Ungdomsfilm

  • De tidlige år

    Begrebet ungdom var ikke som sådan indført i årene før Anden Verdenskrig. Unge i ungdomsfilm i årene før 1950'erne fremstod derfor som forvoksede børn, eller barnlige kopier af voksne
  • 1950'erne: Læderjakker og løftede pegefingre

    Danske ungdomsfilm opstår samtidig som i USA, i midten af 1950'erne. I USA var det en vigtig del af den forbrugsorienterede ungdomskultur. Ungdomsfilm kom i forbindelse med udbredelsen af TV. I USA var de fleste ungdomsfilm kendt som b-film. I Danmark var kvaliteten dog højere, og film som Farlig Ungdom blev produceret den gang.
  • 1960'erne: Nye impulser

    Mange danske film fra denne periode orienterer sig mod kunstneriske strømninger i europæiske film, herunder den franske nybølge og den italienske neoralisme.
  • 1970'erne: Guldalderen

    Tiden fra 1970 og 1980 kaldes guldaldertiden. Dette skyldes den generelle solidaritet med børn og unge, der præger tidens kultur og samfundsdebatter, en solidaritet som også kommer til udtryk filmpolitisk. Man opfattede det som nødvendigt, at sikre de unges interesse for film i fremtiden. Derfor begynder man på film der henvender sig direkte til unge.
  • 1980'erne: Opvækstfilmen blomstrer

    I 1982 kommer en ny filmlov, og ungdomsfilmene får derfor et løft. 25% af alle offentlige støttemidler til filmproduktion skal gå til film om børn og unge. Dette sikrer at guldalderen lever videre i det nye årti. Filmene handlede her meget om overgangen fra barn til voksen.
  • 1990'erne: Genrefilmen kommer

    1990'erne viderfører 70 og 80'ernes ungdomsrealisme. I 1990'erne blandes den danske ungdom med træk fra Hollywoods horrorgenrer. Her kommer temaer som sex, narko og kriminalitet på banen, hvilket hidtil ikke er set i dansk film.
  • 2010'erne: Formeksperimenter

    I 2010'erne er de grænsesøgende ungdomsfilm overvejende blevet afløst af en mere følelsesladet realisme. Film som Hold Mig og Frit Fald er eksempler på dette. Filmenes stil er her mere fremtrædende.