Verdensbillede

Det historiske verdensbillede

  • Aristoles verdensbillede

    Aristoles verdensbillede
    384-322 f. Kr. Aristoles verdensbillede er bygget på hans egne iagtagelser af hvordan naturen fungere. Han mente også at jorden samlet var bygget af fire simple elementer nemlig: vand, jord, ild og luft. Hans teori om verdenen var hele fundamentet for den fysiske og astronomiske videnskab i mere end 1000 år
  • Ptolemæus

    Ptolemæus
    Ptolemæus levede 150 e. Kr og han sammenfattede dermed hans egne personlige viden sammen med Aristoteles og satte det hele sammen på 13 forskellige bøger. Ptolemæus fandt derefter ud af at når planeterne bevægede sig fra øst til vest, at de derefter rykkede sig et stykke baglæns hvori de forsatte tilbage mod vest. Idag har vi dog meget mere viden omkring dette, fx ved vi at de mange bevægelser skyldes at jorden og planeterne bevæger sig rundt med forskellige hastigheder hvert eneste gang.
  • Epicykelmodellen

    Epicykelmodellen
    Man opfandt epicykelmodellen, for at kunne forklare den retrogradende bevægelser planeten gør. Som vi kan se på billedet, er der et punkt hvor planeten bevæger sig rundt i en jævn cirkelbane rundt omkring vores jord. Mens punktet bevæger sig rundt om jorden, bevæger en anden planet sig rundt omkring punket. Denne røde cirkel, som også er vist på billedet, kalder vi for en ''epicykel''
  • Tycho Brahe

    Tycho Brahe
    1546-1602
    Tycho Brahe var især kendt for hans meget præcise astronomiske observationer, med hans helt egne instrumenter. Han var en dansk adelsmand og han udviklede hans egen teori om selve planeternes bevægelse. Efter at have studeret både Kopernikus og den aristoteliske fysik, kom han frem til den teori om at planeterne såmæld kræsede rundt om solen, men man overvejede at når jorden fortsat var verdens centrum, at det ikke stemte overens med den kristne teologi.
  • Keplers 1. lov

    Keplers 1. lov
    Johannes kepler benyttede de samme observationer som Tycho Brahes med undersøgte det nærmere for at finde nye og mere nødagtige svar. Han undersøgte den bane som Mars kører rundt på, og han fandt dermed ud af at banen er en ellipse med solen i det ene brændpunkt. Efter at have kigget nærmere på det fandt han også ud af at alle de andre planeters baner også er ellipser omkring solen, hvilket fører os til den første lov.
  • Keplers 2. lov

    Keplers 2. lov
    Han fandt derefter ud af at de forbindelseslinier der er mellem solen og hvert enkelte planet indeholder præcis lige store arealer i det helt samme størelse tidsrum.
  • Keplers 3. lov

    Keplers 3. lov
    Denne lov udtrykker at den følgende brøk gælder alle planeter. T^2 l a^3 T står for planetens omløbstid og a står for ellipsens halve storakse.
  • Galileo Galilei

    Galileo Galilei
    1564-1642
    Ifølge Galilei kunne man kun bevise ting via. eksperimenter og observationer. ''Mål det der er måleligt, og gør det der ikke er måleligt, måleligt'' Han grundlagde en metode som viste at man efte et bestemt antal målinger danner sig selv en hypotese, i en matematisk formel. Hyptonosen afhænger således af de samlede målingers værdi og den samlede overensstemmelse.
  • Isaac Newton

    Isaac Newton
    Efter keplers love havde man langt større forståelse for universet man levede i, og man kunne derfor arbejde videre med det viden man i forvejen havde liggende.
    Dette gjorde Isaac Newton, og han kom frem til at han forestillede sig at jorden ligesom påvirkede månen med en slags tiltrækningskraft, som man idag kalder for ''massetiltrækningskræften''
  • Ole Rømer

    Ole Rømer
    Den berømte Ole Rømer, var manden som opdagede at at lyset havde en endelig hastighed. Han havde i lang tid studeret Jupiters formærkelser og han fandt ud af at disse formørkelser kom tidligere når jorden nærmede sig hen mod Jupiter. Hans teori med dette var, at afvigelserne fandt sted pga forskellen i tiden det tog lyset at nå hen til Jorden og bestemme lysets hastighed til nogenlunde 3/4 af den samlede værdi.