Svenska

By LJ09
  • 4000 BCE

    Indoeuropeiska språk

    Indoeuropeiska är en stor språkfamilj som omfattar många av Europas och södra Asiens språk. Den tros ha uppstått för omkring 4000–2500 år f.Kr. på stäpperna norr om Svarta havet. Därifrån spreds språken med migration till stora delar av Europa och Asien. Till indoeuropeiska språk hör bland annat svenska, engelska, tyska, franska, ryska, persiska och hindi. Trots att dessa språk skiljer sig åt idag, har de gemensamt ursprung och delar vissa grammatiska strukturer och ord.
  • 250

    Urnordiska

    250-850 e.kr
    Urnordiska är den äldsta formen av nordiska språk och talades i Skandinavien under järnåldern. Det utvecklades från urgermanska och var ett gemensamt språk för hela Norden. Urnordiska skrevs med den äldre runraden (24 tecken) och lade grunden till de nordiska språken vi har idag: svenska, norska, danska, isländska och färöiska.
  • 800

    Västnordiska

    Västnordiska är en gren av de nordiska språken som utvecklades från fornnordiska och talades främst i Norge, Island och på Färöarna. Under vikingatiden var det en gemensam form av fornnordiska som användes i dessa områden, men efterhand började språken utvecklas på olika sätt, vilket ledde till uppkomsten av västnordiska språk.
  • 800

    Runsvenska

    800-1225
    Runsvenska är den äldsta formen av svenska språket. Den utvecklades från urnordiska runt år 800 och skrevs nästan enbart med runor – särskilt den yngre runraden (16 tecken). De flesta runinskrifterna från den här tiden finns på runstenar, ofta till minne av döda.
  • 1525

    Nysvenska

    1526–1900
    Nysvenska började när Nya testamentet översattes till svenska år 1526, i samband med reformationen. Den här perioden präglades av tyskt inflytande. Svenska akedemin skapades även under denna period 1786 i fokus att normera svenska språket.
  • Lånord

    Svenska har genom historien lånat ord från många olika språk, vilket speglar landets kulturella och historiska kontakter. Här är några exempel på svenska lånord. Tex, Franska under 1600-1700 talet med ord som bord. Och även flera andra språk som Engelska, Tyska, Latin och även Danska. Danska liknar Svenska lite mer eftersom de är språksyskon
  • Nynorsk och Bokmål

    Nynorsk är det andra av Norges två officiella skriftspråk.Ungefär 10–15 % av norrmännen använder nynorsk, främst i västra Norge. Det används i skolor, på myndigheter och i media – ofta parallellt med bokmål.Bokmål är ett av Norges två officiella skriftspråk (det andra är nynorsk). Det används av cirka 85–90 % av norrmännen.
    Idag är bokmål det vanligaste skriftspråket i Norge, särskilt i städer och östra delen av landet.