Tebes

Tebes

By Denkii
  • 3200 BCE

    Tebes habitada

    Tebes habitada
    Tebas va estar habitada des d'al voltant de l' 3200 aC . Era la capital homònima de Uaset, el quart nomo d'el Alt Egipte . En aquest moment encara era un petit lloc comercial, mentre que Memphis era la residència real dels faraons de l' Imperi Antic
  • 2160 BCE

    Primer període intermedi

    Primer període intermedi
    Per al 2160 a. C. , una nova dinastia de faraons (les dinasties Novena i Desena ) van governar el Baix Egipte i parts de el nord d'el Alt Egipte des de la seva capital a Heracleòpolis Magna . Una dinastia rival (la Onzena Dinastia ) en Tebas va governar la part restant de l'Alt Egipte. Els governants tebans aparentment eren descendents de l' príncep de Tebes , Intef el Vell .
  • 2050 BCE

    Imperi mitjà

    Imperi mitjà
    Finalment pel 2050 a. C., el fill de Antef III Mentuhotep II (que significa "Montu està satisfet"), va prendre als Heracleopolitanos per la força i va reunificar Egipte un cop més sota un sol governant, començant així el període ara conegut com el Imperi Mitjà . Mentuhotep II va governar durant 51 anys i va construir el primer temple funerari a Deir el-Bahari , que probablement va servir d'inspiració per al temple posterior i més gran construït al costat d'ell per Hatshepsut a la XVIII Dinastia.
  • 2050 BCE

    XII Dinastia (Imperi mitjà)

    XII Dinastia (Imperi mitjà)
    Durant la XII Dinastia , Amenemhat I va moure la seu de el poder a al nord a una nova urbs, Itjtawy . Tebas va continuar prosperant com un centre religiós ja que el déu local Amon s'estava fent cada vegada més prominent en tot Egipte. Les restes més antigues conservades d'un temple dedicat a Amon daten de l'regnat de Senusret I . Tebas ja era, en l'Imperi Mitjà, una ciutat de mida considerable.
  • 1700 BCE

    Segon període intermedi

    Segon període intermedi
    Una segona onada de asiàtics anomenats Hicsos , "governants de les terres estrangeres" com els egipcis anomenaven als seus líders va emigrar a al nord-est d'Egipte i va envair el centre de poder cananeu en Avaris , començant allí la XV dinastia . Els reis hicsos van guanyar el control de el Baix Egipte a principis de l' Segon Període Intermedi (1657-1549 a. C.). 18 Quan els hicsos van prendre Memfis durant o poc després de l'regnat de Merneferre Ai (c. 1700 a. C.).
  • 1700 BCE

    Segon període intermedi (Memfis)

    Els governants de la XIII Dinastia van fugir a sud, a Tebes, que va reprendre l'estatus com a capital. 19Els prínceps tebanos (ara coneguts com la XVI Dinastia ) van romandre ferms sobre la seva regió immediata mentre els hicsos avançaven des del Delta cap al sud fins al Egipte Mitjà.
  • 1550 BCE

    Imperi Nou i apogeu

    Imperi Nou i apogeu
    Amosis va establir Tebes com la capital de el regne de nou unificat. Es va convertir en una gran metròpoli donada la demanda d'una administració més complexa i les conquestes dels nous sobirans, que van arribar a controlar Nubia i Síria , vessant part dels rics tributs estrangers sobre el gran temple de el déu Amon, en agraïment a les seves victòries . L'apogeu va arribar amb Amenhotep III , que va ampliar i embellir el gran temple de Karnak.
  • 750 BCE

    Tercer període intermedi i Baixa Època

    Tercer període intermedi i Baixa Època
    Els grans sacerdots d'Amon van prendre el control en Tebas, mentre les dinasties XXI i XXII governaven el delta. Matrimonis entre elles van enfortir els seus llaços i filles dels sobirans tanitas van exercir com a grans esposes d'Amón a la ciutat de Tebes.Al voltant de 750 a. C. els nubis o kushites van augmentar la seva influència en l'Alt Egipte i van atacar als sobirans de nord, unificant el país sota una dinastia núbia de faraons negres, que van realitzar obres en Tebas.
  • 185 BCE

    Període grecoromà

    La bona relació dels tebanos amb el poder central al nord va acabar quan els faraons egipcis nadius van ser finalment reemplaçats per grecs, liderats per Alexandre el Gran . Va visitar Tebas durant una celebració de l' Festival Opet . Malgrat la seva visita de benvinguda, Tebes es va convertir en un centre per a la dissidència. Cap a finals de l' segle III a. C. , Horunnefer , possiblement d'origen nubi, va encapçalar una revolta contra els Ptolomeus a l'Alt Egipte.
  • 30 BCE

    Mig segle després del Període grecoromà

    Mig segle després, els tebanos es van aixecar de nou, elevant a un tal Harsiesi a el tron en 132 a. C. . Harsiesi, havent-se portat els fons de l'banc real en Tebas, va fugir a l'any següent. Al 91 a. C. , va esclatar una altra revolta. En els anys següents, Tebas va ser sotmesa i la ciutat es va convertir en runes. 21Durant l'ocupació romana (30 a. C.-349 d. C.), els poblats es van agrupar al voltant de l'piló de el gran temple de Luxor en ruïnes.