Antiken

  • 2000 BCE

    Knossos/Kreta

    Knossos/Kreta
    På Kreta uppstår ett centrum för handel i medelhavet. En högkultur uppstår. Den kallades Minoiska kulturen. Vid Knossos på Kreta byggs ett stort palats. Kreta bedriver handel längs med hela medelhavet. Knossos är ett palats på Kreta. Kulturen försvinner runt 1400 f.vt.
  • Period: 2000 BCE to 323 BCE

    Antika Grekland

  • 1200 BCE

    Mykene

    Mykene
    Mykene grundades ca 1600 f.kr. Grekerna blev inspirerade av Knossos på Kreta och byggde då en kungaborg i Mykene. Deras syfte var att skaffa en civilisation. Grekerna utvecklade ett skriftspråk. Skriftspråket togs från fenicierna (en folkgrupp med mycket landyta). Man tror grekiska kungar tog över Kreta. Mykene gick under på grund av angrepp av olika folk.
  • 1100 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna
    Fenicierna hade ett stort handel och sjöfarande folk. Feniciska städerna låg runt den östra kusten. Feniciern använde skrivkonsten hieroglyfer, som hade sitt ursprung från Egypten. Fenicien bestod av många små stater och det var ej ett "enat" rike. Alltså statsstater. I staden Byblos som låg i Fenicien, bytat papyrus mot cederträ till egypter, fenicier sålde papyrus till grekerna. Grekerna kallade sedan papyrus för byblos på grund av staden. Fenicin lärde grekerna skriftspråket via kulturmöten.
  • 900 BCE

    Stadsstater växer fram

    Stadsstater växer fram
    Grekerna hade stadsstater under hela deras storhetstid. Sparta och Aten var de mäktigaste stadsstaterna, I det mesta var de rivaler. Det var stökigt rent politiskt stökigt då alla hade olika sätta att bestämma, olika lagar och regler. Stadsstaterna var ofta i krig, de blev allierade, slöt fredsförklaringar och åter igen mer krig och konflikter.
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    Olympiska spelen var de största tävlingarna under antiken. Tävlingen hölls vart fjärde år och hölls i staden Olympia. Det var en religiös tävling som hölls för guden Zeus och andra grekiska gudar. Under olympiska spelen fick inga statsstater vara i krig med varandra. Under den antika tiden i Grekland fick bara greker tävla och män. Vissa tävlingar hölls för gudinnan Hera, där fick kvinnor bara delta. Olympiska spelen spelas fortfarande men på olika ställen.
  • 753 BCE

    Roms grundande

    Roms grundande
    Rom grundades år 753 f.kr av en kung vid namn Romulus. Det var sagt att kung Romulus och hans tvillingbror Remus var söner till Krigsguden Mars. De blev uppföda av en varg hona som gav dem mjölk. Många visste nog att dessa var myter, men det blev startåret då krig hade en viktig del av Roms historia. Rom låg också på en bra plats, på grund av vatten, floden Tibern låg där. De var också duktiga på handel.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romarriket

  • 700 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    I Grekland börjar en kolonisation då det blir överbefolkat. Grekerna behöver skicka iväg folk till andra delar då det inte finns tillräckligt med yta och mat för alla folk när det var överbefolkat. Folk från Grekland flyttar till Cypern och anlägger ett koloni t.ex. De flesta bo sätter sig vid medelhavsområdet och lever sina nya liv där.
  • 700 BCE

    Epoken antiken inleds

    Epoken antiken inleds
    Handel och kultur blomstrar.
  • 500 BCE

    Grekisk teater

    Grekisk teater
    Teatern uppkom i Aten år 500 f.kr. Det började på grund av en 5 dagars lång religiös fest till vinguden, Dionysos. Under festen hade man en tävling om vem som kunde skapa bäst musik och framföra för guden,ett effektivt sätt för att vinna var att lägga till tal och inte bara sång. När de lades in flera repliker blev det en "teater". Vid år 400 f.kr blev teater mer utvecklat och större. Stora föreställningar fram skapades. Teatern har fortsatt och utvecklas och det var inget år då allt slutade.
  • 500 BCE

