Manligt och kvinnligt före kristus

 • 333

  Alexander den store

  En stor man i Greklad var Alexander den store. Han var en stor krigare som bara var 20 år men ändå en skicklig ledare. Han ville bli stor, han vile vara populär. Han lät sig ta in en massa män från sitt eget hemland Makeonien som skulle vara hans medhjälpare. Han lät sig själv gifta sig med två av persineras kungs döttrar. Han hade tidigare vart gift med Roxanne.
  Han lät sina medhjälpare att gifta sig med persiska flickor som var döttrar till adelsmänn. Han dog av malaria när han var 33 år.
 • 350

  Vetenskaps männen

  Greklands vetenskaps män var dom män som studerade och forskare. En man som var vetenskaps man från Grekland var Aristoteles som delade in alla djur i kategorierna efter vad dom hade för egenskaper och hur dom såg ut. Det kallas att vara systematisk.
 • 400

  Sparta: Krigarstaten

  Sparta var en krigar stat ca 400 f.kr. Alla spartanska pojkar skulle bli soldater. Alla små pojkar blev tagna från sina hem när dom hade fyllt 7 år. Alla pojkarna fick höra en saga om en pojke och en rävunge. När en spartansk pojke fyllt 20 år var han redo att kriga.
  "Kom hellre hem på skölden än utan sköld" löd budskapet alla spartanska krigare följde.
 • 400

  Sparta: De äldstes råd

  Sparta hade två kngar som skulle leda Sparta in i krigen och mot vinsten. Men förutom kungarna fanns de äldstes råd. Med mäm som fyllt 60 år. Det fanns 28 stycken män i de äldstes råd, alla fick väljas in i råde av andra råd medlemar. För det de äldstes råd sa det var det som gällde.
 • 450

  Kvinnorna i Aten

  Kvinnorna i Aten blev oftast bortgifta innan dom äns hunnit fylla femton. Dom blev bortgifta till män som var dubbelt så gammal som dom själva. Men det var för att dom skulle kunna få barn. En kvinna skulle föda minst 5 barn. Det var kvinnorna som tog hand om huset och barnen.
  Om huset fick besök var kvinnan aldrig närvarande i samma rum som gästerna. Hon hälsade inte äns på dom.
 • 450

  Männen i Aten

  Männen som var över 20 år i Aten var dom män som fick rösta och som var mest respekterade. Männen jobbade medans kvinnorna var hemma. Männen var ofta gift med en kvinna som var ca 15 år ynge än han själv.
 • 450

  Männen i Aten

  Männen som var över 20 år i Aten var dom män som fick rösta och som var mest respekterade. Männen jobbade medans kvinnorna var hemma. Männen var ofta gift med en kvinna som var ca 15 år ynge än han själv.
 • 500

  Demokratin

  Demokratin i Aten fungerade på så sätt att bara män över 20 år fick rösta. Var man kvinna eller under 20 var det förbjudet. Även om kvinnorna beståd av halva Atens befolkning.
  Folkförsamlingen beståd av alla fria män som fötts i staden och var över 20 år, dom diskuterade och röstade på kullen Pnyx.
 • Jan 1, 700

  Böckerna och teatern

  Två av Greklands kändaste böcker var Iliaden och Odysséen. Böckerna hanlade om Akilles-Greklands grymme hjälte. Böckerna är antaglingen skrivna av en man som hette Homeros
  Teatern på den här tiden utspelades på en skådeplats som var byggt på så sätt att scenen var i mitten, den var alltid rund och runt om var läktaren där Grekerna kunde skåda skådespelet. Pjäserna var oftast tragedier eller komedier.
 • Jan 1, 776

  Olympska spelen

  Dom olympiska spelen har hållit på sen flera hundra år före kristus. Det höll på i 5 dagar vart fjärde år. Men det var bara män som fick tävla. Kvinnorna fick inte äns titta på. Ibland brukade kvinnor klä ut sig till män för att kunna se sina söner. Blev dom påkomna var straffet döden.
  När dom Olympsiska spelen hölls stoppades alla krig, inget krig pågå under tiden det var Olympiska spel.