Sam en Rens tijdlijn 1e wereldoorlog geschiedenis

 • Period: to

  Wo1

 • Moord op Frans Ferdinand

  Moord op Frans Ferdinand
  Frans Ferdinand was een Oostenrijkse aartshertog. Hij is vermoord door een groep Servische mannen die zich hadden aangesloten bij ‘De Zwarte Hand’. Zij hebben zich laten trainen door een persoon van het leger die ze alles heeft geleerd over de omgang met wapens. De moord vond plaats op 28 juni 1914.
 • De oorlogsverklaring tussen Oostenrijk-Hongarije en Servië

  De oorlogsverklaring tussen Oostenrijk-Hongarije en Servië
  Na de moord op Frans Ferdinand heeft Oostenrijk-Hongarije een ultimatum naar Servië gestuurd. Dit gebeurde op 23 juli 1914. Daarin stonden een aantal punten. Bijvoorbeeld dat als Oostenrijk-Hongarije niet de moord mocht onderzoeken, dat ze dan de oorlog verklaarden. Servië wijgerde, en dus verklaarden ze de oorlog aan elkaar.
 • De loopgravenoorlog

  De loopgravenoorlog
  LoopgravenoorlogEr werd een nieuw soort oorlog gevoerd. Op open velden vielen veel te veel slachtoffers. Om de verliezen te beperken werden er loopgraven gegraven. De loopgraven liepen langs het hele westfront. Het uitputten van de vijand was de tactiek van beide kanten. Toen deze tactiek niet leek te werken stapten de Duitsers over op een nieuwe tactiek. Ze deden kleine snelle aanvallen met lichtbewapende troepen. De geallieerden begonnen deze tactiek over te nemen. Met deze tactiek wonnen de
 • De tweede slag bij Ieper

  De tweede slag bij Ieper
  Op 17 april 1915 werden er mijnlading onder de Duitse loopgraven tot ontploffing gebracht. De British Expeditionary Force heeft daarvoor gangen gegraven onder de loopgraven. Hierna hebben ze daarin mijnen en dieptebommen geplaatst. Na de ontploffing kwam er een raar gas vrij. Bij die ontploffingen zijn een soort rare cilinders gevonden door de Engelsen, maar die zijn nooit teruggebracht.
 • De slag bij Somme

  De slag bij Somme
  Deze slag is een van de grootste van de Eerste Wereldoorlog. Er zijn hier ook meer dan een miljoen slachtoffers gesneuveld. De slag begon op 25 juni 1916 met een heel groot bombardement op de Duitse linies. Dit werd gedaan door 1437 kanonnen, houwitsers en mortieren. Uiteindelijk was dit geen succes, want de Duitsers waren erg diep ingegraven. Het bombardement kwam voor een groot deel niet door de kalkwanden heen.
 • Moderne oorlogsvoering

  Moderne oorlogsvoering
  In de 20e eeuw werden zoals eerder gezegd door industrialisatie en vondst van nieuwe materialen vele nieuwe wapens en technieken uitgevonden en toegepast. De eerste wereldoorlog was de eerste oorlog waar vernietigingswapens werden gebruikt. Zo werd door de Duitsers de vlammenwerper en gifgas ontwikkeld. In de Eerste wereldoorlog werd vooral mosterdgas gebruikt. Dit veroorzaakte ernstige brandwonden en blaren, zowel op de huid als onder de huid. Maar uiteindelijk bleek dat de andere wapens zoals
 • De eerste deelname van Amerika

  De eerste deelname van Amerika
  Op 26 juni 1917 arriveerden de eerste Amerikaanse troepen in Europa. Amerika heeft veel betekend in deze oorlog. Voor de geallieerden was de steun van Amerika de redder in nood. Anders hadden de centralen waarschijnlijk gewonnen.
 • Vrede van Versailles

  Vrede van Versailles
  Vrede van VersaillesHet verdrag van Versailles of te wel de vrede van Versailles is de vredesverklaring tussen de Triple Entente (Frankrijk, Engeland, Rusland) en Duitsland. Dit is de vredesverklaring van de eerste wereldoorlog. Dit verdrag is door beide partijen getekend in Versailles, Frankrijk op 28 juli 1919. Duitsland werd gezien als verliezer. Duitsland moest opdraaien voor zijn daden, dat was de uitkomst van het verdrag.