    Persernas erövringar

    Persernas erövringar
    Perserna hade skapat ett imperium. De var bra på att erövra och var väldigt kända för sina krigsförmågor, rida snabbt och skjuta med pilbåge. Perserna erövrade bl. a. Babylonien och Fenicien som var stora. De hade mycket makt vid olika hav som Medelhavet, Svarta havet och Kaspiska havet. Kung Kyros var persernas ledare. De ställen kung Kyros erövrat fick behålla språk, kung, religion,men de behövde betala höga skatter. Perserna slutade erövra vid 300 f.kr då Alexander den store försvagade riket.
  • 500 BCE

    Rom blir en republik

    Rom blir en republik
    Roms invånare tröttnade på att ha en kung som tog makten själv. De skaffade sedan en republik, männen fick rösta och de skulle rösta för de främsta makthavarna och ämbetsmännen via val. De blev aldrig en demokrati som i Aten då man kunde sälja sin röst, den som röstar får betalt för att rösta på en specifik person. De som "bestämmde" i republiken var två konsuler (lite som president). De hade 2 st konsuler så att ingen skulle få för mycket makt. Om det var krig blev en konsul en diktator.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    Perserkungen skickade en flotta över havet för att hämna mot Aten. När de är vid Marathon blir de angripna, fyra mil från Aten. Perserna flyr tillbaka till flottan och drar sig tillbaka efter deras stora förluster.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    Slaget vid Thermopyle skedde ca 20 mil från Aten. Grekerna hade en förrädare, förrädaren ledde grekerna runt bergspasset, perserna var på båda sidorna och kunde då anfalla från två håll. Perserna anföll grekerna och Persernas anfalls arme var mycket större än grekernas försvars arme. Grekernas ledare i försvaret var Leonidas, Spartas kung. Slaget pågick i 3 dagar tills perserna vann. De gick mot Aten och brände ner staden samt intog vissa delar.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis
    Den atenska flottan lurade den persiska flottan till en fälla vid ön Salamis. Flera båtar och ännu mer båtar krossades och folk drunknade. Xerxes (persiska kungen) återvänder hem med de få soldat överlevarna. Han hade gått igenom en rejäl förlust. Detta var händelsen som hände efter "slaget vid Thermopyle".
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    Peloponnesiska kriget började år 431 f.kr och slutade år 404 f.kr. Kriget var mellan Atens attiska sjöförbund och Spartas peloponnesiska förbund. Kriget skedde för att Sparta var oroliga för att Aten kom i en allt mäktigare position i Grekland. Sparta vann kriget.
  • 400 BCE

    Demokrati i Aten

    Demokrati i Aten
    Det fanns flera olika sätt att styra med politik. Eftersom det fanns många stadsstater, då använde man olika sätt att styra med politik. De fyra olika sätten man kunde styra var monarkier, aristokratier, tyrannier & demokratier. Monarkier var styrda av kung som ärvt tronen från sin far.Aristokratier var makten i råd, där de äldsta männen från de rikaste & mäktigaste familjerna. Tyrannier var en person med makt, diktator, även kallat tyrann.I demokratier så styrde folket. Männen styrde politiken.
  • 359 BCE

    Makedonien/Kung Filip

    Makedonien/Kung Filip
    År 359 f.kr blev Kung Filip av Makedonien kung. Krigen mellan stadsstaterna upphörde när Kung Filip av Makedonien bildade ett förbund med stadsstaterna en efter en. Deras mål var att anfalla perserriket och till sist krossa dem. På det sättet skulle Makedonien och de olika grekiska stadsstaterna bli områdets nya stormakt. Krigen mellan stadsstaterna upphörde ca 300 f.kr då förbundet för att krossa perserriket skapades.
  • 336 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    Alexander den store blev kung år 336 f.kr. När han blev kung började han planera anfallet mot perserriket. Han brände ner städer han tagit över och sålde invånarna som slavar eller dödade dem. Han sågs också som en befriare från perserkungens förtryck. I Egypten utsågs han som deras nya farao. Alexander var härskare över det största imperiet under antiken. Efter Alexanders död år 323 f.kr, betraktades han som en hjälte och förebild, till slut uppstod en legend.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    När Alexander dog höll inte hans imperium, generaler slogs om att få efterträda han. Riket delades upp i olika delar. När perserriket var erövrat började grekerna vandra omkring till olika städer i det gamla perserriket och Egypten. I de nya städerna kunde man ta del av varandras kulturer (egypten, perser & greker). Grekiska spreds av handelsmän och blev ett världsspråk. Så uppstod grekernas möte med andra högkulturer.Grekerna spelade stor roll för kulturmötet och därför kallades det hellenism.
  • 270 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön
    Rom besegrade Etrusker i norr, även Greker i söder och hade hela den Apenninska halvön.
  • 264 BCE

