Linea del temps

  • 1 CE

    Naixament de Crist

    Jesús de Natzaret neix
  • Period: 100 to 300

    Inici del cristianisme

    Període que comprèn el temps en què els cristians eren perseguits i havien de dur la seva pràctica en clandestinitat
  • Period: 300 to 500

    Baix Imperi

    Període que marca la decadència de l’Imperi romà des de la crisi del segle III d.C fins la caiguda de roma a mans dels germànics a finals del segle V d.C
  • 303

    Persecucions de Dioclecià

    L’emperador Dioclecià va ordenar les persecucions de cristians més dures que es van produir. Va ser durant el seu regnat que es van produir els martiris de Sant Cugat, Santa Eulàlia i Sant Feliu.
  • 313

    Edicte de Milà

    L’emperador Constantí va promulgar aquest edicte segons el qual el Cristianisme deixava de ser una religió perseguida. Aquest fet va posar fi a les persecucions que els cristians van patir, sobretot durant el regnat de l’emperador Dioclecià, i va permetre que sortissin de la clandestinitat.
  • 330

    Fundació Constantinoble

    Constantinoble és el nom antic de l'actual ciutat d'Istanbul, a Turquia. El nom deriva del seu fundador, l'emperador romà Constantí el Gran. Va ser capital de l'Imperi Romà d'Orient durant més de mil anys, fins a la seva conquesta pels otomans al segle xv, quan comença l'edat moderna. Al llarg de les dècades següents, deixà de ser majoritàriament cristiana per a transformar-se en majoritàriament musulmana. El 1930 canvià el seu nom oficial per Istanbul.
  • Period: 376 to 507

    Visigots

    Segons la historiografia tradicional, els visigots són una branca dels pobles germànics. Els visigots van ser un poble sorgit a conseqüència de la divisió que van patir els gots arran de les invasions dels huns, cap al 370.
  • 390

    Edicte de Tessalònica

    Amb aquest edicte, l’emperador Teodosi va convertir el Cristianisme en religió oficial de l’Imperi.
  • 395

    Divisió de l’Imperi romà

    L’emperador Teodosi va dividir l’imperi en dos parts i les va donar als seus dos filla. La part oriental la va donar a Arcadi i l’occidental a Honori.
  • Period: 395 to 1409

    Imperi Bizantí

    Es denomina com Imperi Bizantí o Bizanci a la part oriental de l'Imperi romà que va perviure durant tota l'Edat Mitjana i el començament de el Renaixement. Aquest imperi es situava a la Mediterrània oriental.
  • 410

    Primer Saqueig de Roma

    Els Visigots, comandats pel cabdill Alaric, van entrar i saquejar la ciutat de Roma. Això va ser un cop molt dur ja que la ciutat de Roma no havia estat expugnada des de la seva fundació el 753 a.C
  • 415

    Visigots pacten amb Roma

    Els Visigots van aconseguir pactar amb les autoritats romanes el seu establiment a l’interior de l’Imperi, concretament a les terres de la Gàl·lia.
  • 455

    Segon saqueig de Roma

    Aquest cop van ser els Vàndals que durant quinze dies van sotmetre la ciutat de Roma a un saqueig tant dur que ha portat a fer servir l’expressió vàndal per referir-se a un acte violent i reprobable.
  • 476

    Caiguda de l’Imperi romà d’Occident

    Un poble germànic comandat pel cabdill Odoacre va entrar a Roma i va vèncer l’últim emperador d’Occident, Ròmul August, posant punt i final a l’Imperi romà. Aquest fet va ocasionar l’establiment dels regnes germànics.
  • Period: 476 to 507

    Imperio de visigots a Tolosa

    El Regne de Tolosa fou un territori al sud-oest d'Europa de l'antiguitat tardana nascut de les escorrialles de l'Imperi Romà d'Occident i dirigit pels visigots.
  • 507

    Batalla de Vouillé

    La batalla de Vouillé va ser una batalla decisiva pel control de Gàl·lia entre visigots i francs ocorreguda a la primavera de 507.
  • Period: 507 to 711

    Visigots a toledo

    El reino visigodo de Toledo fue fundado tras la derrota de los visigodos en la batalla de Vouillé (507) a manos de los francos, lo que los obligó a desplazarse con su población a Hispania, y de la Galia sólo conservaron el extremo occidental de la Narbonense, conocido como Septimania, poniendo fin así al Reino visigodo de Tolosa (Toulouse). La nueva capital la situaron en Toledo y aunque no se tiene constancia del momento exacto, se cree que fue durante el reinado de Atanagildo (555-567).
  • 527

