Image

Svenska språkhistorian

  • 3500 BCE

    Språkets släktträd

    Språkets släktträd
    Språk kan vara släkt, och vi har 100 olika språkträd som tillhör olika familjer. Svenskan tillhör det indoeuropeiska-språkträdet och just svenskan finns på den germanska grenen. Dem indoeuropeiska språket var en gång ett gemensamt språk men när människorna började flytta till olika ställen så blev språket till olika dialekter och senare olika språk.
  • 800

    Forntid till vikingatid

    Forntid till vikingatid
    Urindoeuropeer som var den gemensamma gruppen som bodde tillsammans och pratade samma språk började under forntiden vandra åt olika håll. Grupperna tog med sitt språk, men när dem kom till olika ställen började dialekter utformas som senare skulle bli egna språk. Ur urgermanskan bildades Engelska, nederländska, tyska och ur nordiska. Ur nordiska skulle senare bli fornnordiska under vikingatiden.
  • Period: 800 to

    Vikingatid till Nutid

    Från runstenar och runor till det nuvarande Svenska språket. Hur gick det till? Jo sedan vikingatiden har svenskan gått igenom många faser. Det började med att man pratade latin här i Sverige, under många år. Sedan togs det till många lånord, arvord och nyord till vårt språk. Vi har lånat ord som Kyrka och munk från grekiskan. Arbete och betala från Tyskan, paraply från franskan och mycket annat från till exempel Engelskan och amerikanskan. Vi har senare gjort om dessa ord till våra egna.
  • 900

    Vikingatid och runstenar

    Vikingatid och runstenar
    Under vikingatiden skrev folket sina berättelser på runstenar som finns kvar en idag. Det var under denna tid som Runstenssvenskan var aktuell och den är idag den äldsta varianten av svenska som vi känner till. Från runor och runstenar kunder vi förstå vad våra förfäder sa vilket blev en enorm upptäckt för oss. Vi lärde oss vad symbolerna innebar och vad deras bokstäver stod för.
  • Tidningarna

    Tidningarna
    Tidningarna har spelat stor roll i utvecklingen av det svenska språket. Olof von Dalin gav ut en veckotidskrift runt 1732 som han kallade " Den Swänska Argust" Där berättade han att man drog gränsen från äldre och nysvenskan vid 1732. Senare under 1800-talet blev dagstidningar allt fler och det var även vid denna tid dialekterna var som mest olika. Men när tidningarna började komma och skrivas på rikssvenska så började dialekterna allt mer jämnas ut.
  • Dialektens historia

    Dialektens historia
    Både förr och nu finns det olika dialekter. Förr så kom dialekterna till när människor flyttade över berg och sjöar till olika platser. Det var svårt att ta sig över bergen och då träffades dem olika människorna inte varandra. Detta bidrog till att människor skapade egna dialekter. Men under 1900 talet började allt fler prata rikssvenska dels på grund av tv och radio men även den stora omflyttningen efter andra världskriget. Folk blandades det vill säga att även dialekter blandades.
  • Dialekter nutid

    I Sverige är dialekterna uppdelade i 5 olika grupper. Vi har Sydsvenskan, Göta, Gotländska, Svea och Norrländska. Dem olika dialekterna har samma skrivspråk (rikssvenskan) men det finns fortfarande mycket som skiljer dem åt. Dem har sitt egna sätt att prata och uttala. Dem har även "egna" ord som har olika innebörd. Förr var dialekterna mer olika varandra än nu. Eftersom att vi nu kommunicerar med varandra och kollar på samma filmer och serier så börjar dialekterna bli allt mer lika varandra.