    Första Puniska kriget

    Första Puniska kriget
    Fenicierna hade byggt upp en stor och mäktig stadsstat som hette Karthago, de var bra på handel och hade västra medelhavet samt städer i Spanien. Första kriget mellan Romarna och Karthagerna bröt ut år 264 f.kr. De båda kämpade om att ha Sicilien, som Karthago redan hade, det första kriget slutade ca 20 år senare, 241 f.kr. Där vann romarna som var snabba lärare, de lärde sig smidigt hur man använde båtar i strid och hur de byggdes.
  • 218 BCE

    Andra Puniska kriget

    Andra Puniska kriget
    Det andra puniska kriget varade från år 218 f.kr-201 f.kr. Hannibal går in i Rom för att ta över det romerska riket. Romarna åker med en arme och attacker Karthago, då behöver Hannibal tillbaka dit och försvara. Han var i Rom länge tills detta hände. Det sägs även att Hannibal tog elefanter till strids. Karthago besegras och Hannibal behöver banta arme, flotta och betala mycket i skadestånd.
  • 147 BCE

    Tredje Puniska kriget

    Tredje Puniska kriget
    Det tredje och sista Puniska kriget varade från år 147 f.kr-146 f.kr. Romarna attackerade Karthago och tog över det, via en stormning. Romarna grävde "tunnlar" i marken och lät saltvattnet från medelhavet komma i kontakt med jorden, då skulle det inte bli en odlingsbar plats och inte heller bli en konkurrent senare. De tog allt fler länder och blev ett imperium och stormakt vid medelhavet.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Spartacusupproret var ett slavuppror, upproret leddes av gladiatorn Spartacus och slavarna. Slavarna knivhögg vakterna med stekspett. De förlorade upproret.
  • 59 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Julius Caesar var en general, politiker och bra talare. Julius Caesar valdes till konsul år 59 f.kr, mestadels blev han vald till konsul för att han hade sin arme utanför Rom och folk ville inte kriga emot. Julius Caesar ledde en arme mot Jahrmanien och Britannien. Han inledde erövringen till dessa områden. Många var rädda för att han hade för mycket makt, därför blev han mördad år 44 f.v.t av senatorerna.
  • 31 BCE

    Kejsare Augustus

    Kejsare Augustus
    År 31 f.v.t blir Augustus kejsare för Rom. Octavianus var Caesars adoptivson, han vinner ett inbördeskrig och blir sedan kejsare, där tar han namnet Augustus Caesar. Augustus dör år 14 e.v.t
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Rom blir kejsardöme
    Julius Caesars, adopterade son, Octavianus blir kejsare sedan, han får byta namn till kejsaren Augustus. Han blir Roms första kejsare. Han styr till år 14 e.vt.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana
    Pax Romana var Roms fredstid. Den freden varade under 200 år. Handel, jordbruk och kultur gynnas av den långa freden. Detta var dessutom bra för deras expansion.
  • 117

    Romarrikets största utbredning

    Romarrikets största utbredning
    Det romerska riket har sin största utbredning. Rom sträcker sig från norra Afrika i södern till Skottland i norr och från Spanien i väst till dagens Irak i öst. De hade ett imperium och var en stormakt.
  • 330

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin
    Kejsare Konstantin var känd för att han tillät kristendom som religion. Vilket varit förbjudet tidigare, dessutom flyttade han huvudstaden Rom till att skapa den nya huvudstaden Konstantinopel (ligger i Istanbul idag). 330 e.v.t fick han mycket makt.
  • 391

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blir statsreligion
    Kristendomen blev statsreligion när kejsaren Theodosius bestämde det som den enda tillåtna religionen år 391 e.v.t.
  • 395

    Romarriket delas

    Romarriket delas
    Romarriket delades i två delar år 395 e.v.t, Östrom som hade Konstantinopel som huvudstad och Västrom med Rom som huvudstad. Romarriket delades på grund av konflikter, makten delas på två och Västrom får en egen kejsare och Östrom sin egna.
  • 476

    Romarrikets fall

    Romarrikets fall
    År 476 e.f.t, avsätts den Västromerska kejsaren, Romolus Augustus. Han dör av att den germanska krigar hövdingen Odovokar dödar honom. Nu föll Västrom, medan Östrom finns kvar fram till 1453 e.v.t.