Moviment obrer

 • Marxisme

  Marxisme
  El marxisme és un conjunt de doctrines polítiques, econòmiques i filosòfiques encunyades pels pensadors Karl Marx i Friedrich Engels. El marxisme té diferents corrents i una d'aquestes és el Socialisme que és el cos teòric central del moviment obrer. Aquest va néixer en la primera Internacional amb un plantejament que defensava la participació política de la classe obrera en partits.
 • AIT

  AIT
  L'AIT o Primera Internacional va ser la primera gran organització que tenia com a intenció unir als treballadors dels diferents països per aconseguir un ordre social més just i igualitari, lluitant contra el capitalisme. Aquesta va ser creada com a resposta de l'explotació que patien els treballadors a conseqüència de la revolució industrial.
 • Anarquisme

  Anarquisme
  L'anarquisme va ser una filosofia política i social que te com a intenció abolir l'estat, el govern, i en definitiva tota jerarquia control social que sigui imposat a l'individu. Aquesta filosofia acusava a Marx de ser autoritari i d'impulsar el poder directe i l'autonomia de les seccions nacionals. Aquesta filosofia es va arrelar a Barcelona durant el període de la restauració.
 • Agrupación Socialista Madrileña

  Agrupación Socialista Madrileña
  Va ser fundat el 2 de maig del 79 per Pablo Iglesias en temps de la primera internacional. Aquest partit va ser legalitzat l'any 87 gràcies a l'aprovació de la llei d'associació.
  Pablo Iglesias, nascut l'any 1850 i mort en 1925, va ser un polític espanyol d'ideologia marxista fundador del PSOE i de la UGT.
 • Comissió de Reformes Socials

  Comissió de Reformes Socials
  Era un òrgan governamental que va servir per estudiar les condicions de treball de la classe obrera i proposar reformes de caràcter legislatiu per millorar-les. A més, aquesta comissió va ser la primera iniciativa oficial per abordar la "qüestió social" a Espanya.
 • Aprovació Llei d'associacions

  Aprovació Llei d'associacions
  A causa de l'aprovació de la Llei d'Associacions l'obrerisme va rebre un impuls molt important, ja que aquesta llei va permetre l'exercici del dret a lliure sindicació.
 • Fundació de l'Unió General de Treballadors

  Fundació de l'Unió General de Treballadors
  L'UGT va ser el 1r sindicat socialista espanyol d'inspiració marxista.
 • 1a Celebració de la festa del treball

  1a Celebració de la festa del treball
  La principal reivindicació que va haver-hi en aquesta celebració va ser l'aconseguiment de la jornada laboral de 8 hores.
 • Atemptat anarquista per part de Santiago Salvador

  Atemptat anarquista per part de Santiago Salvador
  Santiago Salvador va ser un terrorista que va néixer el 1864 i va morir executat el 21 de novembre de 1894. Aquest terrorista va llençar dues bombes Orsini al pati de butaques del teatre Liceu situat de Barcelona.
 • Atemptat anarquista per part de Paulí Pallás

  Atemptat anarquista per part de Paulí Pallás
  Paulí Pallás va néixer en 1862 i va morir executat per un escamot d'afusellament el 6 d'octubre de 1893. Va ser un anarquista pertinent a la segona meitat del segle XIX. Aquest va cometre un atemptat llençant dues bombes a una comitiva encapçalada pel general Martínez Campos.
 • Atemptat anarquista contra la processió del Corpus

  Atemptat anarquista contra la processió del Corpus
  L'atemptat contra la processió que se celebrava amb motiu del Corpus Christi, va succeir el 7 de juny del 96 i aquesta explosió va provocar la mort de 12 persones i va ferir a moltes altres.
 • Atemptat anarquista per part de Michelle Angiolillo

  Atemptat anarquista per part de Michelle Angiolillo
  Michele Angiolillo Lombardi va ser un periodista i anarquista italià, va néixer el 1871 i va ser executat el 20 d'agost de 1897 al garrot vil.
  Va cometre un atemptat, es diu que l'objectiu principal era un membre jove de la família reial espanyola, però va ser persuadit per assassinar al president de govern Cánovas del Castillo.