    Justinià I

    Justinià I va ser nomentat emperador de l’Imperi romà d’Orient. Sota el seu regnat l’imperi va recuperar una gran importància i va permetre que somniés amb el reestabliment de l’Imperi romà
  • 537

    Construcció església Santa Sofia

    Santa Sofia de Constantinoble és una antiga església ortodoxa convertida en mesquita i museu d'Istanbul, a al barri turístic de Sultanahmet. És considera l'obra més gran i sagrada de l'època romana d'Orient. Va ser utilitzada com a església durante 916 anys, des de su construcció l'any 537, per l'emperador Justinià I, Fins a el dia de la conquesta de Constantinoble l'any 1453.
  • 570

    Revelacions de Mahoma

    Les Primeres Revelacions de Mahoma
    Pujava a la Hira, una cova a la muntanya Jabal Al-Sud, situada a la regió d'Hejaz a 3,2 km de la Meca, l'actual Aràbia Saudita. ... L'arcàngel Gabriel li va indicar a Mahoma, que havia estat triat com l'últim dels profetes per predicar la paraula d'Allah.
  • 571

    Neixement Mahoma

    22 de abril de 571 d. C.
  • 572

    Regnat de Leovigild

    Leovigild va ser rei dels visigòts entre a els anys 572 a 586. Va succeïr su Germà Liuva I, a què havia Estat associat el 569.
  • 622

    Hègira

    La Hègira és la migració de Mahoma de la Meca a la ciutat de Yatrib, després coneguda com Medina l'any 622, perquè els cacics coraichitas de la primera ciutat no acceptaven els seus ensenyaments sobre la nova religió, l'islam.
  • 630

    Mahoma conquesta la Meca

    Un dia com avui, l'any 630, Mahoma, el profeta fundador de l'Islam, ingressava a la Meca amb un exèrcit d'aproximadament 10.000 persones. Dos anys abans, el 628, Mahoma havia fet un pelegrinatge cap a la Meca amb 1400 persones amb la intenció de realitzar un atac.
  • 654

    Liber Iudiciorum

    El Liber Iudiciorum va ser un cos de lleis visigot, de caràcter territorial, disposat pel rei Recesvint i promulgat probablement l'any 654. També és conegut com a Codi de Recesvint, Llibre dels jutges, Liber Iudicum, Liber Gothorum, Fori Iudicum, Fòrum Iudicum i Fòrum Iudiciorum.
  • 711

    Batalla de Guadalete

    La batalla de Guadalete és el nom amb el qual es coneix una batalla que, segons la historiografia tradicionalment admesa,
  • 732

    Batalla de Poitiers

    La batalla de Poitiers va tenir lloc el 10 d'octubre de 732 entre les forces comandades pel líder franc Carles Martell i un exèrcit musulmà a les ordres de l'valí d'Al-Andalus Abd ar-Rahman ibn Abd Allah al-Gafiqi. Durant la batalla, els francs van derrotar a l'exèrcit musulmà i al-Gafiqi va resultar mort.
  • 768

    Carlemany + Coronació

    Carlemany va ser rei dels francs des 768, rei nominal dels llombards des 774 i Imperator Romanum gubernans Imperium des de 800 fins a la seva mort. Fill del rei Pipí el Breu i de Bertrada de Laon, va succeir al seu pare i virreinó amb el seu germà, Carloman I.
  • Period: 800 to 843

    Imperi Carolingi

    L'Imperi carolingi és un terme historiogràfic utilitzat per referir-se a el Regne franc de la dinastia carolíngia des de la coronació imperial de Carlemany l'any 800 fins a la divisió dels seus territoris en el Tractat de Verdún de l'843.
  • 843

    Tractat de Verdum

    El Tractat de Verdún va ser un pacte arribat al 10 d'agost de 843 entre Lotario I, Lluís el Germànic i Carles el Calb -fills de Ludovico Pío i néts de Carlemany-, a la localitat francesa homònima.
  • 1053

    Cisma d’Orient

    El Cisma d'Orient i Occident o el Gran Cisma -en menor mesura conegut també com Cisma d'1054- fa a l'conflicte religiós ocorregut en 1054,