Ungdomsfilmens historie

  • De tidlige år

    De tidlige år
    Mange regner med at ungdomsfilmen opstår i 1950, findes der film før det. livspriode mellem barndom og voksenliv blev ikke for alvor udbredt årene efter 2. verdenskrig. Filmene fremstod som forvoksede børn eller barnlige kopier af de voksne. Eksempel: fem raske piger af A.W Sandberg (1930)
  • Farlig ungdom

    Man siger at man startede med ungdomsfilm i 1950'erne, så var der selfølgelig også unge med før det, og det blev meget udbredt efter 2. verdenskrig.
    I 1950'erne havde de unge den rolle, at de spillede forvoksede børn eller barnlige kopier af de voksne mennesker. Farlig ungdom:
    Den blev set halvanden million gange. Den fik også prisen i 1954, som årets bedste film.
    Den handler om Egon som kommer til København, fordi han gerne vil være mekanikerlæring.
  • 1960'erne: Nye impulser

    1960'erne: Nye impulser
    TV'et fik sit indtog som det foretrukne medie i Danmark; salget af biografbiletter faldt fra 60 mio. til 20 mio. i perioden 1954-1970. Filmmediet vinder større respekt som en form for kunst, og der bliver eksperimenteret meget med kunstnerstiske strømninger fra bl.a. Europa. Ungdomsfilmene er ny mere realistiske og sætter fokus på unge menneskers psykologi ("Der var engang en krig" 1966)
  • 1970'erne: Guldalderen

    1970'erne: Guldalderen
    i år 1970 var begyndelsen af guldalderen, for danske ungdomsfilm. Årsagen til at ungdomsfilmens storhed var den generelle solidaritet, som kom til udtryk igennem filmene. Man begynder for alvor at lave film til unge og om unge, den inforstående og solidariske synsvinkel. Filmene afspejlede sig tit i filmens titel. Eksempel: La' os være (1975) af Lasse Nielsens.
    Filmen handler om unge som vil være i fred, og det afspejler dig godt i titlen.
  • 1980'erne: Opvækstfilmen blomsterer

    1980'erne: Opvækstfilmen blomsterer
    I 1982 bliver det besluttet, at 25% af alle de offentlige støttemidler til film ,skal gå til film om og for børn og unge. Mange instruktører blomstrer og danske kultfilm bliver skabt; et eksempel er "Kundskabens træ" af Nils Malmros i 1981. Mange film er opvækstfilm og handler om udfordringerne ved overgangen fra barn til voksen, derfor er publikummet oftest de voksne, men filmene fanger også det unge publikum.
  • 90'erne Genrefilmen kommer

    90'erne Genrefilmen kommer
    i 90'erne begynder Hollywood horroegenerne at komme ind i de danske film. De havde tendens i periodens danske ungdomsfilm fremstilling af de unge.Eksempel: Lad isbjørnene danse af Biger Larsen (1990)
    Man møder også tabuer i forhold til sex, narko og kriminalitet, på en realistisk og direkte måde. Det er hidtil aldrig set i danske film
  • 2010'erne: Formeksperimenter

    2010'erne: Formeksperimenter
    De grænsesøgende ungdomsfilm med rå og ekstreme ungdomsmiljøer bliver afløst af en mere følselsmættet realisme; temaer som omsorgssvigt bliver taget op. Filmens stil spiller en mere fremtrædende rolle end før. Stemningen i filmen er mere fremtrædende og vigtig. Et eksempel på en film er "Magi i luften" af Simon Staho fra 2011