfalder sortehulleres egenskaber, her under at at deres overflade areal ikke kan blive mindre. Senere opdagede han også at sorte huller ikke eksistere evigt, men at de "fordamper" langsomt.
 • Månelandingen

  Første mand på månen var Niel Armstrong, som sammen med Buzz Aldrin og Michael Collins rejste til månen, som bliver kaldt Apollo 11 missionen.
 • Period: to

  Katie Bouman

  Hun tog det første billede at et sort hul.
 • Kepler teleskopet bliver sendt op

  Kepler-rumteleskopet er et NASA-rumteleskop og -fotometer, som i perioden 2009-18 bl.a blev anvendt til at lede efter exoplaneter, som ligner vor egen jord, med særlig fokus på dem, som ligger i en livsbetingende afstand fra moderstjernen. Teleskopet er opkaldt efter Johannes Kepler.
 • Billede af sort hul

  Det første billede af et sort hul.