the first world war

 • Opkomend imperialisme/nationalisme in Duitsland

  Nationalisten bepaalden steeds meer het beleid van een regering. Er werden steeds meer claims gelegd en volken die al jaren onder een ander bestuur leefden en zich er naar hadden aangepast zoals de Tsjechen en Polen, wilden nu een eigen staat. Ze zochten steeds meer steun in extreme groeperingen, zoals de Zwarte Hand in Servië.In tegenstelling tot Frankrijk en Groot-Brittannië bezat Duitsland amper koloniën, waardoor Duitsland minder als grote mogendheid werd gezien. Volgens de toen heersende
 • Period: to

  The first world war

 • Moord op Frans Ferdidand, staatshertog van Oostenrijk-Hongarije

  De moord vond plaats op 28 juni 1914, toen de Oostenrijkse troonopvolger samen met zijn echtgenote, Sophie Chotek Gräfin von Chotova, hertogin von Hohenberg, een bezoek bracht aan Sarajevo, de hoofdstad van de Oostenrijk-Hongaarse provincie Bosnië en Herzegovina. De moord was gepleegd omdat de Serviers een volk wilden verenigen maar Oostenrijk-Hongarije stond echter in de weg.
 • Oostenrijk-Hongarije verklaart de oorlog aan Servië.

  Op 18 Juli 1914 verklaarde Oostenrijk-Hongarije Servië de oorlog. De reden hiervoor was de eerdere conflicten tussen deze twee landen, zoals de dood op Frans Ferdidand.
 • Duitsland valt België binnen.

  Met als doel Frankrijk aan te kunnen vallen, viel het Duitse leger Belgie binnen. De Belgische regering weigerde vrije doorgang te verlenen aan de Duitsers om Frankrijk aan te vallen.
 • Het begin van de slag van Verdun

  Op 21 februari 1916 om 07.15 uur (de Duitse tijd was 1 uur later) braakten 1225 kanonnen hun vuur uit over de Franse linies voor Verdun. Het kanonvuur was zo hevig, dat een onderaards gerommel en gedreun tot op 170 kilometer rond Verdun te horen en te voelen was. De slag duurde uiteindelijk tot 15 december van hetzelfde jaar.
 • De slag aan de Somme vond plaats

  Op 25 juni 1916 werd gestart met een vrijwel onafgebroken bombardement op de Duitse linies door 1437 kanonnen, houwitsers en mortieren met 1.508.652 allerhande granaten. Op 1 juli 1916, om exact 07:30, werd het sein gegeven voor de aanval. Enige minuten daarvoor werden ondertunnelde Duitse posities met mijnen van wel 23 ton opgeblazen. Deze tunnels waren in de maanden voorafgaand hieraan met bloed, zweet en tranen uitgegraven door speciaal daarvoor ingerichte eenheden.
 • De eerste wereldoorlog kwam aan zijn einde

  De wapenstilstand in November 1918 betekende het einde van de oorlog. In 1919 werden de vredesverdragen opgesteld. Samen met de Engelse premier Lloyd George, de Franse premier Clemenceau en andere regeringslijders bepaalde de Amerikaanse president Wilson de vredesvoorwaarden. De verliezers hadden bij de besprekingen niets in te brengen. In juni 1919 werd het verdrag van Versailles getekend. Het was een harde vrede voor Duitsland. Het land werd als hoofdschuldige aangewezen en moest de oorlogssch
 • Het verdrag van versailles werd getekend.

  Het verdrag van Versaille werd geproduceert op 28 juni 1919, en Duitsland werd gedwongen om het te ondertekenen. En in het verslag stond dat Oostenrijk-Hongarije werd gesplitst, dat Tjechie-Slowakijke en Joegoslavië ontstonden. Duitsland moest twee gebieden aftstaan genaamd Elzas en Lotharingen aan Frankrijk en Polen, Duitsland moest het herstel van de schade die ze hadden aangericht bekostigen. Ook moest Duitsland hun bewapering verminderen en het leger verkleinen.